Νταβούτογλου: «Χρειαζόμαστε σχέδιο Μπαν Κι-Μουν στο Κυπριακό»

Νταβούτογλου: «Χρειαζόμαστε σχέδιο Μπαν Κι-Μουν στο Κυπριακό»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρειαζόμαστε τώρα ένα σχέδιο Μπαν Κι-Μουν στο Κυπριακό», είπε  στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ. Η συνάντηση με τον ΓΓ που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μισή ώρα, τελικά ξεπέρασε τη μία ώρα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Πλην του Κυπριακού, άλλα θέματα που συζήτησαν ήταν η κατάσταση στη Συρία και η ανακούφιση των προσφύγων, το Ιράκ, η Ουκρανία, η Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα. «Το Κυπριακό είναι στην κοινή μας ατζέντα περισσότερο από μισό αιώνα. Συζητήσαμε τις συναντήσεις στην Κύπρο. Η νέα τουρκική θέση είναι καθαρή. Το 2004 εμείς υποστηρίξαμε το σχέδιο Ανάν. Εισηγήθηκα στο ΓΓ πως τώρα χρειαζόμαστε ένα «σχέδιο Μπαν Κι-Μουν πριν το τέλος της θητείας του, για να τερματίσουμε αυτή τη μακρόβια κρίση», είπε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ελληνοκυπρίους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Χρειαζόμαστε να έχουμε μια διεθνή διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν, όπως αυτή που είχαμε το 2004. Υπάρχουν πολλά ζητήματα γύρω από το Κυπριακό που μπορούν να συζητηθούν. Αντί να δημιουργείται ατμόσφαιρα προκλήσεων με μονομερείς ενέργειες για τους φυσικούς πόρους, είναι καλύτερο να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σημειώνοντας ότι ήταν συνάδελφοι όταν ο τελευταίος ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Eκπρόσωπός ΓΓ ΟΗΕ: Ψηλά το Κυπριακό στην ατζέντα 

Το Κυπριακό παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι ζήτησε από τον Μπαν Κι-Μουν να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο στο Κυπριακό, κατά το πρότυπο του Κόφι Ανάν, ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι «στο Κυπριακό, όπως γνωρίζετε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα εργάζεται σκληρά, συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις του».

«Όταν θα είναι έτοιμος να αποκαλύψει κάτι, θα το πράξει. Προφανώς το Κυπριακό παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΓΓ και τόσο ο ΓΓ, όσο κι ο (Τούρκος) Πρωθυπουργός είπαν στη συνάντησή τους πως είναι ένα μόνιμο θέμα στην ατζέντα το οποίο θα ήθελαν να δουν να επιλύεται» κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή