Πολιτικές σκοπιμότητες και πιέσεις επηρέασαν τις κρίσεις

Πολιτικές σκοπιμότητες και πιέσεις επηρέασαν τις κρίσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρες αποστρατείες ικανών στελεχών της Αστυνομίας επιφύλαξαν οι τακτικές κρίσεις στην ηγεσία του Σώματος. Κάποιες αποδίδονται στις «δύσκολες» σχέσεις μεταξύ βαθμοφόρων και άλλες σε πολιτικές σκοπιμότητες και πιέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μέχρι πρότινος διοικητή Ασφαλείας Αττικής, Παναγιώτη Στάθη. Ηταν μεταξύ των πιο ικανών και κατηρτισμένων αξιωματικών του Σώματος και η θητεία του στο τιμόνι της Ασφάλειας και νωρίτερα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων είχε θεωρηθεί επιτυχημένη. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, την αποστρατεία Στάθη λέγεται ότι απαίτησε στέλεχος της συγκυβέρνησης, θεωρώντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης Χαϊκάλη δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των ΑΝΕΛ. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, είχε εμμέσως αποκαλύψει την εμπάθειά του στο πρόσωπο του κ. Στάθη, αποδίδοντάς του, λανθασμένα, την ευθύνη για την περίφημη διαταγή εκκένωσης των Κέντρων Κράτησης. Πυρά από αξιωματικούς όλων των βαθμίδων για την απόφαση αποστρατείας του κ. Στάθη δέχτηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Τσακνάκης.

Διαφορετική είναι η περίπτωση του υποστράτηγου Αλκιβιάδη Τζοΐτη, ο οποίος από τα τέλη του 2009 έως τα μέσα του 2014 ηγείτο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Πιστώθηκε σημαντικές επιτυχίες της υπηρεσίας, όπως οι συλλήψεις καταζητούμενων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και η εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα». Επί ημερών Ν. Δένδια εξελίχθηκε σε «αφεντικό» όλων των υπηρεσιών Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., φυσικά και της Αντιτρομοκρατικής. Ωστόσο, η έλευση του Βασίλη Κικίλια και η ακύρωση της αναδιάρθρωσης Δένδια αφαίρεσε από τον κ. Τζοΐτη τον έλεγχο της Αντιτρομοκρατικής, μετατρέποντάς τον σε προϊστάμενο κλάδου χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Παρότι θεωρείτο, δικαίως, από τα περισσότερο ικανά στελέχη του Σώματος, λέγεται ότι οι σχέσεις του με αξιωματικούς στην κορυφή της ιεραρχίας του Σώματος δεν ήταν οι καλύτερες. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο κ. Τζοΐτης, όπως και ο ταξίαρχος Γιάννης Φραγκίσκος, που επίσης αποστρατεύτηκε, ενεπλάκησαν (σε διαφορετικές χρονικές περιόδους) σε έρευνες που «ακούμπησαν» περιβάλλον κυβερνητικού στελέχους. Τελευταία, ο κ. Φραγκίσκος υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, ωστόσο τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του υπηρέτησε στην Αντιτρομοκρατική κι είχε ενεργό ρόλο στην εξάρθρωση της «17Ν».

Aντίθετα, στους κερδισμένους των φετινών κρίσεων συγκαταλέγονται ο κ. Μανώλης Κατριαδάκης, που τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου επιτελείου, ο μέχρι πρότινος «αττικάρχης» Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, που αναλαμβάνει καθήκοντα επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, και ο σημερινός διοικητής της Αντιτρομοκρατικής, Αντώνης Μπάκας, που προήχθη στον βαθμό του υποστράτηγου και παραμένει στο τιμόνι της υπηρεσίας. Στο βαθμό του υποστράτηγου προήχθη και ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ η κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αποτελεί την πρώτη γυναίκα υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. και αναλαμβάνει τον ευαίσθητο Κλάδο Αλλοδαπών. Ο προκάτοχός της, κ. Γιώργος Νίτσας, ολοκλήρωσε (ομολογουμένως με περιπετειώδη τρόπο) τη θητεία του στο Σώμα, ενώ στο τιμόνι της ΓΑΔΑ επιστρέφει ο κ. Γιάννης Διαμαντόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή