Κανονικά η μισθοδοσία των ιερωμένων

Κανονικά η μισθοδοσία των ιερωμένων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου από το Δημόσιο ήταν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Το εάν πρέπει το Δημόσιο να συνεχίσει να έχει την υποχρέωση μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά και εάν η Εκκλησία φορολογείται τίθενται στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για την αναζήτηση εσόδων από το Δημόσιο. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ψέμα ότι η Εκκλησία δεν φορολογείται, ενώ σχετική ανακοίνωση έβγαλε και  ο  γ.γ.  Θρησκευμάτων  Γεώργιος Καλαντζής, απαντώντας σε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ.

Ειδικότερα, «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» απάντησε ο κ. Μάρδας, σε ερώτηση εάν εξετάζεται η διακοπή μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό των περίπου 10.000 κληρικών. «Η μισθοδοσία του κλήρου αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας, αφού η Εκκλησία είχε δώσει την περιουσία της στο κράτος γι’ αυτόν τον σκοπό» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας ότι «η Εκκλησία φορολογείται κανονικά και ίσως περισσότερο από άλλους φορείς».

Για τα δύο αυτά ζητήματα, ο κ. Καλαντζής επισημαίνει ότι «ο κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς καμία θετική ή αρνητική διάκριση. Ο Αρχιεπίσκοπος, οι μητροπολίτες και ο κλήρος δεν έχουν εξαιρεθεί από καμία γενικότερη μισθολογική μείωση ούτε ζήτησαν να εξαιρεθούν. Η μισθοδοσία του κλήρου, όπως και η χρηματοδότηση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, σε αντάλλαγμα της παραχώρησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο. Η παραχώρηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά. Πρέπει, επίσης, να είναι σαφές ότι η μισθοδοσία των κληρικών καταβάλλεται απευθείας από το Δημόσιο στους ίδιους, όχι μέσω των μητροπόλεων».

Σχετικά με τα περί τυχόν ευνοϊκής φορολόγησης της Εκκλησίας, ο κ. Καλαντζής διευκρίνισε ότι «όλοι οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας φορολογούνται για το εισόδημα που αποκτούν, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για όλα τα νομικά πρόσωπα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Επίσης, δεν έχουν καμία ειδική απαλλαγή από τον ΦΠΑ, πληρώνουν κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά τους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων των οποίων δεν είναι επιτρεπτή η αξιοποίηση. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ μόνο οι λατρευτικοί χώροι (ναοί, μοναστήρια) και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούν. Η ίδια απαλλαγή ισχύει για όλες τις θρησκείες και δόγματα της χώρας».

Διαχείριση πόρων

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συζήτησαν και για το πώς θα αρθούν τα εμπόδια (π.χ. δικαστικές εμπλοκές) στη διαχείριση των πόρων της Εκκλησίας. Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή