Οι συνεχείς διακρίσεις οδηγούν στην ακραία βία

Οι συνεχείς διακρίσεις οδηγούν στην ακραία βία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστηματικές φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων δημιούργησαν ένα «τοξικό περιβάλλον», με αποτέλεσμα τις βίαιες ταραχές του περασμένου χρόνου στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μετά τη δολοφονία άοπλου νεαρού μαύρου από λευκό αστυνομικό και την αθώωση του τελευταίου από τοπικό δικαστήριο. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα σχετικής έκθεσης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ.

«Φυσικά, η βία δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη» δήλωσε ο Χόλντερ. Εσπευσε, όμως, να προσθέσει: «Οταν, όμως, τοποθετήσουμε τα βίαια επεισόδια στο πλαίσιό τους, σ’ ένα ισχυρά τοξικό περιβάλλον, όπου η εμπιστοσύνη έχει δώσει τη θέση της στη μνησικακία, ύστερα από χρόνια πικρών αισθημάτων, με σωρεία παράνομων και εσφαλμένων πρακτικών, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς ένα τραγικό γεγονός λειτούργησε για το Φέργκιουσον σαν σπινθήρας».

Τον Νοέμβριο, δικαστήριο του Μιζούρι απάλλαξε τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε, για τη δολοφονία του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν, προκαλώντας κύμα διαδηλώσεων, μερικές από τις οποίες κατέληξαν σε βίαιες ταραχές. Το υπ. Δικαιοσύνης δεν δέχτηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, το αίτημα για νέα δίωξη του Ουίλσον, καθώς η νομοθεσία θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η έκθεση του υπουργείου καυτηριάζει σειρά διακρίσεων σε βάρος των μαύρων από την αστυνομική δύναμη της πόλης και προτείνει σειρά αλλαγών στην εκπαίδευση, το σύστημα προαγωγής και στις πρακτικές των αστυνομικών, όπως και των δικαστών, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Ηδη το υπ. Δικαιοσύνης έχει εκδώσει περισσότερες από 20 συστάσεις, βάσει της τραγικής εμπειρίας του Φέργκιουσον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή