Σφοδρή ανησυχία Σαουδαράβων για τις ΗΠΑ

Σφοδρή ανησυχία Σαουδαράβων για τις ΗΠΑ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη χιονισμένη Ελβετία στην αραβική έρημο ταξίδεψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα σουνιτικά αραβικά κράτη του Κόλπου για το ισχυρό ενδεχόμενο μιας ιστορικής επαναπροσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και του σιιτικού Ιράν.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν στην Ελβετία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, όπως και η ντε φάκτο σύμπραξη Ουάσιγκτον και Τεχεράνης εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS) ανησυχούν σφόδρα τον Οίκο των Σαούντ και τους συμμάχους του για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του μεγάλου περιφερειακού ανταγωνιστή τους στον Κόλπο, την υπ’ αριθμόν ένα πετρελαιοπαραγωγό ζώνη του πλανήτη.

Απαντώντας σ’ αυτές τις ανησυχίες, ο Τζον Κέρι δήλωσε χθες, από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ότι η χώρα του δεν επιδιώκει ένα «μεγάλο παζάρι» με το Ιράν, δηλαδή μια ευρύτερη συνεργασία στο πολιτικό πεδίο και σε εκείνο της ασφάλειας, πέραν της διευθέτησης του προβλήματος σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα. Επειτα από τις συναντήσεις του με τον βασιλιά Σαλμάν και τον υπουργό Εξωτερικών Σαούντ Φεϊζάλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί ενέργειες του Ιράν που θα θίγουν τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Ακόμη και τη στιγμή που έχουμε διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Αραβική Χερσόνησο, ιδίως την Υεμένη». Προχωρώντας πιο μακριά, ο Κέρι δήλωσε ότι «ενδέχεται να χρειαστεί στρατιωτική πίεση», για να επιτευχθεί η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Ασαντ, βασικού συμμάχου του Ιράν και αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά του, ο Σαούντ Φεϊζάλ κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αρκεστούν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά να στείλουν, μαζί με τις άλλες χώρες του διεθνούς συνασπισμού, χερσαίες δυνάμεις για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τις περιοχές που ελέγχουν. Επιπλέον, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την έντονη ανάμειξη του Ιράν στη στρατιωτική εκστρατεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και σιιτικών πολιτοφυλακών για την ανακατάληψη της σουνιτικής πόλης Τικρίτ από τους μαχητές του ISIS.

Τα σκληρά διλήμματα της Ουάσιγκτον στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών υπογραμμίζει το χθεσινό, κύριο ρεπορτάζ των «New York Times». «Σε μια στιγμή όπου ο πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζει πολιτική πίεση από τους Ρεπουμπλικανούς που ελέγχουν το Κογκρέσο για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εμφανίζεται ένα εκπληκτικό παράδοξο: ο κ. Ομπάμα στηρίζεται ολοένα και περισσότερο σε Ιρανούς μαχητές στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει το ISIS, χωρίς να δεσμεύσει αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία».

Καταθέτοντας στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, υποστήριξε ότι η ανάμειξη του Ιράν και των σιιτικών πολιτοφυλακών που εξοπλίζονται και καθοδηγούνται από την Τεχεράνη στη μάχη για την ανακατάληψη της Τικρίτ μπορεί να αποβεί «θετικός παράγοντας», αρκεί να μην οδηγήσει σε παροξυσμό φατριαστικών συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Στο μεταξύ, μαχητές του ISIS πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές στα βορειοανατολικά της Τικρίτ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τα μαχητικά ελικόπτερα του ιρακινού στρατού να προσβάλουν από αέρος τις θέσεις τους. Περίπου 30.000 άνδρες του ιρακινού στρατού και των σιιτικών πολιτοφυλακών που μάχονται στο πλευρό του κινούνται προς το Τικρίτ από Βορρά και από Νότο, προετοιμάζοντας ταυτόχρονη έφοδο, πιθανόν τα προσεχή εικοσιτετράωρα. Προηγουμένως, πιθανολογείται ότι θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τις μικρότερες γειτονικές πόλεις Αλ Ντουρ και Αλ Αλάμ. Την προώθηση των ιρακινών δυνάμεων καθυστερούν οι τζιχαντιστές του ISIS με βομβιστικές επιθέσεις στις οδικές αρτηρίες, ελεύθερους σκοπευτές και επιθέσεις αυτοκτονίας. Τις σιιτικές πολιτοφυλακές συντονίζει επιτόπου, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ο Ιρανός στρατηγός Κασίμ Σολεϊμανί, επικεφαλής των «Δυνάμεων Κουντς», που ανήκουν στο επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή