Επιστροφή στην κερδοφορία για τον Τιτάνα

Επιστροφή στην κερδοφορία για τον Τιτάνα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη κερδοφόρο χρήση μετά δύο διαδοχικά χρόνια ζημιών σημείωσε το 2014 ο όμιλος τσιμέντων Τιτάν, καθώς τα καθαρά κέρδη μετά φόρους και δικαιώματα ανήλθαν στα 30,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 36 εκατ. ευρώ το 2013. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,15 δισ ευρώ, ενισχυμένος κατά 2,7%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) μειώθηκε κατά 2,6% στα 182 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οι βασικοί λόγοι για την επιστροφή στα κέρδη ήταν η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ, η βελτίωση της ελληνικής αγοράς και η καλύτερη απόδοση των αγορών της Τουρκίας και της ΝΑ Ευρώπης. Θετικό ρόλο διαδραμάτισε και η ενίσχυση του δολαρίου και της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ. Αρνητική επίδραση όμως είχε η δραστηριότητα της Αιγύπτου, όπου η έλλειψη φυσικού αερίου περιόρισε δραστικά την παραγωγή.

Στο τέταρτο τρίμηνο, ο Τιτάν αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 6% στα 292,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 400.000 ευρώ, έναντι ζημιών 21,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάπτυξης του Τιτάνα κατά το 2015. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της αγοράς συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρά την έντονη κακοκαιρία των αρχών του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Portland Cement Association προβλέπει ετήσια αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου κατά 8% από το 2015 έως το 2017.

Οσον αφορά την ελληνική αγορά, η διοίκηση σημείωσε ότι κατά το 11μηνο του 2014, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 14,5% έναντι του 2013, με αποτέλεσμα ύστερα από εννιά διαδοχικά χρόνια υποχώρησης να διαμορφώνεται πλέον στο 14% του επιπέδου όπου βρισκόταν το 2005. Η διοίκηση προβλέπει ότι η φετινή κατανάλωση τσιμέντου θα παραμείνει σχετικά σταθερή σε σχέση με το 2014, λόγω της εκτέλεσης των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων. Αντίστοιχα, στην Αίγυπτο, η ζήτηση δομικών υλικών εκτιμάται πως θα διατηρηθεί υψηλή, λόγω δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Ο όμιλος αναμένει την ανάκαμψη της παραγωγής και των πωλήσεων εντός του 2015, ιδίως μετά και την αναμενόμενη εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των εργοστασίων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή