Βγήκε μπροστά ο Γ. Δραγασάκης

Βγήκε μπροστά ο Γ. Δραγασάκης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη ημέρα χθες, χωρίς ούτε μια συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, σε μέσο ενημέρωσης. Αντίθετα, έκανε μια από τις λιγοστές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Προφανώς, στην κυβέρνηση αντιλήφθηκαν ότι αυτή την περίοδο ο ήπιος τόνος του κ. Δραγασάκη είναι προτιμότερος για να εκφράσει τη θέση της η Αθήνα, ακόμη κι αν αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με την άποψη των εταίρων και πιστωτών. Προφανώς, η πορεία των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές θα εξαρτηθεί κυρίως από το τι κάνει η κυβέρνηση και λιγότερο από το τι λέει, και πώς το λέει. Αλλά όλα έχουν τη σημασία τους. Προς το παρόν, τα μέλη της λένε πολλά, συχνά αντιφατικά, και κάνουν λίγα. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να λες ότι είναι υπό συζήτηση το πώς και το πότε θα αποπληρώσεις τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και από την άλλη να της ζητάς να αγοράσει κι άλλα. Και να θέλει να αγοράσει -που δεν τρελαίνεται κι από επιθυμία- δεν την αφήνεις.

Πολύ νωρίτερα από τις 31 Μαρτίου, οπότε λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Vodafone προς τους μετόχους της Hellas On Line, θα έχει συγκεντρώσει η Vodafone το ποσοστό που απαιτείται για να οδηγήσει σε διαγραφή από το χρηματιστήριο τη Hol. Hδη μέχρι και το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 4 Μαρτίου η θυγατρική της αγγλικής πολυεθνικής είχε ήδη συγκεντρώσει ποσοστό 93,42% του μετοχικού κεφαλαίου της Hol που της δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει σε squezze out. Δηλαδή να υποχρεωθούν όλοι οι μέτοχοι να δώσουν τις μετοχές τους μέχρι τη λήξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης και να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία (100%).

Το πρόσωπο της ημέρας

Σε κάθε του δημόσια εμφάνιση επιβεβαιώνει ότι είναι το πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος δεν συγκεντρώνει πάνω του τα φλας μόνο των επαγγελματιών φωτογράφων και τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά προσελκύει και τους… ερασιτέχνες. Με την είσοδό του στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου –συνοδευόμενος από τη σύζυγό του– οι παρευρισκόμενοι πήραν ανά χείρας τα «έξυπνα» κινητά τους και άρχισαν να φωτογραφίζουν το ζεύγος. Κάτι που συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά και στο τραπέζι όπου κάθισε ο κ. Βαρουφάκης και σταμάτησε όταν άρχισαν οι ομιλίες.

Ρευστότητα και από τα κοινοτικά κονδύλια

Εκτός από τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, που αξιοποιήθηκαν προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες σε ρευστό, στην επιχείρηση ρευστότητας μπαίνουν όπως φαίνεται και τα κοινοτικά χρήματα. Από εκπαιδευτικούς, αρχαιολόγους, εργολάβους, νοσοκομεία και μια σειρά άλλους κλάδους ή άλλες ειδικότητες, που πληρώνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απολογιστικά για έργα που εκτελούν μέσω του ΕΣΠΑ, διατυπώνται παράπονα για καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Ούτε λόγος φυσικά για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που έχει κυριολεκτικά στεγνώσει…

Συστήνεται Ομάδα Δράσης στον ΟΟΣΑ

Στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Παρίσι, αναμένεται να καθορισθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας που θα έχει η κυβέρνηση με τον διεθνή οργανισμό για σειρά μεταρρυθμίσεων. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ενώ θα συναντηθεί και με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι τον κ. Αλ. Τσίπρα ίσως θα συνοδεύουν και 2-3 υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης. Στον ΟΟΣΑ συστήνεται ήδη μία Ομάδα Δράσης, η οποία θα συνεργασθεί με την ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες για θέματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό, τις δημόσιες συμβάσεις, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θέματα τα οποία είναι κεντρικά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή