Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας εξετάζει η Ε.Ε.

Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας εξετάζει η Ε.Ε.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αυξήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας για την ουκρανική κρίση, αλλά η προτεραιότητά της είναι να ενισχύσει την εύθραυστη εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, δήλωσε σήμερα η Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Μογκερίνι, η οποία συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, δήλωσε ότι αυτό που είναι τώρα αναγκαίο είναι να ενισχυθούν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Πρόσθεσε επίσης ότι, παρά τις λιγοστές ενδείξεις βελτίωσης επί του πεδίου, δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης των κυρώσεων της ΕΕ επί του παρόντος.

"Δεν θα αρθούν μέχρι να συμβεί κάτι πραγματικά καλό επί του πεδίου και από την άλλη είμαστε πάντα έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση αν χρειαστεί", είπε η Μογκερίνι κατά την άτυπη συνάντηση.

"Μέχρι στιγμής η εκεχειρία ξεκινάει, όχι τέλεια αλλά με κάποιες παραβιάσεις, όμως στα σίγουρα η τάση είναι θετική. Θα πρέπει να… ενισχύσουμε την αποστολή του ΟΑΣΕ που βρίσκεται σήμερα επί του πεδίου".

Η ίδια προειδοποίησε κατά της επιστροφής σε μία ψυχροπολεμική νοοτροπία.

"Όποια απόπειρα επιστροφής σε μία λογική αντιπαράθεσης που ανατρέχει στη δεκαετία του '50 του περασμένου αιώνα δεν είναι μία ευρωπαϊκή λογική. Κι αν κάποιος άλλος στη Μόσχα πέσει σε αυτή την παγίδα ή προωθεί αυτή την παγίδα δεν θα ακολουθήσουμε εμείς αυτό το λάθος".

Τα σχόλιά της Μογκερίνι γίνονται εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας στην Ουκρανία παρά την συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη στο Μινσκ τον περασμένο μήνα, η οποία προβλέπει την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει στρατό και όπλα για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολικά Ουκρανία, κάτι που αρνείται η Ρωσία.

Επιδιώκοντας να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει μία σειρά κυρώσεων τον τελευταίο χρόνο που έχουν πλήξει την ρωσική οικονομία κι έχουν κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή