Αλ. Τσίπρας: Θρίλερ εάν επιμείνει η ΕΚΤ

Αλ. Τσίπρας: Θρίλερ εάν επιμείνει η ΕΚΤ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεγάλη ευθύνη» θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν δεν επιτρέψει στην Ελλάδα την αύξηση εκδόσεων εντόκων γραμματίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα. Ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι «η ΕΚΤ εξακολουθεί να κρατάει το σκοινί που είναι τυλιγμένο στον λαιμό μας», προσδίδοντας δραματικές διαστάσεις στην πίεση που ασκείται προς την ελληνική κυβέρνηση, με μοχλό την παροχή ρευστότητας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι, εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει να απορρίπτει το ελληνικό αίτημα, «θα επιστρέψουμε στο θρίλερ που είδαμε πριν από τις 20 Φεβρουαρίου», ενώ προσθέτει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτική απόφαση «η οποία δεν μπορεί να ληφθεί από τεχνοκράτες». Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, «επειδή αγαπώ την Ευρώπη», ενώ περιγράφει την Ευρωζώνη σαν ένα πουλόβερ «το ξήλωμα του οποίου, έτσι και ξεκινήσει είναι αδύνατον να διακοπεί». Αναφέρει, επίσης, ότι ζήτησε από τους υπουργούς του, συνολικά, να μιλάνε λιγότερο και να εργάζονται περισσότερο.

Με τη συνέντευξή του στο «Spiegel» ο κ. Τσίπρας στέλνει μηνύματα προς τους εταίρους για τις προσδοκίες που έχει η Αθήνα, παραμονές του Eurogroup της Δευτέρας. Χθες, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. «Η Τράπεζα της Ελλάδος συνδράμει το κυβερνητικό έργο, το συνδράμει βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συνθήκης και όπου αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη, κι έχει πολύ μεγάλη σημασία το επόμενο Eurogroup να είναι πετυχημένο και δουλεύουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Βαρουφάκης και συζητήθηκε το πλαίσιο με το οποίο η κυβέρνηση προσέρxεται στο Eurogroup. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι οι καταθέσεις και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως διασφαλισμένα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας από το Eurogroup και θεωρούν πιθανό οι κρίσιμες αποφάσεις να ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 19 και 20 Μαρτίου. Δραματικούς τόνους για την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση χρησιμοποίησε στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ο οποίος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και δεν θα πάμε σε αυτό τον πόλεμο με πρόθεση να συνεχίσουμε τις μνημονιακές πολιτικές». Ταυτόχρονα, επανέρχεται, διά δηλώσεων στελεχών, το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αλέκος Καλύβης, δήλωσε χθες (MEGA) ότι, εάν προκύψει μια οριακή κατάσταση, η κυβέρνηση θα πρέπει να ρωτήσει και τον κόσμο μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγονος τόνισε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «εάν οι δανειστές μάς φτάσουν στο “αμήν” και επιμείνουν σε λήψη μέτρων σκληρής λιτότητας και εφόσον η εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., τότε, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει εντολή να θέσει αυτά τα θέματα, θα ήταν απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες».

Ο κ. Βενιζέλος

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για την τετράμηνη παράταση και το σύνολο των εγγράφων που τη συνοδεύουν.

Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα έρθει, τελικά, στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα. Οπως έγινε, επίσης, γνωστό, η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ., με τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή