Δελτσίδης: «Δεν προκύπτει πότε έγιναν οι διαγραφές»

Δελτσίδης: «Δεν προκύπτει πότε έγιναν οι διαγραφές»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάσχεση του συνόλου των ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκονταν στο υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας του κατηγορούμενου Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο usb με τη λίστα Λαγκάρντ, ζήτησε από το Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Αιτία για το αίτημα αποτέλεσε η κατάθεση του κ. Απόστολου Δελτσίδη, ο οποίος υπηρετεί στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της Αστυνομίας και διενήργησε πραγματογνωμοσύνη, τόσο στο usb όσο και στο cd που εστάλη εκ των υστέρων από τη Γαλλία. Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι, αν υπήρχαν οι υπολογιστές από τους οποίους οι χρήστες «μπήκαν» στα αρχεία, θα μπορούσαν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Αναφερόμενος στον χρήστη με τον κωδικό «ΣΟΦΙΑ», δηλαδή στην ιδιαιτέρα τού τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοφία Μπέλμπα, ο μάρτυρας επεσήμανε ότι εκεί εντοπίστηκε ένα «κρυφό» αρχείο, το οποίο φαίνεται να έχει τροποποιηθεί και παραμένει άγνωστο αν περιείχε κάτι ή ήταν κενό. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως, που ζήτησε να κατασχεθεί ο υπολογιστής προκειμένου να διενεργηθεί συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη. Οταν ο μάρτυρας της εξήγησε ότι «έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και σίγουρα τα ευρήματα θα είναι πολύ λιγότερα από το αν είχε γίνει τότε η κατάσχεση», αφού επέρριψε ευθύνες στον οικονομικό εισαγγελέα και την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που, όπως είπε, «δεν το έκαναν εγκαίρως», ζήτησε την κατάσχεση του υπολογιστή του χρήστη windowsuser στο ΥΠ.ΟΙΚ. «Ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο υπολογιστής;» διερωτήθη ο πρόεδρος της έδρας, Νικόλαος Πάσσος. «Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να κατασχέσουμε όλους τους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών», ήταν η άμεση απάντηση της εισαγγελέως.

Τελικώς, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της για «κατάσχεση όλων των υπολογιστών γενικώς» –όπως είπε ο πρόεδρος. Επίσης, απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για κλήτευση του δημοσιογράφου Kώστα Βαξεβάνη, ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό Hot Doc, καθώς και αίτημα που είχε τεθεί προ ημερών για κλήτευση του υπουργού και πρώην προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη. Αντίθετα, το δικαστήριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης αλλά και της εισαγγελέως για δημόσια προβολή της λίστας Λαγκάρντ.

Η διαγραφή

Κατά τα λοιπά, η κατάθεση του κ. Δελτσίδη ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον πρώην υπουργό. Απαντώντας σε ερωτήσεις του αρεοπαγίτη Δημήτρη Κράνη, ο κ. Δελτσίδης παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει αν η διαγραφή έγινε πριν ή μετά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το στικάκι ήταν στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου. «Αν μπορούσαμε να το πούμε, θα το είχαμε καταγράψει», είπε σημειώνοντας ότι «δεν προκύπτει πότε έγιναν οι διαγραφές». Ο κ. Δελτσίδης ανέλυσε στο δικαστήριο την τεχνική διαδικασία βάσει της οποίας έγινε η πραγματογνωμοσύνη, καθώς και τα ευρήματά της, ενώ επιβεβαίωσε ότι στο cd περιέχονταν τρία περισσότερα αρχεία απ’ ό,τι στο στικάκι. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ένας ψηφιακός δίσκος μπορεί να αλλοιωθεί ανάλογα με το είδος του, ωστόσο η διαδικασία αυτή αφήνει ίχνη. «Υπάρχουν πολλές επιλογές για να το κάνει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα αφήσεις κάποια δεδομένα που θα φανερώνουν ότι δεν είναι το πρωτότυπο, εκτός και αν είσαι άριστος χρήστης».

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για καταθέσεις τόσο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, όσο και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή