Πώς θα αλλάξεις την Κυψέλη με μόλις μισό ευρώ

Πώς θα αλλάξεις την Κυψέλη με μόλις μισό ευρώ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και λίγες εβδομάδες, ανάμεσα στα διαφημιστικά έντυπα, τους φακέλους με τους λογαριασμούς και τα άλλα χαρτιά που φτάνουν στην πόρτα τους, οι κάτοικοι της Κυψέλης βρίσκουν και ακόμη ένα φυλλάδιο. Προέρχεται από την ομάδα «Φωτεινή Κυψέλη» που τους καλεί, πολύ απλά και πολύ γλυκά, να ανάψουν τα φώτα της εισόδου της πολυκατοικίας τους.

«Είμαστε μια ομάδα κατοίκων της Κυψέλης», γράφει το φυλλάδιο, «που με ρομαντισμό και αισιοδοξία θέλουμε να δούμε και πάλι την Κυψέλη όπως ήταν κάποτε, πριν από πολλά χρόνια». Δεν έχουν σχέση με κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, σημειώνουν. «Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, όμως εμείς έχουμε βάλει στόχο να υπάρχει φως σε αυτή την ιστορική περιοχή, ξεκινώντας από τα σπίτια μας και τις πολυκατοικίες στις οποίες ζούμε».

«Ξέρω τι θα πείτε», μας προλαβαίνει ο εμπνευστής της προσπάθειας και Κυψελιώτης επί 37ετία, εκπαιδευτικός Κώστας Ζαμπέλης. «Οτι δεν φτάνει αυτό, ότι υπάρχουν τόσα άλλα προβλήματα στην περιοχή. Ομως εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με ένα από αυτά. Η δράση είναι εντοπισμένη. Στους φίλους και τους γνωστούς που μου λένε “μα με τι ασχολείστε”, απαντώ “μ’ αυτό!”», λέει στην «Κ». «Ισως όσοι ζουν αλλού να μην το καταλαβαίνουν, αλλά, πιστέψτε με, όσοι μένουν Κυψέλη ή Κολωνό ή Πατήσια το καταλαβαίνουν απόλυτα».

Το πρόβλημα της έλλειψης φωτισμού στη γειτονιά δεν είναι καινούργιο. «Το ζούμε εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτό. Ενας δρόμος σκοτεινός παραπέμπει σε εγκατάλειψη και μιζέρια και –κακά τα ψέματα– εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας. Οι δρόμοι στο Κολωνάκι και την Κυψέλη είναι σχεδόν ίδιοι, αλλά το ένα είναι… Κολωνάκι και το άλλο Κυψέλη. Είναι τόσο θέμα ασφάλειας όσο και αισθητικής να περπατάει κάποιος στους δρόμους και να βλέπει φωτεινές εισόδους».

Κάπως έτσι αποφάσισε να πείσει τους διαχειριστές και τους ενοίκους των πολυκατοικιών να σκεφτούν το ενδεχόμενο να φωτίσουν τις εισόδους τους. «Σου αρέσει το θέαμα της εγκαταλελειμμένης και σκοτεινής πλέον στοάς Broadway; Γιατί συνεχώς να θαυμάζεις τις εισόδους πολυκατοικιών από άλλες γειτονιές της Αθήνας;», γράφει στο ενημερωτικό σημείωμα που μοιράζει στην περιοχή. «Με μια προσεγμένη είσοδο, η αισθητική και άρα η αξία της πολυκατοικίας ανεβαίνουν. Μακροχρόνια, όπως έχει αποδειχθεί, θα δεις πως θα ανεβεί και η αξία του διαμερίσματος που νοικιάζεις εσύ ή κάποιος γείτονάς σου. Αυτόματα δημιουργείται μια αίσθηση ανανέωσης αλλά και ασφάλειας στους περιαστικούς».

Προκειμένου η «Φωτεινή Κυψέλη» να πείσει όλο και περισσότερες πολυκατοικίες να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ, συνοδεύει την πρόταση με… πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη. Πλέον υπάρχουν λάμπες τεχνολογίας LED με ισχύ 5W, κόστος πολύ λιγότερο από 10 ευρώ, και πολλές χιλιάδες ώρες λειτουργίας. «Η ισχύς έχει μειωθεί κατά 90% από τότε που έψαχνες για μια λάμπα με ισχύ τουλάχιστον 60W για να φωτίσεις την είσοδο της πολυκατοικίας σου ή το κατάστημά σου. Ακόμη και οι παλιές λάμπες φθορισμού αντικαθίστανται πλέον με λάμπες LED με μειωμένη κατανάλωση κατά 70%». Αν μια τέτοια λάμπα λειτουργεί για 12 ώρες κάθε μέρα, τότε σε έναν μήνα θα κοστίζει στην πολυκατοικία περίπου 0,36 ευρώ! Εστω ότι η είσοδος της πολυκατοικίας διαθέτει οκτώ λάμπες, εάν όλες ανάβουν για 12 ώρες την ημέρα τους χειμερινούς μήνες, αυτό θα κοστίσει στην πολυκατοικία 2,9 ευρώ τον μήνα. Δεν υπάρχουν σε κάθε πολυκατοικία τουλάχιστον 12 διαμερίσματα; Τότε το κόστος για το κάθε ένα για τα παραπάνω ανέρχεται στο ποσό των 0,24 ευρώ. «Δεν αξίζει μισό ευρώ τον μήνα η αισθητική της γειτονιάς και η ασφάλειά σου;», καταλήγει.

Ηδη, με μόλις έναν μήνα κινητοποίησης, η «Φωτεινή Κυψέλη» έχει «στρατολογήσει» πέντε πολυκατοικίες, ενώ ο κ. Ζαμπέλης εκτιμά ότι την προσπάθεια θα αγκαλιάσουν πολύ περισσότεροι, καθώς αυτές τις μέρες ανεβαίνει στο Διαδίκτυο και το επίσημο site (fotinikipseli.gr). «Ξεκινήσαμε από ένα μικρό γκρουπ στο Facebook από ανθρώπους που ήθελαν να προσφέρουν στην περιοχή από την καρδιά τους, χωρίς κανένα ίδιον όφελος. Ετσι δεν ξεκινάνε όλα τα ωραία πράγματα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή