Υποστήριξη επιχειρήσεων media για ανάπτυξη μεμονωμένων έργων

Υποστήριξη επιχειρήσεων media για ανάπτυξη μεμονωμένων έργων

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της δράσης «Υποστήριξη για την Ανάπτυξη Μεμονωμένων Εργων», του ευρωπαϊκού υποπρογράμματος Media. Οπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενες δράσεις, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη (2014-2020)», το υποπρόγραμμα Media ενισχύει οικονομικά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ταινιών και των οπτικοακουστικών μέσων, για την ανάπτυξη, τη διανομή και την προώθηση του έργου τους. Στο πλαίσιο του ειδικού στόχου που αφορά την ενίσχυση της ικανότητας του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα να λειτουργεί σε διακρατικό και σε διεθνές επίπεδο, μια από τις προτεραιότητες του υποπρογράμματος Media είναι

– η αύξηση των ικανοτήτων των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα να δημιουργούν ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα, με δυνατότητα κυκλοφορίας τους εντός και εκτός Ενωσης και να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές, καθώς και με τηλεοπτικούς φορείς.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, το υποπρόγραμμα Media στηρίζει τα ακόλουθα μέτρα:

– Την ανάπτυξη ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων, ιδίως ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων όπως έργα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, παιδικές ταινίες και ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και διαδραστικών έργων όπως βιντεοπαιχνιδιών και πολυμέσων με ενισχυμένη δυνατότητα διασυνοριακής κυκλοφορίας.

– Δραστηριότητες που αποσκοπούν στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής οπτικοακουστικών προγραμμάτων, ιδίως ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, με στόχο τη διευκόλυνση ευρωπαϊκών και διεθνών συμπαραγωγών οπτικοακουστικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών έργων.

Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν ευρωπαϊκές εταιρείες οι δραστηριότητες των οποίων συμβάλλουν στην επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, και ιδίως ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής που έχουν συσταθεί νόμιμα και που διαθέτουν αποδεδειγμένες επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Επιλέξιμες είναι αιτήσεις από νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε μία από τις ακόλουθες χώρες:

Κράτη-μέλη της Ε.Ε.

– Προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξιακή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στα προγράμματα της Ενωσης που θεσπίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης και σε παρόμοιες συμφωνίες.

– Χώρες της ΕΖΕΣ που είναι μέλη του ΕΟΧ, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

– Την Ελβετική Συνομοσπονδία, με βάση διμερή συμφωνία που θα συναφθεί με τη χώρα αυτή.

– Χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται με τις εν λόγω χώρες βάσει των συμφωνιών-πλαισίων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόγραμμα είναι επίσης ανοιχτό σε δράσεις διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας που απευθύνονται ειδικά σε επιλεγμένες χώρες ή περιφέρειες με βάση συμπληρωματικές πιστώσεις που θα καταβάλλουν αυτές οι χώρες ή περιφέρειες σύμφωνα με ειδικό διακανονισμό που θα συμφωνηθεί με αυτές.

Είναι δυνατή η επιλογή προτάσεων από υποψηφίους προερχόμενους από χώρες εκτός Ε.Ε., υπό τον όρο ότι, κατά την ημερομηνία της απόφασης ανάθεσης, θα έχουν υπογραφεί συμφωνίες οι οποίες θα καθορίζουν τις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στο πρόγραμμα.

Επιλέξιμες δράσεις

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, είναι επιλέξιμες οι δραστηριότητες ανάπτυξης για τα ακόλουθα οπτικοακουστικά έργα:

– Κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους, κινούμενα σχέδια και δημιουργικά ντοκιμαντέρ ελάχιστης διάρκειας 60 λεπτών, που προορίζονται κυρίως για κινηματογραφική προβολή.

– Ταινίες μυθοπλασίας (αυτοτελή έργα ή σειρές) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 90 λεπτών, κινούμενα σχέδια (αυτοτελή έργα ή σειρές) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 24 λεπτών και δημιουργικά ντοκιμαντέρ (αυτοτελή έργα ή σειρές) διάρκειας τουλάχιστον 50 λεπτών, που προορίζονται κυρίως για τηλεοπτική προβολή.

– Εργα μυθιστορηματικού περιεχομένου, συνολικής διάρκειας ή εμπειρίας χρήστη τουλάχιστον 90 λεπτών, κινούμενα σχέδια συνολικής διάρκειας ή εμπειρίας χρήστη τουλάχιστον 24 λεπτών και δημιουργικά ντοκιμαντέρ συνολικής διάρκειας ή εμπειρίας χρήστη τουλάχιστον 50 λεπτών, που προορίζονται κυρίως για εκμετάλλευση σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει δύο προθεσμίες. Η πρώτη προθεσμία ήταν έως 15/01/2015. Για τη δεύτερη προθεσμία, η αίτηση για υποστήριξη πρέπει να υποβληθεί μεταξύ της 01/02/2015 και της 16/04/2015, ημέρα της λήξης της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Η μέγιστη διάρκεια του σχεδίου είναι μέχρι 30 μήνες από την ημερομηνία υποβολής.

Κριτήρια αξιολόγησης

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα βαθμολογηθούν με άριστα το 100. Οι ποσοστιαίες μονάδες θα κατανέμονται σύμφωνα με τη στάθμιση που ακολουθεί:

Συνάφεια και ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία (50 βαθμοί):

– Ποιότητα του έργου και δυνατότητα διανομής του στην Ευρώπη.

Ποιότητα του περιεχομένου και των δραστηριοτήτων (10 βαθμοί):

– Ποιότητα της στρατηγικής ανάπτυξης.

Διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου (20 βαθμοί):

– Ποιότητα της στρατηγικής διανομής και μάρκετινγκ του έργου στην Ευρώπη και διεθνώς.

Ποιότητα της ομάδας του έργου (10 βαθμοί):

– Δυνατότητες και επάρκεια της δημιουργικής ομάδας.

Αντίκτυπος και βιωσιμότητα (10 μονάδες):

– Ποιότητα της στρατηγικής χρηματοδότησης και δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου.

«Αυτόματη» προσθήκη μονάδων για:

– υποψήφιες εταιρείες εγκατεστημένες σε χώρες με χαμηλή δυνατότητα παραγωγής (10 επιπλέον μονάδες),

– έργα που απευθύνονται σε νεανικό κοινό (10 επιπλέον μονάδες),

– έργα που προορίζονται για συμπαραγωγή με εταιρεία εγκατεστημένη σε διαφορετική συμμετέχουσα χώρα η οποία δεν έχει κοινή επίσημη γλώσσα (5 επιπλέον μονάδες).

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδοτική συνεισφορά χορηγείται υπό μορφή επιδότησης.

Το μέγιστο της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που μπορεί να χορηγηθεί για μεμονωμένο έργο ανέρχεται στα ακόλουθα κατ’ αποκοπή ποσά:

– 60.000 ευρώ για κινούμενα σχέδια.

– 25.000 ευρώ για δημιουργικό ντοκιμαντέρ.

– 50.000 ευρώ για έργο μυθιστορηματικού περιεχομένου, εάν ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός παραγωγής ισούται ή υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

– 30.000 ευρώ για έργο μυθιστορηματικού περιεχομένου, εάν ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός παραγωγής είναι κάτω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Προθεσμία: Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης (eForm) το αργότερο έως τις 16/04/2015 στις 12 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών).

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις που υποβάλλονται με άλλους τρόπους.

Οι υποψήφιοι μεριμνούν για την υποβολή όλων των εγγράφων που απαιτούνται και αναφέρονται στα ηλεκτρονικά έντυπα αίτησης.

Το πλήρες κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών και τα έντυπα αίτησης διατίθενται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/development-single-project-2015_en

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή