Ποιος ήθελε νεκρό τον Μπόρις Νεμτσόφ;

Ποιος ήθελε νεκρό τον Μπόρις Νεμτσόφ;

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύμα της μεγαλομανίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ελέγξει την αντιπολίτευση; Ή «Ιφιγένεια» κάποιων σκοτεινών κύκλων που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως διατείνεται το Κρεμλίνο; Η δολοφονία του 55χρονου ακτιβιστή της ρωσικής αντιπολίτευσης και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπόρις Νεμτσόφ, την προπερασμένη Παρασκευή στο κέντρο της Μόσχας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εξιχνιαστεί σύντομα, όπως συνέβη και με άλλους μυστηριώδεις φόνους στελεχών της αντιπολίτευσης, σαν αυτόν της δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια το 2006.

Οι ρωσικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «συμβόλαιο θανάτου», παρόλο που τα δυτικά ΜΜΕ έγραψαν ότι επρόκειτο για «άτσαλη» δολοφονία που δεν παραπέμπει σε επαγγελματίες δολοφόνους. Κάποιες θεωρίες που διατυπώθηκαν, συνδέουν τα πισώπλατα πυρά με τις θέσεις του Νεμτσόφ για την κρίση στην Ουκρανία, ακόμη και την καταδίκη της επίθεσης τζιχαντιστών εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Η Ουκρανή σύντροφός του, Γκάνα Ντουρίτσκα, που βάδιζε στο πλευρό του πάνω στη γέφυρα όταν δολοφονήθηκε, δεν πρόλαβε να δει τον δράστη. Παρ’ όλα αυτά οι αρχές εμπόδισαν την εμφανώς συγκλονισμένη 23χρονη καλλονή να αναχωρήσει για την πατρίδα της μετά την κατάθεσή της. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο 24ωρα και οι απεγνωσμένες εκκλήσεις της μητέρας της για να της επιτραπεί να φύγει από τη Μόσχα. Τα στοιχεία είναι μέχρι στιγμής ασαφή. Δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχει υλικό από κάμερες ασφαλείας, καθώς οι δηλώσεις των αρχών είναι αντιφατικές. Την επόμενη μέρα ο τόπος του εγκλήματος καθαρίστηκε με μάνικες, αν και νωρίτερα οι αρμόδιοι είχαν πει ότι τα στοιχεία τα έσβησε η βροχή… Ούτε καν η ακριβής ώρα δεν έχει καθοριστεί. Ακόμη και η εκδοχή ότι πυροβολήθηκε στην πλάτη αμφισβητείται από τους πλέον καχύποπτους. Οι έρευνες έχουν αποδώσει «μία μεγάλη λίστα υπόπτων», σύμφωνα με τις αρχές, αλλά καμία σύλληψη. Ο Πούτιν ανέλαβε προσωπικά τη διερεύνηση της υπόθεσης. Η Δύση ζητά όμως να διεξαχθούν οι έρευνες από κάποιον ανεξάρτητο, διεθνή φορέα.

Την Πέμπτη το βράδυ ανακριτές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν ένα ιδιόχειρο σημείωμα, το τελευταίο που έγραψε ο Νεμτσόφ σε ένα απλό χαρτί A4 μία μέρα πριν από τη δολοφονία του. Συζητώντας με μια βοηθό του το ευαίσθητο ζήτημα της ρωσικής υποστήριξης προς τους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ο Νεμτσόφ έγραψε βιαστικά, φοβούμενος ότι παρακολουθείται η συνομιλία τους: «Κάποιοι πεζοναύτες από το Ιβάνοβο ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Σκοτώθηκαν 17, δεν τους έδωσαν χρήματα, αλλά προς το παρόν φοβούνται να μιλήσουν». Από το περασμένο καλοκαίρι υπάρχουν αναφορές μέσα στη Ρωσία ότι πολλοί στρατιώτες του τακτικού ρωσικού στρατού σκοτώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία στη διάρκεια της σύρραξης που έχει στοιχίσει 6.000 ζωές. Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις, επιμένοντας ότι οποιοσδήποτε Ρώσος πολεμά στην Ουκρανία είναι εθελοντής. Υπό αυτήν την άποψη κάποιοι διατείνονται ότι το προαναφερθέν σημείωμα θα μπορούσε να αποτελέσει το κίνητρο για τους θύτες της δολοφονίας του.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Ο Νεμτσόφ ήταν περιθωριακή φιγούρα στους κόλπους της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης και απολάμβανε πενιχρή υποστήριξη από τους ψηφοφόρους. Σπάνια τού δινόταν τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός χρόνος. Συνεπώς είναι μάλλον απίθανο η οποιαδήποτε δημοσίευση επιβαρυντικών στοιχείων για εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο να αποσπούσε ιδιαίτερη προσοχή, με δεδομένο άλλωστε πως η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου εκτοξεύτηκε στα ύψη από όταν ξεκίνησε η κρίση. Παλιότερες εκστρατείες επί σειρά ετών για την αποκάλυψη εκτεταμένης διαφθοράς στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι και τις δοσοληψίες του προέδρου και των ημέτερων ελάχιστη απήχηση είχαν στην κοινή γνώμη. Η δολοφονία του θα είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα επιθυμούσε το Κρεμλίνο: την ηρωοποίησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή