Σύσταση ευρωπαϊκού στρατού ζητεί ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ

Σύσταση ευρωπαϊκού στρατού ζητεί ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Να δημιουργήσει αυτόνομο ευρωπαϊκό στρατό κάλεσε, την Κυριακή, την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Μια τέτοια στρατιωτική δύναμη θα επέτρεπε στην Ε.Ε. όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές στα σύνορά της, αλλά και να προασπίσει τις θεμελιώδεις αξίες της, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την αναμενόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας και την άρνηση του Κρεμλίνου να υπακούσει στις προτροπές της Δύσης για αυτοσυγκράτηση στη διένεξή του με την Ουκρανία.

«Η σύσταση ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης δεν θα σήμαινε ότι αυτή θα χρησιμοποιείτο αμέσως. Ενας στρατός, όμως, που θα ήταν κοινός για όλα τα κράτη-μέλη θα έδινε στη Ρωσία να καταλάβει ότι σοβαρολογούμε σε ό,τι αφορά την προστασία των αξιών της Ενωσης. Η εικόνα της Ευρώπης έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κανείς δεν φαίνεται να μας παίρνει στα σοβαρά» είπε ο κ. Γιουνκέρ.

«Μια τέτοια στρατιωτική δύναμη θα μας επέτρεπε να θέσουμε τις βάσεις μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και μιας κοινής πολιτικής ασφάλειας» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, που έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα έθετε υπό αμφισβήτηση τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως εγγυήτριας δύναμης της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Μια κοινή ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. θα μπορούσε, επίσης, εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, να οδηγήσει στον αναγκαίο εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών και να ευνοήσει την αμυντική ενσωμάτωση των κρατών αυτών σε κοινό στρατιωτικό και γεωπολιτικό πλαίσιο.

Στήριξη Γερμανίας

Τη μερική της στήριξη στην πρόταση Γιουνκέρ προσέφερε η γερμανική κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν. Σε δήλωσή της την Κυριακή, η κ. Φον ντερ Λάγεν ανέφερε: «Το μέλλον μας ως Ευρωπαίων θα περιλαμβάνει κάποια ημέρα κι έναν ευρωπαϊκό στρατό. Αυτό, όμως, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί βραχυπρόθεσμα». Τον Φεβρουάριο, η Γερμανίδα υπουργός είχε πει, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA: «Είμαι σίγουρη ότι –αν όχι τα παιδιά μου– σίγουρα τα εγγόνια μου θα γνωρίσουν τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, με τον δικό τους στρατό».

Το άρθρο της Welt am Sonntag περιλαμβάνει, επίσης, δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, για τον οποίο η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού αποτελεί «ένα ευρωπαϊκό όραμα, του οποίου η ώρα έχει φθάσει» και αυτό παρά τις εκπεφρασθείσες αντιρρήσεις της Βρετανίας σε περαιτέρω αμυντική ενσωμάτωση της Ενωσης.

Στο μεταξύ, χθες στις Βρυξέλλες, αναμενόταν η παρουσίαση έκθεσης με στόχο την εκπόνηση νέου ευρωπαϊκού αμυντικού δόγματος από τον πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, με άξονα την ενίσχυση της ικανότητας επέμβασης εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η προοπτική αυτόνομης και ενιαίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής ικανότητας απειλεί, όμως, ευθέως τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και τη γεωπολιτική θέση των ΗΠΑ στην περιοχή, που παραμένει ο ρυθμιστής των αμυντικών θεμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο δύο και πλέον γενιές μετά το πέρας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή