Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα

Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις διαβουλεύσεις μέσω των τεχνικών κλιμακίων, που αρχίζουν αύριο και μέσω του Euro Working Group, στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, με την προσδοκία ότι εκεί θα ξεπερασθεί η χρηματοδοτική ασφυξία για την Αθήνα. Μπορεί επισήμως από το περιβάλλον του πρωθυπουργού να έκαναν λόγο για θετικό αποτέλεσμα από την «πολιτική διαπραγμάτευση» στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο όρος αυτός παραμένει ένα επικοινωνιακής διαχείρισης εύρημα, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έχοντας έτοιμη λίστα με προς υλοποίηση μεταρρυθμίσεις και διατεθειμένη να παράσχει όλες τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που θα ζητηθούν. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για σχέδιο «δεκάδων μεταρρυθμίσεων», οι οποίες συναπαρτίζουν το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» που θα ξεδιπλώσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ώς τον Απρίλιο.

Την άμεση επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια αναλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Ν. Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτου και, βεβαίως, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, που έχει την ευθύνη συντονισμού ολόκληρου του πλαισίου διαπραγμάτευσης. Η Αθήνα διέψευσε χθες αναφορά του Ιρλανδού ΥΠ.ΟΙΚ., Μάικλ Νούναν, ότι τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλάβει το γραφείο του κ. Δραγασάκη, ενώ κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «άκομψη προσπάθεια να τεθεί στο περιθώριο ο κ. Βαρουφάκης».

Ο κ. Τσίπρας, που θα μιλήσει την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, με αντικείμενο ακριβώς την ενίσχυση της λίστας μεταρρυθμίσεων. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Αγκάθι» στην όλη διαδικασία φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα εργαστούν τα τεχνικά κλιμάκια. Από την πλευρά των εταίρων έχει διαμηνυθεί ότι, ενώ ο κύριος όγκος εργασίας μπορεί να γίνει στις Βρυξέλλες, θα χρειαστεί σε κάποιο στάδιο τα τεχνικά κλιμάκια να επισκεφθούν την Αθήνα. Η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει οποιονδήποτε συνειρμό με τις ελεύσεις της τρόικας, επιμένει ότι οι συζητήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν αποκλειστικά στις Βρυξέλλες, καθώς και ότι μπορούν να σταλούν εκεί όλα τα στοιχεία που θα ζητηθούν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι περνάει σε δεύτερη μοίρα, τουλάχιστον για την ώρα, το θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ή δημοψηφίσματος, που επανήλθε έντονα στο προσκήνιο μέσα στο Σαββατοκύριακο με τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη στην ιταλική «Corriere de la Sera», ότι «αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό μας, μπορούμε να κάνουμε εκλογές ή δημοψήφισμα». Η προσθήκη από την εφημερίδα της φράσης «για το ευρώ» προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, ενώ πηγές του Μαξίμου έσπευδαν να σημειώσουν ότι οι εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου είχαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και ότι η κυβέρνηση αναζητεί αμοιβαία λύση με τους εταίρους μέσω του διαλόγου, ώστε να μην υπάρχει αδιέξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή