Αντί των γονέων, προειδοποίησαν τις μαθήτριες

Αντί των γονέων, προειδοποίησαν τις μαθήτριες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι οικογένειες των τριών μαθητριών που έφυγαν από τα σπίτια τους στο Ανατολικό Λονδίνο και πήγαν στη Συρία, επηρεασμένες από την προπαγάνδα του ΙSIS, απέδωσαν ευθύνες στους χειρισμούς του σχολείου και των Αρχών. Οι Αρχές γνώριζαν ότι η φίλη των κοριτσιών, που εξαφανίστηκε τον Δεκέμβριο, πήγε στη Συρία για να προσχωρήσει στο «Iσλαμικό Κράτος», αλλά, αντί να στείλουν επιστολές προειδοποίησης στους γονείς, τις έστειλαν απευθείας στις μαθήτριες.

Στις 17 Φεβρουαρίου, δώδεκα ημέρες αφού έλαβαν και έκρυψαν τις επιστολές, οι τρεις μαθήτριες πήγαν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, επιβιβάστηκαν σε πτήση των τουρκικών αερογραμμών για Κωνσταντινούπολη και από εκεί ταξίδεψαν με το λεωφορείο ώς τα σύνορα με τη Συρία. Οι Αρχές θεωρούν ότι οι δεκαπεντάχρονες Σαμίμα Μπέγκουμ και Αμίρα Αμπάσε και η δεκαεξάχρονη Καντίζα Σουλτάνα βρίσκονται στην ελεγχόμενη από το «Ισλαμικό Κράτος» πόλη Ράκα.

«Οι οικογένειες αναστατώθηκαν πάρα πολύ για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν ότι το πρώτο κορίτσι που εξαφανίστηκε είχε πάει στη Συρία. Χωρίς αυτή την καίρια πληροφορία, δεν ήταν σε θέση να αποτρέψουν τα σχέδια των παιδιών τους», είπε ο εκπρόσωπος των οικογενειών, Τασίμε Ακουντζί, ζητώντας από τον αρχηγό της αστυνομίας, που θα καταθέσει σήμερα σε επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα, να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου τις πρώτες ημέρες είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι είχαν ενημερωθεί οι οικογένειες, αλλά χθες ανασκεύασε. «Εκ των υστέρων, αναγνωρίζουμε ότι οι επιστολές έπρεπε να είχαν παραδοθεί απευθείας στους γονείς», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 50 γυναίκες από τη Βρετανία έχουν μεταβεί στη Συρία, κυρίως στη Ράκα. Το δίκτυο Sky News ανέφερε ότι οι Αρχές εκτιμούν ότι στην ίδια πόλη, σε σπίτι μαζί με άλλη Βρετανίδα, βρίσκονται οι τρεις κοπέλες. Δεν ήταν σαφές αν η «άλλη Βρετανίδα» στην οποία αναφέρθηκε το ρεπορτάζ είναι η συμμαθήτρια που εξαφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή