Προτεραιότητα για τον ΟΑΕΕ η καταβολή των συντάξεων

Προτεραιότητα για τον ΟΑΕΕ η καταβολή των συντάξεων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και χρεών βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς προκειμένου να καλύψει στο ακέραιο και στην ώρα τους τις πληρωμές των συντάξεων εφαρμόζει μια ιδιότυπη παύση πληρωμών προς τρίτους. Συνολικά, εκτιμάται ότι το Ταμείο χρωστά 505,9 εκατ. ευρώ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ), τα υπόλοιπα Ταμεία (για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης), αλλά και στο Δημόσιο (για την πληρωμή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών).

Η πλειονότητα των οφειλών έρχεται από το 2014, όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», τα χρέη αυξάνονται επικίνδυνα, καθώς για πρώτη φορά στη λίστα των οφειλετών του ΟΑΕΕ προστίθενται το Δημόσιο, στο οποίο δεν αποδίδει φόρους της τάξης των 2,6 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) με οφειλή 1 εκατ. ευρώ και ο καλός… πελάτης ΕΟΠΥΥ για υποχρεώσεις όμως που προέρχονται από τον νόμο 4254/2014 για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί τα ταμειακά υπόλοιπα του Ταμείου στις αρχές Μαρτίου 2015 ήταν 267,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις για τις συντάξεις ενός μήνα ήταν 273,4 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών, τα 367 εκατ. ευρώ από τα πάνω από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, είναι προς τον ΕΟΠΥΥ και προέρχονται από εισφορές ασφαλισμένων. Σύμφωνα, βέβαια, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο ΟΑΕΕ έπαψε να πληρώνει στον ΕΟΠΥΥ και τα έσοδα από την παρακράτηση 4% στους συνταξιούχους εμποροβιοτέχνες για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

Τα νέα χρέη του Ταμείου προς τον ΕΟΠΥΥ (για τους συνταξιούχους) προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή συντάξεων από διαδοχική ασφάλιση, καθώς και προς την ΗΔΙΚΑ εκτιμώνται σε 31,4 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί δε, ότι οφειλές 20 εκατ. ευρώ από υποχρεώσεις για διαδοχική ασφάλιση είχαν μεταφερθεί από τον Δεκέμβριο του 2014, χωρίς όμως και αυτές να πληρωθούν από τα έσοδα του Φεβρουαρίου.

Οι οφειλές αυτές είναι ανεξάρτητες από το έλλειμμα της τάξης των 547 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμάται στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ για το 2015.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και η αδυναμία των ελεύθερων επαγγελματιών – εμποροβιοτεχνών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, είχε ως αποτέλεσμα, το 2014 το Ταμείο να λάβει εκτός από την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση από το ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού, επιπλέον χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, του ασφαλιστικού κουμπαρά των Ταμείων.

Συνολικά, ο ΟΑΕΕ οφείλει στο ΑΚΑΓΕ 81,5 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Ταμείου είναι η πληρωμή των νέων υποχρεώσεων εντός του Μαρτίου, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο δεν θα ανατρέψει την πληρωμή των συντάξεων του Απριλίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Οργανισμός αναμένεται να ζητήσει από τη νέα ηγεσία της Κοινωνικής Ασφάλισης την έγκριση δυνατότητας για εμπρόθεσμη πληρωμή των οφειλών, σε χρόνο που δεν αποτρέπει τις πληρωμές των συντάξεων.

Στην πράξη, το Ταμείο θέτει ως βασική του προτεραιότητα την πληρωμή των συντάξεων, αφήνοντας στην… άκρη άλλες υποχρεώσεις προς Ταμεία, Δημόσιο και ΕΟΠΥΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή