Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Π. Λαφαζάνη και της Eldorado Gold για τις Σκουριές

Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Π. Λαφαζάνη και της Eldorado Gold για τις Σκουριές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάθεση εξομάλυνσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει για την επένδυση της μονάδας χρυσού στα μεταλλεία Χαλκιδικής, διαφάνηκε κατά τις χθεσινές επαφές της διοίκησης της εταιρείας, που ελέγχει τα μεταλλεία, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, τον πρόεδρο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, Εντουάρντο Μούρα, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα, Ρόμπερτ Πεκ, όπου συζητήθηκε το θέμα της επένδυσης και της συνέχισης των μεταλλείων Χαλκιδικής. «Οι δύο πλευρές, η καθεμιά από τη δική της οπτική, είχαν μια πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα συνεχιστεί, σχετικά με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής», αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν κατά τη συνάντηση την πρόθεσή τους να επισκεφθούν σύντομα την περιοχή, προκειμένου να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα, βλέποντας επιτόπου την κατάσταση και διεξάγοντας ουσιαστική συζήτηση με όλες τις πλευρές. Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί μια νέα θετική ένδειξη για τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργείου στο κρίσιμο θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων, αφού αυτή συναρτάται άμεσα από την ίδρυση και λειτουργία της μονάδας εμπλουτισμού, η οποία τέθηκε εν αμφιβόλω μετά την πρόσφατη απόφαση ανάκλησης των αδειών θεώρησης της αρχιτεκτονικής και της ηλεκτρομαγνητικής μελέτης. Να θυμίσουμε ότι η απόφαση είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στα μεταλλεία, αλλά και της καναδικής εταιρείας που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα. Προς το παρόν και μέχρι να ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των αδειών από το υπουργείο, η καναδική εταιρεία «πάγωσε» την πρόσληψη, που είχε προγραμματίσει για τον Μάρτιο, 500 νέων εργαζομένων από τους συνολικά 7.000 περίπου που έχουν υποβάλει αιτήσεις. Εναν νέο δίαυλο επικοινωνίας ξεκίνησε επίσης μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Π. Λαφαζάνης με τη διοίκηση του αγωγού Tap.

Οπως επισήμως ανακοινώθηκε σε συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Tap, Ιαν Μπράντσοου, και τον υπεύθυνο του TAP για την Ελλάδα, Ρίκαρντ Σκούφια, ο υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα. Τα αντισταθμιστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινούνται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δράσης του Tap προς τις τοπικές κοινωνίες, αφού τα αρχικά αιτήματα του κ. Λαφαζάνη για επιβολή τελών διέλευσης, συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στον αγωγό και μείωση της τιμής του αζέρικου αερίου δεν έχουν γίνει αποδεκτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή