Πενθεί ο γαλλικός αθλητισμός

Πενθεί ο γαλλικός αθλητισμός

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια γυρίσματος εκπομπής ριάλιτι στην Αργεντινή συγκρούσθηκαν εν πτήσει δύο ελικόπτερα, με συνέπεια να βρουν τον θάνατο τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και τρία υπέρλαμπρα αστέρια του γαλλικού αθλητισμού: η ολυμπιονίκης κολυμβήτρια Καμίλ Μουφά, η ιστιοπλόος Φλοράνς Αρτό και ο ολυμπιονίκης πυγμάχος Αλέξις Βαστέν.

Παραμένει άγνωστο ποιο ήταν το αίτιο του δυστυχήματος που συνέβη στη δυτική επαρχία της Λα Ριόχα στις Ανδεις. Τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πάντως, τα οποία επικαλούνται πηγές στην Αργεντινή, αναφέρουν ότι στην περιοχή που πετούσαν τα δύο ελικόπτερα επικρατούσε καλοκαιρία, ενώ την ώρα της εναέριας σύγκρουσης, στις 5.15 μ.μ. (τοπική ώρα), και τα δύο πετούσαν σε ύψος περίπου 100 μέτρων. Λήψεις από ερασιτεχνικές κάμερες κατέγραψαν δεκάδες ανθρώπους να σπεύδουν στην περιοχή όπου φλέγονταν, στο έδαφος πια, τα δύο πτητικά μέσα. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών διάσωσης, ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και οι δύο χειριστές των ελικοπτέρων αλλά και πολλά μέλη της εταιρείας παραγωγής ΑLP TV, του ριάλιτι το οποίο τιτλοφορείται «Dropped», και η οποία γυρνούσε τη σειρά για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού της Γαλλίας TF1.

Αλλοι συμμετέχοντες στην τηλεοπτική εκπομπή περίμεναν με τα μάτια δεμένα σε περιοχή που απείχε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου προσέκρουσαν στο έδαφος τα δύο ελικόπτερα και τυλίχτηκαν στις φλόγες. Αμέσως προσπάθησαν να συνδράμουν τις προσπάθειες διάσωσης αλλά στάθηκε αδύνατο να παλέψουν με την πυρκαγιά. Το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για το συμβάν και την αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των θυμάτων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα γυρίσματα της σειράς ανεστάλησαν και τα συνεργεία αλλά και οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι επιστρέφουν στη Γαλλία.

Ο επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού Νονς Παολινί τόνισε ότι δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν έλαβε χώρα το τραγικό δυστύχημα. «Το μοναδικό που μπορώ να πω είναι ότι όλοι μας βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ», τόνισε μιλώντας προς δημοσιογράφους. Στο ριάλιτι οι διαγωνιζόμενοι, αλλά και διάσημες προσωπικότητες, όπως οι αθλητές που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, εγκαταλείπονται στην ύπαιθρο και πρέπει να επιστρέψουν στον πολιτισμό στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στις ικανότητές τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που τα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής παραγωγής της ALP για το TF1 καταλήγει σε τραγωδία.

Τον Απρίλιο του 2013 ο γιατρός που παρακολουθούσε τους διαγωνιζόμενους του ριάλιτι «Κο Λάντα» αυτοκτόνησε όταν ένας εκ των διαγωνιζομένων άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από μια δοκιμασία της εκπομπής και αφού είχε διαμαρτυρηθεί προηγουμένως για πόνους στο στήθος. Ολόκληρος ο γαλλικός αθλητισμός πενθεί, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Αθλητισμού Τιερί Μπραγιάρντ μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL.

Η Φλοράνς Αρτό, που ήταν γνωστή ως «αρραβωνιασμένη με τον Ατλαντικό Ωκεανό», απέκτησε το ψευδώνυμο όταν πραγματοποίησε τον ταχύτερο διάπλου του Ατλαντικού μόνη της κατά τη δεκαετία του 1990. Η ίδια είχε κινδυνεύσει να πεθάνει το 2011 όταν έπεσε από το σκάφος της στη Μεσόγειο. Οι διασώστες κατάφεραν να τη βγάλουν από το νερό όταν τηλεφώνησε με το κινητό της στη μητέρα της. Η 25χρονη Μουφά κέρδισε χρυσό στα 400 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και ο 28χρονος Βαστίν χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους επιβαίνοντες δεν κατάφερε να επιβιώσει του δυστυχήματος, που κόστισε τη ζωή και στους δύο χειριστές των ελικοπτέρων. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam ανέφερε ότι ένα εκ των ελικοπτέρων ανήκε στην περιφερειακή κυβέρνηση και το δεύτερο σε διοργανωτές ενός διαγωνισμού επιβίωσης, ο οποίος διεξάγεται κοντά στο χωριό Βίλα Καστέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή