Ορίστηκαν οι δικαστές της Χρυσής Αυγής

Ορίστηκαν οι δικαστές της Χρυσής Αυγής

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δικαστής Μαρία Λεπενιώτου θα είναι η πρόεδρος στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, που θα ξεκινήσει στις 20 Απριλίου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού. Η πρόεδρος του δικαστηρίου αναδείχθηκε, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του αλλά και οι εισαγγελείς, με κλήρωση, όπως προβλέπει ο νόμος για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων.

Η Μαρία Λεπενιώτου ήταν πρόεδρος και στην επεισοδιακή δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας Ντίνο Μιχαηλίδη για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και θεωρείται έμπειρη και ικανή δικαστικός.

Εκτός από την κ. Λεπενιώτου στη δίκη της Χρυσής Αυγής κληρώθηκαν και θα μετέχουν στη σύνθεση των δικαστικών η Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος, ενώ ως αναπληρωματικά μέλη, η Μαρία Βάρκα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος και ως αναπληρωτής δικαστής ο Δημήτρης Ανέστης.

Για τη θέση του εισαγγελέα κληρώθηκε η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή τον Στέλιο Κωσταρέλλο.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, που αναμένεται να διαρκέσει καιρό, αφορά την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα της με κατηγορουμένους συνολικά 70 άτομα, ανάμεσά τους 18 βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτιά της τον Ιούνιο του 2012.

Από τους βουλευτές που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς αλλά και ο Ιωάννης Λαγός αποφυλακίζονται στις 27 Μαρτίου λόγω λήξεως του 18μήνου προσωρινής τους κράτησης, ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών για την επιβολή περιοριστικών όρων μετά την αποφυλάκισή τους. Ηδη οι εισαγγελείς έχουν προτείνει σειρά περιοριστικών μέτρων για τους Μιχαλολιάκο και Παππά και αναμένεται ανάλογη πρόταση και για τον Ιωάννη Λαγό.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι η δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής θα κρατήσει καιρό, όλοι οι έγκλειστοι θα βγουν λόγω λήξεως του 18μήνου πριν τελειώσει η δίκη. Προς το παρόν πάντως, μέσα θα είναι οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος και φυσικά ο Γιώργος Ρουπακιάς που θα δικαστεί ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Διεθνές ενδιαφέρον

Εντονο θα είναι το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ελληνικών και διεθνών, για την παρακολούθηση της δίκης, καθώς ήδη αμέσως μετά τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξής της, δεκάδες είναι τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από διεθνή μέσα ενημέρωσης για να παρακολουθήσουν τη δικαστική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή