Πιθανή κλήτευση μελών ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά

Πιθανή κλήτευση μελών ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα τροπή θα λάβει η δίκη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, αν τελικώς γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση για κλήτευση ως μαρτύρων στη δίκη για τα εξοπλιστικά και τις παράνομες πληρωμές υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών της εποχής εκείνης.

Το θέμα της κλήτευσης των τότε μελών του ΚΥΣΕΑ και πρωτίστως του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη δίκη Τσοχατζόπουλου επανέφερε χθες με πρότασή του ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου, όπου και συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης, κάνοντας, για πρώτη φορά, δεκτό σχετικό αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορούμενου πρώην υπουργού. Ο εισαγγελέας συγκεκριμένα ζήτησε από το δικαστήριο να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αλλά και τους υπουργούς που μετείχαν τότε στο ΚΥΣΕΑ Βάσω Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου και Ευ. Βενιζέλο.

Η εισαγγελική πρόταση για κλήση των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων θα απασχολήσει το δικαστήριο, που επιφυλάχθηκε τις επόμενες ημέρες να εκδώσει την απόφασή του.

Σε περίπτωση που οι δικαστές υιοθετήσουν την πρόταση του εισαγγελέα, θα καθορίσουν και τον χρόνο κατά τον οποίο θα κληθούν τα πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν, ενώ δεν αποκλείεται να δεχθούν μερικώς την εισαγγελική πρόταση καλώντας μόνον κάποιους από τους πολιτικούς που προτάθηκαν από εισαγγελικής πλευράς.

Ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, που έχει καταδικαστεί για μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα -ρωσικά άρματα και υποβρύχια- και εκτίει ήδη πολυετή κάθειρξη, από την πρώτη κιόλας ημέρα της δίκης του σε πρώτο βαθμό είχε θέσει το θέμα της κλήτευσης ως μαρτύρων στη δίκη του των μελών του ΚΥΣΕΑ τότε.

Το αίτημα Τσοχατζόπουλου, αν και τέθηκε μετ’ επιτάσεως πολλές φορές από τον ίδιο και την υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης του, απορρίφθηκε τόσο από τους εισαγγελείς όσο και από το δικαστήριο. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι η δίκη αφορά μίζες και παράνομες πληρωμές και όχι τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή