Διαγόρας Χρονόπουλος: Ενας ακάματος εργάτης της τέχνης

Διαγόρας Χρονόπουλος: Ενας ακάματος εργάτης της τέχνης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιάστηκαν και σκοτείνιασαν όλοι χθες το πρωί. Και εκείνοι που γνώριζαν τη μάχη που έδινε εδώ και έναν χρόνο με τον καρκίνο ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος και εκείνοι που το αγνοούσαν. Κι όμως, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο άνθρωπος που πήρε στα χέρια του την τύχη του Θεάτρου Τέχνης σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας του, δεν ζει πια. Εφυγε από τη ζωή στα 76 του χρόνια.

Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο βιογραφικό, πολλούς φίλους, πολλές παραστάσεις, πολλούς μαθητές και τρεις ταλαντούχες κόρες, την Ελισάβετ, τη Δάφνη και τη Μαρίνα.

Γεννήθηκε το 1939 στην Ιερουσαλήμ. Οι σπουδές του ήταν στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1957-1960). Στη ζωή του ήταν ηθοποιός, υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της διαφημιστικής εταιρείας ΑΔΕΛ. Α.Ε. και βέβαια σκηνοθέτης, αλλά και δάσκαλος. Δίδαξε θέατρο στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, του Θεάτρου Τέχνης. Στην τελευταία ήταν διευθυντής μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος μετείχε σε πολλές δημόσιες θέσεις, πάντα από τη σκοπιά του ανθρώπου που δεν υπεκφεύγει, που θέλει να μοιράσει και να μοιραστεί τις ιδέες του και τις διαθέσεις του για πολλούς και διαφορετικούς οργανισμούς: υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, πρόεδρος της Ενωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998-2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης από το 2004 μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, οπότε παρέδωσε τη σκυτάλη στη Μαριάννα Κάλμπαρη. Κι όλα αυτά, όχι γιατί ήθελε να έχει δημόσιες θέσεις, αλλά επειδή, και πρωτίστως, ήθελε να μετέχει και να συνδιαμορφώνει. Ενεργός πολίτης ήταν ο Διαγόρας Χρονόπουλος, με άποψη, που πάντα με τόλμη διατύπωνε και υπερασπιζόταν. Και αποδεχόταν το κόστος. Οπως την περίοδο της δικτατορίας, που συνελήφθη και φυλακίστηκε για την αντιστασιακή του δράση.

Ενας «παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ακάματος εργάτης της τέχνης, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του ως καλλιτέχνης και δάσκαλος», όπως σημειώνει στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης.

Με θλίψη αποχαιρετίζει τον Διαγόρα Χρονόπουλο το Θέατρο Τέχνης, που ανέλαβε «σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, το αγάπησε και το στήριξε με όλες του τις δυνάμεις». Χθες οι δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης σιώπησαν για να πουν «αντίο» στον άνθρωπο που είχε «δυναμισμό, πάθος, έμπνευση και αληθινή αγάπη για τη νέα γενιά» συνεχίζει η ανακοίνωση του Θεάτρου Τέχνης, που καλεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ. στο Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) όλους τους φίλους, τους συνεργάτες και τους μαθητές του για να τον αποχαιρετίσουν και στο θέατρο, «τον φυσικό του χώρο». Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Διαγόρας Χρονόπουλος έδινε ήδη τη σκληρή του μάχη. Στη συνέντευξη Τύπου στη Φρυνίχου δεν φάνηκε τίποτα. Μόνο η πολύ μεγάλη του συγκίνηση καθώς παρέδιδε το Θέατρο Τέχνης σε νεότερους ανθρώπους, σε νεότερες γενιές. Είπε λίγα λόγια, προσπάθησε να σπάσει τη συγκίνησή του με χιούμορ και εισέπραξε απλόχερα από όλους τους παρευρισκομένους (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δημοσιογράφους) ένα βαθύ και παρατεταμένο χειροκρότημα. Το ελληνικό θέατρο, εκείνη την ώρα, έδειχνε στον Διαγόρα Χρονόπουλο την αγάπη του και την ευγνωμοσύνη του. Θα τον αποχαιρετίσει, με οδύνη και θλίψη, το ερχόμενο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή