Δάνειο 17,5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ στην Ουκρανία

Δάνειο 17,5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ στην Ουκρανία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πρόγραμμα διάσωσης της ουκρανικής οικονομίας διάρκειας τεσσάρων ετών που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 17,5 δισ. δολαρίων υπέγραψε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που εγκρίνεται σε λιγότερο από ένα χρόνο, ώστε να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία της Ουκρανίας.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η άμεση εκταμίευση 5 δισ. δολαρίων για την κάλυψη ελλειμμάτων της ουκρανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας. Σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι στόχος της συμφωνίας είναι να «σταθεροποιηθεί άμεσα η οικονομία» της χώρας που βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τη Ρωσία. «Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και περιλαμβάνει ρίσκα, ιδίως αυτά που προκύπτουν από την (πολεμική) σύγκρουση» με τη Ρωσία, είπε η κ. Λαγκάρντ. «Αν συνεχιστεί η δυνατή εφαρμογή (του προγράμματος) υπάρχουν αρκετά ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας», προσέθεσε. Η παροχή νέου δανείου από το ΔΝΤ αναμένεται να «ξεκλειδώσει» νέες πιστώσεις από άλλους δανειστές. Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων της για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της.

Το συνολικό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία υπολογίζεται στα 40 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει επιπλέον δάνειο ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. Η αναδιάρθρωση αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας κατά 15,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που σχετίζονται με το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Τα χρήματα «θα μας επιτρέψουν να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση του νομίσματος. Θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της ουκρανικής οικονομίας από το 2016», υποστήριξε ο κ. Γιατσένιουκ.

Το ΔΝΤ έχει ήδη εγκρίνει ένα διετές πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης συνοδευόμενο από δάνεια ύψους 17 δισ. δολαρίων. Ωστόσο στη συνέχεια, τα στελέχη του Ταμείου έκριναν ότι τα δάνεια και η διάρκεια του προγράμματος δεν επαρκούν ώστε να γίνουν οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τη στιγμή που κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να συγκρούονται με φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. Τον Φεβρουάριο οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ωστόσο εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας. Υστερα από ένα χρόνο αναταραχής, συγκρούσεων και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η ουκρανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το εθνικό νόμισμα μόλις ανέκαμψε λίγο από το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου, το κόστος δανεισμού βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 ετών και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε μόλις 6,4 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή