Οι κολοσσοί του Μαρουσιού και η Παιδεία

Οι κολοσσοί του Μαρουσιού και η Παιδεία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος της λιτής της -98 λέξεις συνολικά- ανακοίνωσης για το γκράφιτι σε τοίχο του ΕΜΠ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τόνιζε ότι «ως προς το σοβαρό ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ, αυτό αποτελεί αντικείμενο διαλόγου του υπουργείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα». Ανάλογη ρητορική, περί διαλόγου, χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, οι οποίοι περιέγραψαν μια δραματική κατάσταση των ιδρυμάτων τους, ενώ κατά τις συναντήσεις του με τις ηγεσίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, ο κ. Μπαλτάς αποχώρησε νωρίς αφήνοντας στον αναπληρωτή του, Τάσο Κουράκη, να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, μόλις στριμώχτηκε στα δύσκολα αιτήματα των ομοσπονδιών.

Εχει περάσει ενάμισης μήνας από την ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Παιδείας στον Αριστείδη Μπαλτά και ακόμη αναζητούνται οι ενέργειες εκείνες που αντανακλούν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ετέθη ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση, ουδείς έχει αντιληφθεί τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο Παιδείας, για να ανταποκριθεί στο σκέλος που του αναλογεί. Μήπως έχει ξεχάσει το υπουργείο Παιδείας τα παιδιά που δεν διαθέτουν τα αναγκαία για ένα, υποτυπώδες έστω, μαθητικό κολατσιό; Ακόμη και μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας εν μέσω κρίσης, ο υπουργός δεν παρουσίασε μία, έστω, δράση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην εκπαίδευση. Καμιά αντίδραση, επίσης, δεν κατεγράφη μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ίδιου του υπουργείου Παιδείας για ελλείψεις περίπου 2.200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Με δέσμευση για διάλογο απάντησε το υπουργείο Παιδείας και στις δραματικές εκκλήσεις των ΑΕΙ, ότι δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος εάν δεν λάβουν έκτακτη επιχορήγηση. Επίσης, γνωρίζει ο κ. Μπαλτάς ότι υπάρχουν στο γραφείο του αιτήματα ΑΕΙ για χρήση των ταμειακών διαθεσίμων τους, ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών που θα σιτίζουν ή μήπως το θέμα δεν εμπίπτει στην… ανθρωπιστική κρίση; Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ, μέλος της οποίας είναι ο κ. Μπαλτάς, τονίζει ότι «απαιτούνται άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, άλλως οι κυβερνητικές δηλώσεις για ουσιαστική στήριξη των πανεπιστημίων θα αποδειχθούν κενές περιεχομένου» και δηλώνει έτοιμη για νέες μάχες!

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αδύναμη να διαχειριστεί τις μαξιμαλιστικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να ολισθήσει σε πλήρη αδυναμία στη διαχείριση και της καθημερινότητας του τεράστιου χώρου της Παιδείας. Και όπως σκωπτικά θύμισε χθες έμπειρος εκπαιδευτικός, για να υπάρχουν βιβλία στα σχολεία κατά την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, οι διαγωνισμοί για προμήθεια χαρτιού πρέπει να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο. Το θυμάται κανείς στο Μαρούσι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή