Μεγάλο αφιέρωμα στο βελγικό κόμικς

Μεγάλο αφιέρωμα στο βελγικό κόμικς

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκείνη την ημέρα στις Βρυξέλλες έκανε ανυπόφορη ζέστη, και αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο στο βελγικό καλοκαίρι. Είχε φτάσει μεσημέρι και εμείς περπατούσαμε υπομένοντας έναν εξοντωτικό ήλιο, με κατεύθυνση το Μουσείο Κινουμένων Σχεδίων. Για κανένα άλλο μουσείο νομίζω -και οι Βρυξέλλες διαθέτουν αμέτρητα και εξαιρετικά- δεν θα διασχίζαμε τόσοι άνθρωποι, μια τέτοια μέρα, την τεράστια και καυτή Πλατεία των Μαρτύρων για να φτάσουμε στην πόρτα του. Επειδή για όλους όσοι αγαπάμε τα κόμικς η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι υποχρέωση και μεγάλη χαρά. Κυρίως μεγάλη χαρά.

Περνώντας την είσοδο αυτού του εκπληκτικού Αρτ Νουβό κτιρίου που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βικτόρ Ορτά το 1906 και αναπαλαιώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με μεγάλη γνώση και ευαισθησία, βρίσκεσαι στη μέση μιας τεράστιας αίθουσας με βιτρό ζωγραφισμένα ταβάνια και ένα πανύψηλο άνοιγμα στο κέντρο από το οποίο φαίνεται ο υπέροχος ατσάλινος και γυάλινος θόλος. Με λίγα λόγια, παντού φως, χρώμα και οι αισθησιακές καμπύλες της Αρτ Νουβό, που οδηγούν το μάτι του επισκέπτη ίσια επάνω στην επιβλητική μαρμάρινη σκάλα που ανεβαίνει στον πρώτο όροφο. Αυτή ακριβώς η σκάλα είναι και η αγαπημένη των περισσότερων σχεδιαστών που κατά εποχές δημιούργησαν τις ιστορίες τους ειδικά για το Μουσείο Κινουμένων Σχεδίων. Κάποιες από τις συγκεκριμένες εικόνες εκτίθενται αυτές τις ημέρες στο Καφέ Παρί – Ατέν (CaféParis – Athènes) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Αποτελούν μέρος μιας επιλογής από τα έργα μερικών εξαιρετικών Βέλγων δημιουργών κινουμένων σχεδίων, όπως ο Marc Sleen, o François Schuiten, o Yslaire, o Franc Pé κ.ά., και μας έρχονται με τίτλο «Οι θαυμάσιες εικόνες του Βελγικού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων». Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων της λειτουργίας του Κέντρου για το κοινό, και των 30 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του.

Είναι τρελοί αυτοί οι Βέλγοι!

Για τους περισσότερους από τους φίλους του, το Βελγικό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων λέγεται απλώς «Το Μουσείο των κόμικς», επειδή ακριβώς είναι μοναδικό. Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα 4.200 τ.μ. που φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή του και πολλές περιοδικές εκθέσεις κάθε χρόνο. Εχει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες ετησίως και αν κάποιος φαντάζεται ότι οι πιο πολλοί θα ήταν παιδιά, κάνει λάθος. Το μουσείο είναι ο ναός της 9ης τέχνης συμπεριλαμβάνοντας στις συλλογές του την αφρόκρεμα των Ευρωπαίων σχεδιαστών, από τους πιονέρους της αρχής μέχρι τους πιο σύγχρονους εκπροσώπους της τέχνης των κινουμένων σχεδίων.

Προφανώς δεν λείπουν από εδώ ο Τεντέν, ο Σπιρού, η παρέα των Στρουμφ, ο Λούκι Λουκ και όλοι οι κλασικοί χάρτινοι ήρωες που έχουν βελγική καταγωγή. Αλλά δεν είναι οι μόνοι, είναι απλώς οι πιο διάσημοι. Το Βέλγιο υπερηφανεύεται για τους 700 σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων που διαθέτει, και αν αυτό ισχύει όπως λένε, τότε είναι η χώρα με τους περισσότερους κομίστες ανά τετραγωνικό μέτρο σε όλο τον κόσμο. Ετσι, παρά τα όσα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, και δη οι Γάλλοι, καταμαρτυρούν στους Βέλγους για τον πληκτικό τους χαρακτήρα, η τέχνη των κινουμένων σχεδίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της χώρας, ένα λαϊκό μέσο έκφρασης που εξελίχθηκε σε τέχνη. Στα αρχεία του Κέντρου φυλάσσονται περισσότερες από 7.000 πρωτότυπες ολοσέλιδες εικόνες και σχέδια δημιουργών από όλη την Ευρώπη. Το αναγνωστήριο, το οποίο παραμένει ανοιχτό καθημερινά για κάθε ενδιαφερόμενο, διαθέτει περισσότερα από 3.000 άλμπουμ και υπάρχουν μεταφράσεις σε 36 γλώσσες.

Θαυμάσιες εικόνες έως τις 3 Απριλίου

Η έκθεση των «Θαυμάσιων εικόνων» που φιλοξενείται έως και τις 3 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι ένας μικρός φόρος τιμής προς το Κέντρο, ως μέσο προώθησης της βελγικής και διεθνούς δημιουργίας κινούμενων σχεδίων.

Για τους λάτρεις αυτής της τέχνης, που δεν συμπαθεί τις επισημότητες και τα πολλά λόγια, είναι μια καταπληκτική αφορμή.

Μια σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τη δουλειά κάποιων εξαιρετικών σχεδιαστών πίνοντας έναν καφέ, κάτι που πολύ θα άρεσε και στους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Οι συγκεκριμένες εικόνες διαθέτουν ως σκηνικό της περιπέτειας που εξιστορούν το κτίριο του Ορτά, ένα περιβάλλον άκρως γοητευτικό. Προφανώς αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος, ένα μόνο στιγμιότυπο μιας ιστορίας που θα μπορούσε να λέγεται «Το αόρατο σύνορο», «Η γη εκρήγνυται», «Ο ουρανός πάνω από τις Βρυξέλλες», ή «Ιαγουάρος», όπως πραγματικά τιτλοφορούνται κάποια άλμπουμ των συγκεκριμένων δημιουργών.

Δεν μένει παρά να συμπληρώσουμε με τη φαντασία μας την αλυσίδα των εικόνων που ακολουθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή