Σαφείς αιχμές από Αλ. Τσίπρα για τους εταίρους

Σαφείς αιχμές από Αλ. Τσίπρα για τους εταίρους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν υπάρξει εκταμίευση, θα σημαίνει ότι κάποιος θέλει να δυναμιτίσει τη συμφωνία, άρα αυτή η συμφωνία δεν θα μπορεί να προχωρήσει εποικοδομητικά και αποτελεσματικά», τόνισε χθες από το Παρίσι, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο κ. Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να μην υπάρξει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έθεσε με τον τρόπο αυτό, έστω και εμμέσως, την προσδοκία της Αθήνας για ανάσα χρηματοδότησης από τους εταίρους, τοποθετώντας, μάλιστα, το θέμα ως παράμετρο τήρησης των συμφωνηθέντων. Την προσδοκία αυτή αναμένεται να θέσει ο κ. Τσίπρας και στις Βρυξέλλες σήμερα, στις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ. Αλλωστε, όπως τόνισε χθες, «εμείς σε κάθε συνάντηση θέτουμε το ζήτημα της αμοιβαίας τήρησης σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει να δημιουργήσουμε γέφυρες αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Υπάρχει από κάποιο μέρος των εταίρων μας η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Βρισκόμαστε όμως εδώ για να πάρουμε τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα οι καχυποψίες θα λυθούν, αν υπάρχει η διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά». Προηγουμένως, είχε επισημάνει ότι «ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση (μη εκταμίευσης), η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αναφορικά με την εξαιρετικά περιορισμένη παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και κατά πόσον αυτή εμποδίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση προωθεί, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και πρόσθεσε: «Δεν αισθάνομαι να έχω καμία θηλιά στον λαιμό μου. Αισθάνομαι ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά αποφασιστική βούληση για μεταρρυθμίσεις, που ελπίζω να κάνει τους εταίρους να καταλάβουν ότι θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού, αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησης, την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, τις δημόσιες δαπάνες, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας, την πάταξη των ολιγοπωλίων και των καρτέλ.

«Πρέπει να κάνουμε τη λέξη μεταρρύθμιση να πάρει ξανά προοδευτικό πρόσημο. Αρκετά με τη λιτότητα, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση «θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε μια διοίκηση αποτελεσματική και δίπλα στον πολίτη, το χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν ολιγοπώλια ή μονοπώλια και την πάταξη της φοροαποφυγής, τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία χώρα κανονική, στο πλαίσιο και της Ευρωζώνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή