Νέα «Μανωλάδα» στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας

Νέα «Μανωλάδα» στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Με πυροβολισμούς στον αέρα ή στο έδαφος για εκφοβισμό, εξανάγκαζαν αλλοδαπούς εργάτες να εργάζονται χωρίς αμοιβή και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ένας 51χρονος ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας στην Αχαΐα και ένας 42χρονος υπήκοος Ρουμανίας, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Χαλανδρίτσας. Μάλιστα, σε βάρος του 51χρονου συλληφθέντος είχε σχηματισθεί το 2013 δικογραφία για παρόμοια αδικήματα.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε μετά την πρωτοβουλία δύο εργατών, υπηκόων Ρουμανίας, οι οποίοι αφού κατάφεραν να φύγουν από την πτηνοτροφική μονάδα, έκαναν καταγγελία στην Αστυνομία, ζητώντας βοήθεια και προστασία. Ετσι, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων έκαναν έρευνα. Οπως εξακριβώθηκε, οι δύο καταγγέλλοντες πείσθηκαν από έναν άλλο αναζητούμενο Ρουμάνο να έλθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου. Μόλις έφθασαν στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ χωρίς ανάπαυση.

Επίσης, οι συλληφθέντες τούς κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο 51χρονος, όση ώρα επιτηρούσε τους αλλοδαπούς εργάτες, είχε μαζί του καραμπίνα ή πιστόλι και πυροβολούσε στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους, προκειμένου να τους εκφοβίσει. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας μαζί με τον δεύτερο συλληφθέντα χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους έβρισκε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης που έγινε στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, απελευθερώθηκαν άλλοι επτά υπήκοοι Ρουμανίας, για τους οποίους προέκυψε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Ας σημειωθεί ότι μέσα στο πτηνοτροφείο οι αστυνομικοί βρήκαν, κατά τη διάρκεια των ερευνών, κρυμμένο μεγάλο χρηματικό ποσό, που ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή