Ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξήγγειλε η Ουκρανία

Ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξήγγειλε η Ουκρανία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την υπογραφή του δανείου ύψους 17,5 δισ. δολαρίων που συμφώνησε το ΔΝΤ με το Κίεβο, η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών, Ναταλία Γιαρέσκο, ανακοίνωσε εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων δημοσίων επιχειρήσεων, η εφαρμογή του οποίου δρομολογείται για το τέλος του έτους.

Η κ. Γιαρέσκο ανέφερε ότι στο πρόγραμμα εντάσσεται μεγάλο τμήμα των 3.300 κρατικών επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι θα έχει εκπονηθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του εντός του έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουκρανής υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση του Κιέβου ευελπιστεί ότι μέσα στο έτος θα μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας της χώρας, του ενεργειακού κολοσσού της Naftogaz, στα 29,7 δισ. γρίβνια, ποσό αντίστοιχο του 1,6 δισ. δολαρίων, από τα 110 δισ. γρίβνια στα οποία ανήλθε το περασμένο έτος. Σχολιάζοντας το ουκρανικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το χαρακτήρισε φιλόδοξο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους κυρίως εξαιτίας της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της. Εξέφρασε, πάντως, αισιοδοξία ότι έχει καλές προοπτικές να επιτύχει.

Δεύτερο πρόγραμμα

Σημειωτέον ότι το δάνειο που υπεγράφη την Τετάρτη είναι το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που εγκρίνεται σε λιγότερο από ένα έτος, προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ουκρανίας. Πρόκειται να εκταμιευθούν άμεσα πέντε δισ. δολάρια για την κάλυψη ελλειμμάτων της ουκρανικής κυβέρνησης και τη σταθεροποίηση της οικονομίας που δοκιμάζεται σκληρά έπειτα από έναν αιματηρό εμφύλιο των τελευταίων 15 μηνών. Το Κίεβο προτίθεται παράλληλα να έρθει σε συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων της και να επιδιώξει μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους της Ουκρανίας κατά 15,4 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή