Αρχή διαπραγμάτευσης με το δημοσιονομικό κενό

Αρχή διαπραγμάτευσης με το δημοσιονομικό κενό

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών που έφθασαν χθες στην Αθήνα και των στελεχών των ελληνικών αρχών. Στην ατζέντα των πρώτων συζητήσεων βρίσκεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, με το κενό που εκτιμάται ότι υπάρχει να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά να μην είναι καθόλου ξεκάθαρο το ακριβές ύψος του, δεδομένου ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην πρωτεύουσα έχουν στόχο αυτές τις ημέρες να συγκεντρώσουν στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού και την πορεία της οικονομίας (τα δεδομένα για τα μακροοικονομικά μεγέθη). Από την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού και στη συνέχεια η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, δήλωσε χθες ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και περαιτέρω συζητήσεις για να αποκτήσουμε άποψη για αυτά τα ζητήματα» και πρόσθεσε πως «για να ολοκληρωθεί η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος, χρειαζόμαστε συμφωνία με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους σε ένα σετ πολιτικών που θα βοηθήσουν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Σε αυτή τη φάση, οι τεχνοκράτες θέλουν να διαπιστώσουν την «τρύπα» που υπάρχει στα έσοδα και η οποία υπολογίζεται ήδη σε περίπου 1-1,5 δισ. Εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί για φέτος στα επίπεδα του 1%-1,5% του ΑΕΠ, τότε το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει κυμαίνεται από 600 έως και 1,4 δισ., καθώς πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε στο 0,7% του ΑΕΠ. Οπότε το συνολικό δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε τουλάχιστον 2 δισ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΔΝΤ θεωρεί ότι η συζήτηση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θεωρείται πρώιμη στην παρούσα φάση.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική ομάδα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, κατέστη σαφές ότι χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα θα ήταν δύσκολο να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι στη συνάντηση αυτή έγινε ξεκάθαρο ότι η «επιστολή Βαρουφάκη» δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αποσπασματικά και ότι η τρόικα δεν μπόρεσε να καταλάβει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία ήθελε να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας σημείωσαν ότι δεν γίνεται να μιλήσουν μόνο για ένα μέτρο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, δε, ότι η προώθηση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις θα μπορούσε να αποτελέσει και μονομερή δράση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα το αποφασίσει το Eurogroup. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πάντως, είναι σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με την Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράις χαρακτήρισε «θετικό βήμα» ότι «τουλάχιστον ξεκίνησαν οι συζητήσεις» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών. Διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έγιναν υπό τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα, Ρ. Γκογιάλ, ενώ θα συνεχισθούν αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα, υπό τη νούμερο δύο της αποστολής, κ. Εβα Πέτροβα. «Η διαδικασία μας δεν έχει αλλάξει, θα υπάρξει αξιολόγηση και ολοκλήρωσή της όπως κάνουμε πάντα… οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και την Αθήνα είναι μεταξύ των Αρχών και των τριών θεσμών», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι το ΔΝΤ «δεν περιμένει ελληνική χρεοκοπία», ενώ, σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει τον διεθνή οργανισμό τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ότι «οι Αρχές έχουν δημοσίως εκφράσει την πρόθεσή τους να πληρώσουν το ΔΝΤ, η Ελλάδα εκπληροί τις υποχρεώσεις της».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή