Κρυφές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από 1ης Ιανουαρίου

Κρυφές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από 1ης Ιανουαρίου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινες» αυξήσεις πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες επιβλήθηκαν εν κρυπτώ, με απόφαση της ΡΑΕ που δεν κοινοποιήθηκε ποτέ, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού μέσω του οποίου ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς) αποπληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Με εξαίρεση τις επιχειρήσεις μέσης τάσης με κατανάλωση κάτω από 13GWh για τις οποίες το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται από τα 12,77 ευρώ η μεγαβατώρα στα 12,30 ευρώ η μεγαβατώρα, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις που κυμαίνονται από 1,30 έως 11,97%.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν το 2015 ένα ποσό της τάξης των περίπου 20 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική συμβολή τους στον λογαριασμό ΑΠΕ από τα 454,46 εκατ. ευρώ στα 474,59 εκατ. ευρώ. Για τους οικιακούς καταναλωτές, το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε σε ποσοστό 4,22%, από τα 26,30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 27,46 ευρώ η μεγαβατώρα. Για ένα μέσο νοικοκυριό η αύξηση του ενός ευρώ, περίπου, η μεγαβατώρα θα επιβαρύνει τον λογαριασμό του κατά περίπου 6 ευρώ ετησίως, ανεβάζοντας τη συνολική επιβάρυνση υπέρ της «πράσινης» ενέργειας στα περίπου 125 ευρώ ετησίως. Οπως προκύπτει από την απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 31/12/2014, στην κατανάλωση μετακυλίεται το κόστος της αντιστάθμισης, δηλαδή της επιστροφής στην ενεργοβόρο βιομηχανία του 20% του κόστους που πληρώνει για ρύπους.

Το μέτρο θεσμοθετήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει το κόστος για το 2013 και το 2014 σε 14-20 εκατ. κατ’ έτος, ανάλογα με το εύρος τιμής των CO2 (5 έως 7,5 ευρώ ο τόνος). Το κόστος αυτό περιορίζει τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ από τις δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, μέρος των οποίων προοριζόταν για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Ετσι, η «τρύπα» που δημιουργείται θα καλυφθεί από την κατανάλωση μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ. Πρόσθετος λόγος για την αύξηση του τέλους, σύμφωνα με την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ που έκανε αποδεκτή η ΡΑΕ, είναι η μείωση της κατανάλωσης λόγω ύφεσης από την οποία προκύπτει απόκλιση από τα προϋπολογισμένα έσοδα για το 2015 της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Ο ΛΑΓΗΕ είχε προϋπολογίσει έσοδα με βάση τις προηγούμενες χρεώσεις ύψους 1,05 δισ. ευρώ για το 2015, τα οποία λόγω μείωσης της κατανάλωσης περιορίζονται σε 1,025 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ το 2014, ο οποίος είναι ελλειμματικός κατά 178 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα για τον ισοσκελισμό του δεν είναι επαρκή. Οι υποθέσεις του ΛΑΓΗΕ για το 2015, αναφέρονται σε μείωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και μείωση των εσόδων από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων λόγω της περικοπής τους κατά 38% για την Ελλάδα (απόφαση Ε.Ε.) και προεξοφλούν διόγκωση του ελλείμματος παρά τις προβλέψεις για πλεόνασμα της τάξης των 27,24 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Η μέση τιμή της ενέργειας από ΑΠΕ το 2014 ήταν στα 179,9 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ανά κατηγορία μεσοσταθμικά στο έτος κινήθηκε ως εξής: Τα αιολικά στα 90,9 ευρώ η μεγαβατώρα, τα φωτοβολταϊκά στα 313,9 ευρώ η μεγαβατώρα, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες στα 435 ευρώ η μεγαβατώρα και τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 88,1 ευρώ η μεγαβατώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή