Αισθητικό Δάσος, ένα «δώρο» καθόλου δεδομένο

Αισθητικό Δάσος, ένα «δώρο» καθόλου δεδομένο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκομαι μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος, περίπου δέκα λεπτά διήρκεσε η διαδρομή με τη μηχανή. Ο αέρας που αναπνέω έχει αλλάξει εντελώς, παρόλο που είμαι τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Πιο κρύος, φρέσκος, γεμάτος από τη μυρωδιά του δάσους… Το τραγούδι των πουλιών στα δέντρα με ξαφνιάζει, γιατί είναι πολύ δυνατό και καθαρό. Σαν να έχω προσγειωθεί απότομα σ’ έναν παραδεισένιο τόπο που δεν έχει καμία σχέση με την πόλη όπου ζω.

Ανεβαίνεις τα σκαλιά που οδηγούν στη Μονή Καισαριανής, περπατάς έως το τέλος του τοίχου της, αυτή είναι η διαδρομή που σε οδηγεί στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, την έκταση των 4.660 στρεμμάτων του βουνού που αναδάσωσε η Φιλοδασική Ενωση Αθηνών. Η προσπάθεια, σε συνδυασμό με την αναστήλωση της Μονής Καισαριανής, είχε σκοπό τη δημιουργία ενός αρμονικού συνόλου φύσης και πολιτισμού και ταυτόχρονα την προστασία των εδαφών και της αυτοφυούς βλάστησης της περιοχής, την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντος και την προσφορά ενός χώρου για την αναψυχή των κατοίκων της πρωτεύουσας. Το ερώτημα είναι πόσοι γνωρίζουν την ύπαρξη του Αισθητικού Δάσους, την ομορφιά του, το έργο που έχει κάνει η Φιλοδασική, πόσοι το έχουν επισκεφτεί, αν και τόσο εύκολο στην πρόσβαση και κοντά στην Αθήνα.

Ξεναγήσεις – εκδηλώσεις

Οταν ανέβηκα στο δάσος πριν από μερικές εβδομάδες, το χιόνι ακόμη έλιωνε σε κάποια σημεία του μονοπατιού που οδηγεί στο Φυτώριο της Φιλοδασικής. Μέσα στο σπιτάκι δίπλα στο φυτώριο, σαν βγαλμένο από τα παραμύθια, με το τζάκι αναμμένο, συνάντησα τον δασολόγο/περιβαλλοντολόγο δρα Νίκο Πάγκα, ο οποίος με ξενάγησε σε ένα μεγάλο μέρος του Αισθητικού Δάσους. Πεύκα και κυπαρίσσια κυριαρχούν όπως και κουτσουπιές, χαρουπιές, πουρνάρια, αγριελιές, σποραδικά βελανιδιές, ακακίες, ευκάλυπτοι και πλατάνια. Περνάμε τον ιστορικό ελαιώνα, όπου την άνοιξη ή το καλοκαίρι μεγάλες ομάδες έρχονται για ξεναγήσεις, τον διπλανό του κυπαρισσώνα, μονοπάτια ανηφορικά πιο δύσβατα κι άλλα κατηφορικά, όπου κατοικούν οι δύο γάιδαροι-μασκότ του δάσους. Πιο πέρα συναντάμε το Δασαρχείο, έναν χώρο με υπέροχη, πανοραμική θέα προς το βουνό. Είναι ένα πρωινό μέσα στην εβδομάδα δίχως άλλο κόσμο και η εμπειρία της βόλτας μέσα στο δάσος είναι μοναδική, πέρα από τα λόγια.

Η Φιλοδασική διοργανώνει συχνά κατά τη διάρκεια του χρόνου εκπαιδευτικά προγράμματα στον χώρο πίσω από τη Μονή Καισαριανής. Η αφηγήτρια Αγνή Στρουμπούλη επέλεξε το σημείο κάτω από τα δέντρα που έχει σκιά για να πει τα παραμύθια της, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι ο Μικρός Νότος παρουσίασε μια ωραία παράσταση για παιδιά, με θέμα τους μύθους του Αισώπου. Σε φωτογραφίες τοποθετημένες πάνω στους τοίχους της Μονής μπορούν οι επισκέπτες να μάθουν για την ιστορία του Αισθητικού Δάσους. Το Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε σε αυτό τον χώρο ένα οικογενειακό πρόγραμμα για τα βότανα που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, περιήγηση στο Βοτανικό Μονοπάτι.

Το επόμενο Σάββατο (21/3, 11 π.μ.) θα γίνει μια οικογενειακή συνάντηση για την εαρινή ισημερία. Μικροί και μεγάλοι θα παρατηρήσουν τον ερχομό της άνοιξης σε μια βόλτα στο δάσος, θα γνωρίσουν ανοιξιάτικα έθιμα και παραδόσεις, θα μοιραστούν ιστορίες γύρω από την αναγέννηση της φύσης, θα φυτέψουν το δικό τους γλαστράκι με σπόρους λουλουδιών και θα γιορτάσουν τραγουδώντας τα «χελιδονίσματα», τα κάλαντα της άνοιξης. Να σημειώσουμε ότι όλα τα οικογενειακά προγράμματα και οι δημιουργικές δραστηριότητες στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού συντονίζονται από την παιδαγωγό Ρόζα Τριανταφυλλίδη και την παιδοψυχολόγο Κατερίνα Λιάπη.

Στη Μονή Καισαριανής

Απαραίτητη στάση πριν φύγω είναι η Μονή Καισαριανής που στέκει γαλήνια μέσα στο φυσικό τοπίο. Ο Νίκος Πάγκας μού εξηγεί ότι η Φιλοδασική μεριμνά για το πράσινο της Μονής κι αυτό είναι φανερό στα λουλούδια και τα φυτά, στην καθαρότητα του γρασιδιού, στα δέντρα του εσωτερικού και του προαύλιου χώρου της Μονής. Ο κυρίως ναός, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, ηχεί μόνο από τα βήματά μου και τα τιτιβίσματα των πουλιών.

Δύσκολο να αφήσεις πίσω σου το Αισθητικό Δάσος και να επιστρέψεις στην πόλη. Η μόνη παρηγοριά είναι πως αυτή η όαση βρίσκεται τόσο κοντά μας.

Για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο η πρόσβαση γίνεται με τα λεωφορεία 223, 224 από την Ακαδημίας (τέρμα στο νεκροταφείο Καισαριανής) και με το 204 που κάνει τέρμα ορισμένες ώρες στην πύλη του στρατοπέδου Σακέτα, πολύ κοντά στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Κουταλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή