Οδηγός μύησης στη μαγεία της κλασικής μουσικής

Οδηγός μύησης στη μαγεία της κλασικής μουσικής

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΟΣΗ. Σας έχει συμβεί και με καταλαβαίνετε: έχετε στα χέρια σας πρόσκληση ή εισιτήριο για ένα πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ ή τη συναυλία μιας διάσημης συμφωνικής ορχήστρας. Χαίρεστε ειλικρινά και όταν φτάσετε στη θέση σας και κλείσουν τα φώτα είστε έτοιμοι να νιώσετε τη «μέθεξη» και τη «μαγεία» που προσφέρει η κλασική μουσική.

Το κοντσέρτο αρχίζει κι εσείς, αμαθής και παρθένος από παρόμοια ακούσματα, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, στριφογυρνάτε στην καρέκλα σας και, δυστυχώς για εσάς, κανένα από τα έργα που ερμηνεύουν οι εμφανώς καλά εξασκημένοι σολίστ δεν σας θυμίζει τις παθιασμένες άριες που αγαπήσατε σε μια ταινία πριν από λίγα χρόνια ή μια εκρηκτική σύνθεση του Βιβάλντι από διαφήμιση στην τηλεόραση.

Ο Ντέιβιντ Πογκ, μαέστρος, ενορχηστρωτής στο Μπρόντγουεϊ αλλά και αρθρογράφος στους New York Times για θέματα τεχνολογίας, και ο Σκοτ Σπεκ, διευθυντής ορχήστρας με ιστορικό εμφανίσεων σε ορισμένα από τα πιο φημισμένα θέατρα του κόσμου, ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είστε ο μόνος που δυσκολεύεται να απολαύσει την κλασική μουσική όπως της αξίζει και σας αξίζει. Κι αυτός ήταν ο λόγος που έγραψαν έναν εύχρηστο, εκλαϊκευμένο οδηγό μύησης που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος» με τον τίτλο «Κλασική μουσική για πρωτάρηδες».

Ας πούμε ότι είναι ένα είδος χρηστικής εγκυκλοπαίδειας με όλες τις πληροφορίες, επεξηγήσεις, κατευθύνσεις που αναζητά ένας αρχάριος για την ιστορία της μουσικής, τους συνθέτες, τους εκτελεστές, τις συμφωνικές ορχήστρες και τις εσωτερικές διεργασίες της μουσικής ως επαγγέλματος. Ο «τρόπος» των δύο συγγραφέων μπορεί μερικές φορές να γίνεται υπερβολικά «αμερικάνικος» (κυρίως, ως προς την ανάγκη για «αστεία» ή διασκεδαστικές παρεμβολές), αλλά υπάρχει μέθοδος και μια «ευκολία» να συνομιλήσουν με πρόθυμους, αλλά όχι εκπαιδευμένους ακροατές. Η έκδοση συνοδεύεται από ένα cd που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα από την ιστορία της κλασικής μουσικής, καθώς και γνωστά αριστουργήματα. Καλή διασκέδαση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή