Παυλόπουλος: «Να βγει ο τόπος από την κρίση»

Παυλόπουλος: «Να βγει ο τόπος από την κρίση»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές πολιτικό στίγμα, σε πλήρη συνέπεια με όσα έλεγε και πριν από την εκλογή του, εξέπεμψε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, από χθες 7ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος μετά την ορκωμοσία του στην Ολομέλεια της Βουλής παρέλαβε την Προεδρία από τον κ. Κάρολο Παπούλια, έκανε λόγο για έναν «δύσκολο αγώνα» που όμως πρέπει να είναι αγώνας κοινός, όλων των πολιτικών δυνάμεων. «Να συμβάλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ώστε να βγει ο τόπος από τη βαθιά κρίση, που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «αυτός ο αγώνας που δίνει η Ελλάδα δεν είναι μόνον για τον λαό της αλλά για την ίδια την Ευρώπη».

Ο νέος Πρόεδρος δανείστηκε, ουσιαστικά, μια φράση του Κωνσταντίνου Τσάτσου, σημειώνοντας ότι οι τρεις πυλώνες στους οποίους εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η σύνθεση της χριστιανικής διδασκαλίας, του ελληνικού πνεύματος και του ρωμαϊκού δικαίου.

Η παράδοση – παραλαβή του Προεδρικού πραγματοποιήθηκε, ευλόγως, σε κλίμα έντονης συγκίνησης για τους δύο άνδρες. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια για τον προκάτοχό του. «Αποτελεί εξαιρετική τιμή που σας διαδέχομαι, οφείλω να σας αναγνωρίσω ότι ασκήσατε τα καθήκοντά σας με τρόπο άψογο, ειδικά την τελευταία περίοδο της οικονομικής κρίσης που διαχειριστήκατε τη λειτουργία των θεσμών στα όρια του Συντάγματος», είπε ο νεοεκλεγείς στον απερχόμενο Πρόεδρο. «Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να σας υποδέχομαι ύστερα από 2 προεδρικές θητείες και να σας παραδίδω τη σκυτάλη», είχε προηγηθεί ο κ. Παπούλιας. «Θα είστε ιδανικός Πρόεδρος», προσέθεσε υπενθυμίζοντας ότι για τον διάδοχό του το Προεδρικό αποτελεί οικείο χώρο καθώς υπηρέτησε δύο Προέδρους, τον Μιχάλη Στασινόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Υπηρετήσατε σε σημαντικά υπουργεία, αποκτήσατε σημαντική πολιτική εμπειρία και, κυρίως, είστε ένας σημαντικός πανεπιστημιακός δάσκαλος και μάλιστα της θεωρίας των θεσμών», κατέληξε ο κ. Παπούλιας, που αποχωρεί από το Προεδρικό ύστερα από μια μακρά και, ειδικά ως προς την τελευταία περίοδο, περιπετειώδη 10ετή διαδρομή.

Ο κ. Παυλόπουλος, υπό καταρρακτώδη βροχή, έφτασε λίγο μετά τις 18.00 στη Βουλή όπου και τον υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο ίδιος, ωστόσο, είχε ήδη από το πρωί αποτίσει φόρο τιμής στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη Φιλοθέη, μια συμβολική επίσκεψη τιμής στον μέντορά του, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, παρουσία, μεταξύ άλλων, των κ. Π. Μολυβιάτη, Αχ. Καραμανλή, Κ. Δόλογλου και Κων. Αχ. Καραμανλή. Λίγο αργότερα, ο κ. Παυλόπουλος είχε μακρά συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο διατηρεί στενή και καθημερινή επικοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή