Κυριακές στην Τεχνόπολη

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Μαρτίου, η τρίτη από τις «Κυριακές στην Τεχνόπολη», σας καλωσορίζει, με πρωτότυπες διαδραστικές δράσεις, στον μαγικό κόσμο της επιστήμης, ενόψει του 2ου Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου!

Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκινάει στις 10.30 το πρωί στο INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, με δύο εργαστήρια για τον προγραμματισμό και την επιστήμη από την ομάδα Girls Go Coding. Στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Παλαιοί Φούρνοι», ακολουθούν εργαστήρια και πειράματα από το Μουσείο Πειραμάτων, ενώ στη 1 μ.μ., στις «Δεξαμενές Καθαρισμού» η ομάδα Θεατρόνιο παρουσιάζει την παράσταση «Θέμα Χημείας» του Γιάννη Γουλέ. Επιπλέον, στις 12.30 μ., θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. 

Προγραμματισμός και επιστήμη από την ομάδα Girls Go Coding στο INNOVATHENS

Νομίζεις ότι ο προγραμματισμός είναι βαρετός, γεμάτος μαθηματικά και περίεργα σύμβολα; Εντάξει, δεν έχεις και πολύ άδικο, αλλά τα Girls Go Coding είναι εδώ για να ταξιδέψουν μαζί σου στη δημιουργική πλευρά του! Οι «Κυριακές στην Τεχνόπολη» γεμίζουν τους υπολογιστές του Innovathens με χρώμα, κίνηση και επιστήμη, με τη βοήθεια των ηρωίδων της Disney και των επιστημονικών καινοτομιών του Athens Science Festival.

• Η Anna και η Elsa ζωγραφίζουν με τον κώδικά σου, 10.30 π.μ.

Γονείς και παιδιά θα ζωγραφίσουμε χιονονιφάδες στον υπολογιστή τους με προγραμματιστικά εργαλεία και τη βοήθεια της Elsa και της Anna, των δυο πρωταγωνιστριών της δημοφιλούς ταινίας Frozen («Ψυχρά κι ανάποδα») της Disney. Μπορείς να κατευθύνεις τη Βασίλισσα και την Πριγκίπισσα του Arendelle με απλό και έξυπνο τρόπο, ώστε να χαράξουν με τα παγοπέδιλά τους τα σχήματα που θέλουν;

•Η πρώτη μου web σελίδα: μια αφίσα για την επιστήμη, 11.30 π.μ.

Θα φτιάξουμε μικρά poster γεμάτα επιστήμη, σχεδιάζοντας web σελίδες και μαθαίνοντας πώς λειτουργεί η HTML, η γλώσσα που περιγράφει το περιεχόμενο στο web. Με τη βοήθεια των νέων επιστημόνων του Famelab και του openscience.gr, που έχουν διακριθεί στην επικοινωνία της επιστήμης, θα μιλήσουμε για όλα τα θαυμαστά που θα δούμε στο Athens Science Festival και θα «πειράξουμε» σελίδες HTML, για να περιγράψουμε και να… διαφημίσουμε τα εκθέματα. Παράλληλα, θα δούμε με άμεσο τρόπο τι συμβαίνει με τις αλλαγές και τις επιλογές που κάνουμε, φτάνοντας βήμα προς βήμα στο αισθητικό αποτέλεσμα που έχουμε στο μυαλό μας.

• 8-15 χρόνων • διάρκεια: περίπου 1 ώρα. • για το εργαστήριο «Η πρώτη μου web σελίδα: μια αφίσα για την επιστήμη», μπορείτε να φέρετε και να χρησιμοποιήσετε το δικό σας tablet ή laptop, αρκεί να είναι εγκατεστημένο το Mozilla Firefox • www.openscience.gr/girls-go-coding

Εργαστήρια από το Μουσείο Πειραμάτων στην αίθουσα «Παλαιοί Φούρνοι»

• «Μαγική Χημεία», 11 π.μ.

Ποιος δεν έχει ονειρευτεί να ανακατεύει υγρά σε περίεργα γυάλινα μπουκαλάκια, να τα κάνει να αλλάζουν χρώμα; Ποιος δεν έχει φανταστεί ακόμα και εκρήξεις στο δικό του εργαστήριο; Αυτή την Κυριακή ο αέρας θα πάρει φωτιά, ένα τζίνι θα βγει από το μπουκάλι και όλα θα γίνουν πραγματικότητα στο εργαστήριο της «Μαγικής Χημείας», με νέα συναρπαστικά πειράματα!

•«Ήρθε πάλι Κυριακή, παίζω με τη Φυσική», 11 π.μ.

Πειράματα με ηλεκτρικά κυκλώματα και μαγνήτες, πειράματα οπτικής, ηλεκτροστατικοί κεραυνοί και πολλά ακόμη παιχνίδια πειραμάτων, θα μας κάνουν να αγαπήσουμε τη Φυσική ακόμα πιο πολύ!

 • 5-8 χρόνων • διάρκεια: περίπου 90’ • www.mouseiopeiramaton.gr

Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Στη δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ή να θυμηθείτε μια παλαιά μορφή ενέργειας που συνδέθηκε άρρηκτα με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας το 19ο αιώνα. Θα περιηγηθείτε στα κτίρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου και θα δείτε μηχανήματα και αντικείμενα που δεν ήταν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό για περίπου 30 χρόνια. Οι ατμομηχανές, οι φούρνοι, οι καμινάδες και τα αεριοφυλάκια αποτελούν ένα μόνο τμήμα μιας ωριαίας ξενάγησης που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν του χώρου. Με τη βοήθεια των ανθρώπων του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου θα ανακαλύψετε ένα σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας του 19ου αιώνα, σε ένα από τα λίγα σωζόμενα και επισκέψιμα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας. 

• 12.30 μ.μ. • η ξενάγηση απευθύνεται σε εφήβους, ενήλικες και οικογένειες και διαρκεί περίπου μια ώρα.

«Θέμα Χημείας» από την ομάδα Θεατρόνιο στην αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού»

Μπορεί η ψυχαγωγία να συνδυαστεί με τη μάθηση; Το θέατρο συνδέεται με την επιστήμη; Αυτά τα ερωτήματα ήταν η αφορμή για τον συγγραφέα να δημιουργήσει μια θεατρική, εκπαιδευτική παράσταση και να προβάλει μέσω εννοιών της Χημείας την ανησυχία και τα όνειρα των μαθητών αλλά και των ενηλίκων, με χιούμορ.

Μπορεί ένα παιδί να γίνει χημικός αλλά και αθλητής; Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας, των φίλων στη διαμόρφωση της απόφασης; Ο έφηβος Φίλιππος έχει ταλέντο στο μπάσκετ. Θέλει να υπογράψει συμβόλαιο με μια ομάδα και να γίνει μεγάλος αθλητής. Ο πατέρας του όμως, ιδιοκτήτης βιομηχανίας χημικών, έχει άλλα σχέδια….

Το «Θέμα Χημείας» είναι ένα μείγμα με 4 συστατικά: διαδραστικό μέρος, πείραμα χημείας, θεατρικό έργο και ανοιχτή συζήτηση. Στο διαδραστικό μέρος, καλείστε να συμμετάσχετε ενεργά σε βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο τη Χημεία. Πιο συγκεκριμένα, αναπαριστάτε τις φυσικές καταστάσεις της ύλης (στερεό, υγρό, αέριο), ενώ μελετάτε την επίδραση της πίεσης τόσο σε επίπεδο μικρόκοσμου όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων. Επίσης, γνωρίζετε τα χημικά στοιχεία, τις χημικές ενώσεις και ανακαλύπτετε τον κόσμο των χημικών αντιδράσεων μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες.

Κείμενο: Γιάννης Γουλές, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μαραγκουδάκη, Επιμέλεια: Ναταλία Λύτρα, Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης, Χορογραφίες: Μαρία Αντωνίου Παίζουν: Στέλιος Γιαννακός, Γιάννης Γουλές, Έμμυ Μαυρίκα, Μάρδη Μηλιαρά

• 1 μ.μ.• διάρκεια: περίπου 80’ • 12-7 χρόνων • https://vimeo.com/118431868 • www.theatronio.gr

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη • κρατήσεις: 210-3467322 (Δευτέρα-Παρασκευή: 10 π.μ.5 μ.μ.) •«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210-3453548, www.technopolis-athens.com (πρόσβαση: μετρό – Σταθμός «Κεραμεικός», τρόλεï – No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», λεωφορεία – 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή