Είναι άπιστος και… ο Θωμάκος;

Είναι άπιστος και… ο Θωμάκος;

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για το ότι δεν θα διαβάσετε λέξη για το εθνικό μας δράμα ήταν η φωτογράφιση του Γιάνη Βαρουφάκη στο Paris Match. Ειλικρινά, μόλις τον είδα να ποζάρει χαϊδεύοντας το πιάνο, να σερβίρει τη γυναίκα του σαλάτα και τσιπούρα και να χαριεντίζονται σαν πιτσουνάκια με φόντο την Ακρόπολη, αναθάρρησα. Είπα μέσα μου, δεν μπορεί να είναι τόσο εξωπραγματικά φαιδρό αυτό που βλέπω. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρει και είναι τόσο χαρούμενος, ενώ καταρρέουμε. Και έτσι είπα σήμερα να ασχοληθώ κι εγώ με κάτι πιο «χαλαρωτικό». Να σας διηγηθώ την ιστορία δύο δρόμων και κυριολεκτώ.

Παπαφλέσσα λέγεται ο πρώτος, Γεωργίου Παπανδρέου ο δεύτερος. Είναι ξακουστοί γιατί στη γειτονιά τους, το Καστρί, ήταν πάντα τα σπίτια των Παπανδρέου. Του Γέρου αρχικά, του Ανδρέα και του Γιώργου μετέπειτα.

«Και πώς σου προέκυψε;» θα αναρωτηθείτε. Θα σας εξηγήσω. Η Παπαφλέσσα και κυρίως η Γ. Παπανδρέου ήταν πάντα δύο πολύ χρήσιμες οδοί στην περιοχή διότι απέληγαν στην επίσης κεντρική οδό Ισμήνης, που είναι κόμβος για τα βορειότερα προάστια (Πολιτεία, Διόνυσο, Δροσιά κ.λπ.). Εξ ου και ήταν φαρδείς και πάντα διπλής κατεύθυνσης. Για να το πω απλά, η Παπαφλέσσα και κυρίως η Παπανδρέου σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τοπικές διαδρομές και να αποσυμφορούν τη Βενιζέλου, που είναι η κεντρική λεωφόρος, επέκταση της Κηφισίας.

Μέχρι που μια ωραία πρωία το 2009, η Βασιλική Ταμβάκη τις έκλεισε! Ποια είναι η κυρία; Πρώην δήμαρχος Νέας Ερυθραίας. Το σχέδιο που σκαρφίστηκε το ονόμασε ενοποίηση –άκου τώρα– του ιστορικού κέντρου Νέας Ερυθραίας! Και ξόδεψε γι’ αυτό έναν πακτωλό ευρωπαϊκών χρημάτων όχι μόνον μονοδρομώντας τη Γ. Παπανδρέου, αλλά και πεζοδρομώντας ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου, το οποίο όλως τυχαίως βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι της. Ξέροντας ότι με την παρέμβασή της αυτή η κίνηση θα διοχετευόταν πλέον μέσα από την Παπαφλέσσα, η κ. Ταμβάκη έκανε κάτι ακόμη πιο πρωτότυπο, για να διασφαλίσει βέβαια και την εύνοια των Παπανδρέου. Στην προηγούμενη διασταύρωση από το πρωθυπουργικό οικόπεδο, όπου την Παπαφλέσσα τέμνουν ταυτοχρόνως δύο στενά (Λουκή Ακρίτα και Κονίτσης), τα μπάζωσε όλα! Με απλά λόγια, εδώ και πέντε χρόνια στο συγκεκριμένο τρίστρατο ούτε ευθεία μπορείς να πας ούτε να στρίψεις όπου θέλεις. Η κ. Ταμβάκη κατασκεύασε ένα σχιζοφρενές οδικό σύμπλεγμα, που επιστρέφει αναγκαστικά τους οδηγούς εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν και δεν εξυπηρετεί κανένα παρά μόνον την ίδια, τους Παπανδρέου και βέβαια όσους γείτονές τους επωφελήθηκαν από την εκδίωξη των ενοχλητικών διερχόμενων Ι.Χ. από τα στενά τους.

Εκτοτε, όλη η περιοχή ζει ένα κυκλοφοριακό χάος. Διότι από τη στιγμή που έκλεισαν οι δύο κεντρικοί δρόμοι, ήταν αναπόφευκτο να επιβαρυνθούν όλες οι μικρότερες παράλληλες οδοί. Και ως είθισται μεταξύ κατεργαραίων, ο δήμαρχος Ν. Χιωτάκης, που «κυβέρνησε» μετά την κ. Ταμβάκη, αντί να ξηλώσει τις αυθαιρεσίες της, τα έκανε ακόμη χειρότερα. Αρχισε να μονοδρομεί ανεξέλεγκτα τα στενά όσων φίλων του διαμαρτύρονταν εντονότερα για την υπερφόρτωση των οδών τους και δημιούργησε ένα πραγματικό αλαλούμ μονοδρομήσεων και αντιδρομήσεων.

Εχω αναφερθεί ξανά σε αυτό το θέμα, αλλά υπάρχει λόγος που επανέρχομαι. Προ ολίγων ημερών, συνέβη κάτι εντελώς απροσδόκητο. Στην οδό Παπαφλέσσα έτυχε να κατοικεί –πλην των Παπανδρέου– και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Οταν λοιπόν ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος συνειδητοποίησε πόσο δύσκολο είναι να διαφύγει ο υπουργός, αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, τι νομίζετε ότι έκανε; Εδωσε εντολή να ξηλωθούν τα μπάζα της κ. Ταμβάκη. Ναι! Υστερα από 5 χρόνια θα ανοίξει και πάλι η οδός Παπαφλέσσα και το τρίστρατο! Δεν είναι απίστευτο; Εστω κι από τύχη η ελληνική μπανανία αυτοδιορθώνεται και η νομιμότητα επανέρχεται!

Κε Γιώργο Θωμάκο, που εκτός από νέος δήμαρχος, είστε και δικηγόρος, ιδού η ευκαιρία να αποδείξετε την πίστη σας στη νομιμότητα ξεχωρίζοντας από τους προκατόχους σας. Ξηλώστε και τις καραμπινάτες παρανομίες της κ. Ταμβάκη επί της Γ. Παπανδρέου και ανοίξτε επιτέλους τον δρόμο. Εχετε στα χέρια σας δύο αποφάσεις του ΣτΕ και μία του επιθεωρητή Δημ. Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, που κρίνουν άκυρες τις επιλογές της, καθώς δεν είχαν καν προηγούμενη εγκεκριμένη μελέτη. Και μετά μονοδρομήστε όσους και όποιους δρόμους θέλετε. Αλλά εναλλάξ και χωρίς εξαιρέσεις, όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Υ.Γ.: Είναι σαν να διαβάζω ήδη φλογερά γράμματα υποστήριξης του status quo της Γ. Παπανδρέου και της Παπαφλέσσα. Ανθρώπινο είναι, όταν ξαφνικά κάποιος ιδιωτικοποιεί επ’ ωφελεία σου τον δρόμο όπου μένεις, να μη θέλεις να ξαναγίνει δημόσιος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή