Μαζικές «εκροές» ανώτατων στελεχών του ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό

Μαζικές «εκροές» ανώτατων στελεχών του ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από κεφάλαια η ελληνική οικονομία ξεμένει και από ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ιδιωτικού τομέα αναζητούν πλέον απασχόληση στο εξωτερικό. Η τάση προσλαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και διευρύνεται, «χτυπώντας» αυτό ακριβώς το ανθρώπινο κεφάλαιο που είναι υπερπολύτιμο για να βγει η οικονομία από την κρίση.

Ηδη, περισσότεροι από 5.000 C-level executives, όπως αποκαλούνται τα στελέχη που επανδρώνουν ανώτατες διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις (CEOs, COOs, CFOs κ.λπ.), αναζητούν εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης στο εξωτερικό. Το στοιχείο προκύπτει από τον αριθμό των βιογραφικών που έχουν κατατεθεί σε εξειδικευμένες πολυεθνικές εταιρείες ανθρωπίνου δυναμικού, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Η τάση αυτή άρχισε να παίρνει διαστάσεις στις αρχές Δεκεμβρίου οπότε και ανακοινώθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας και προσέλαβε κλιμακούμενη δυναμική μετά την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος και Senior Client Partner του ομίλου Korn Ferry στην Ελλάδα, Κατερίνα Διαμαντοπούλου. Εκτοτε συνεχίζεται. Οπως αναφέρει στην «Κ», τον καιρό αυτό «βομβαρδίζεται» καθημερινά από δεκάδες βιογραφικά στελεχών. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό αναζητούν ακόμα και καλοπληρωμένα στελέχη στην Ελλάδα, τα οποία στις κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις τους διατυπώνουν προβληματισμό για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και για τις προοπτικές του ιδιωτικού τομέα εν γένει.

Τα ίδια ανησυχητικά μηνύματα μεταφέρει στην «Κ» και η ManpowerGroup αναφορικά με νεότερα στελέχη επιχειρήσεων. «Μικρότερα σε ηλικία στελέχη, αρκετές φορές περισσότερο πρόθυμα να σηκώσουν τα μανίκια και να ασχοληθούν με τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες του σήμερα με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και με σημαντικά χαμηλότερες αμοιβές και προσδοκίες, αλλάζουν το τοπίο του C-Suite», σημειώνει η πρόεδρος της ManpowerGroup, Βενετία Κουσία. Το φαινόμενο αφορά πρωτίστως χώρες του Περσικού Κόλπου, όπου η σημαντικότατη ζήτηση στελεχών που υπήρχε το προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι δεν είναι «πολύ μακριά» σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές, αλλά και με τις υψηλές απολαβές που προσφέρονταν, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων στελεχών, σημειώνει. Η ManpowerGroup εξηγεί πως τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων «είδαν -όπως άλλωστε και οι περισσότεροι- πολλά από όσα έχτιζαν μέσα από τη σταδιοδρομία τους και τις προσπάθειές τους, να γκρεμίζονται». Και πήραν την απόφαση…

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Endeavor Greece, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και τη συνεργασία της QED, πάνω από 200.000 Ελληνες, οι περισσότεροι κάτω από 35 ετών, έχουν φύγει από τη χώρα από την έναρξη της κρίσης και εργάζονται στο εξωτερικό. Είναι συνήθως επαγγελματίες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεξιότητες που αναζητούν καριέρα κυρίως στην Ε.Ε. (το 71% του συνόλου). Εντός της Ε.Ε. η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, απορροφώντας πάνω από το 50% αυτών που μεταναστεύουν.

Ταυτόχρονα, φαίνεται να υπάρχει μία σαφής κλαδική κατηγοριοποίηση ανά χώρα, με συγκεκριμένες χώρες να απορροφούν συγκεκριμένους επαγγελματίες, με τα χρηματοοικονομικά να χαρακτηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η ιατρική τη Γερμανία, η έρευνα και η τεχνολογία τις ΗΠΑ και η μηχανολογία τη Μέση Ανατολή. Τα ποσοστά μετανάστευσης είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την περίοδο προ κρίσης, και αναμένεται να παραμείνουν υψηλά και το 2015, «ιδιαίτερα από τη στιγμή που περίπου 35.000 νέοι Ελληνες οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό επιλέγουν πλέον να αναζητήσουν εργασία εκεί, ενώ το 50% περίπου των Ελλήνων που ζουν στη χώρα σκέφτονται το ενδεχόμενο μετακίνησης στο εξωτερικό», σημειώνει η μελέτη.

Αισιόδοξοι οι εργοδότες

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ManpowerGroup, Β. Κουσία, η τελευταία έρευνα του ομίλου όσον αφορά την απασχόληση δίνει κάποια θετικά στοιχεία για την ευρύτερη ελληνική αγορά εργασίας το προσεχές τρίμηνο. Σύμφωνα με τους εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο αριθμός εργαζομένων αναμένεται να αυξηθεί και στους εννέα τομείς της οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο, με τις προοπτικές απασχόλησης να εμφανίζουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2008, γεγονός ενθαρρυντικό τόσο για την αγορά εργασίας, όσο και για την ευρύτερη οικονομία. Μένει βέβαια να επαληθευτούν οι προσδοκίες αυτές στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή