Παρέλαση με… μονάδες μεθορίου

Παρέλαση με… μονάδες μεθορίου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές παρελάσεις για τον εορτασμό των εθνικών επετείων βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ειδησεογραφική επικαιρότητα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος μετά την απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου να μετέχουν για πρώτη φορά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου πεζοπόρα τάγματα εθνοφυλακής.

Εν όψει του σχεδιασμού της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ζήτησε από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ να λάβουν μέρος, ένα τάγμα εθνοφυλακής από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ένα τάγμα από τον Εβρο. «Πρόκειται για μια κίνηση ένδειξης αναγνώρισης του έργου που επιτελούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές» εξήγησε ο υπουργός στους επιτελείς του Πενταγώνου. Ο κ. Καμμένος κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης-παραλαβής του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και του διοικητή 1ης Στρατιάς προανήγγειλε επίσης ότι η φετινή παρέλαση θα γίνει χωρίς «μπάρες» και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των προηγούμενων ετών. Κάλεσε δε τους πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στις παρελάσεις, καθώς όπως είπε αποτελούν «πράξη εθνικής κυριαρχίας».

Υπερθέαμα

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο σχεδιασμός της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, επιτελείς του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι δεν θα διαφέρει από εκείνον του 2014. Πέρυσι, η παρέλαση είχε «φαντασμαγορικό» χαρακτήρα, καθώς μετά τρία χρόνια απουσίας επέστρεψαν στις εορταστικές εκδηλώσεις μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, άρματα μάχης και μηχανοκίνητα τάγματα, τα οποία είχαν αποσυρθεί λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2010 το συνολικό κόστος των δύο παρελάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνούσε τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την απόφαση για μη συμμετοχή στρατιωτικών μέσων στις παρελάσεις, το κόστος περιορίστηκε στις 435.000 ευρώ, στο ποσό δηλαδή που απαιτείται για την αποζημίωση και τα έξοδα μετακίνησης που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή