Τα Ταμεία αρνούνται να δανείσουν το Δημόσιο με τα αποθεματικά τους

Τα Ταμεία αρνούνται να δανείσουν το Δημόσιο με τα αποθεματικά τους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φαίνεται να υπαναχωρούν τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των εργοδοτών και των συνταξιούχων στα διοικητικά συμβούλια σχετικά με τη μεταφορά μέρους από τα 2,5 δισ. ευρώ των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να επενδυθούν σε κρατικά ρέπος.

Παρά την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία τα Ταμεία εφόσον υποστούν ζημία θα έχουν απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου, οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν επιφυλάξεις και εκφράζουν ενστάσεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένονται αλλαγές σε κάποιες από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, δυσκολεύει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στα Δ.Σ. που έχουν προγραμματιστεί μέσα στην εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΟΑΕΔ, που διαθέτει και τη μεγαλύτερη ρευστότητα αυτή την περίοδο, της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Η νέα διοικητής Μαρία Καραμεσίνη τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της μεταφοράς μέρους των διαθεσίμων στην ΤτΕ, όμως, στο σημερινό Δ.Σ. δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη κάποια πρόταση. Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ, η απερχόμενη διοικητής Γ. Κωτίδου είχε εισηγηθεί την τοποθέτηση περίπου 80 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος. Εν αναμονή ορισμού του νέου Δ.Σ., με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάση Καποτά, δεν αναμένεται κάποια απόφαση εντός της εβδομάδας. Στο ΙΚΑ δεν έχει υπάρξει καν, κάποια εισήγηση για το θέμα, ενώ τόσο οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτών έχουν εκφραστεί εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, εκτιμώντας ότι το Ταμείο πρέπει να διατηρήσει τα διαθέσιμά του… διαθέσιμα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ρευστότητας. Επιφυλάξεις εκφράζονται και για τον ρόλο του Δημοσίου, εκτιμώντας ότι στο παρελθόν, το κράτος χρησιμοποίησε τα αποθεματικά με δραματικές συνέπειες για τα Ταμεία. Στην πράξη, οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στα Δ.Σ. των Ταμείων φοβούνται τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, έγκαιρα, ή στο ακέραιο, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα να γίνουν για μια ακόμη φορά… δανεικά και αγύριστα.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως τα χρήματα των Ταμείων είναι «ιερά», καθώς προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών. Αξιώνει μάλιστα από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις για προστασία και ενίσχυση των Ταμείων και την καλεί να αξιοποιήσει οποιαδήποτε άλλη πηγή για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Αλλά και οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank, με ανακοίνωσή τους καλούν τα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων να απέχουν από ενέργειες που θα βλάψουν την περιουσία των ασφαλισμένων, ενώ οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας αντέδρασαν με ανάλογη επιστολή τους στη διοίκηση του ΕΤΑΑ.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή