Η εισαγγελέας ζητεί την καταδίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

Η εισαγγελέας ζητεί την καταδίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταδίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει το δικαστήριο να δείξει επιείκεια διότι δεν ήταν ειλικρινής, ζήτησε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως, ο κ. Παπακωνσταντίνου απειλείται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Επί πέντε ώρες η εισαγγελική λειτουργός, αφού ανέλυσε διεξοδικά τη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ σε βάρος του πρώην υπουργού αποδίδοντάς του δόλο και ενοχή τόσο για τη μη διερεύνηση της λίστας όσο και για την απαλοιφή των ονομάτων των συγγενών του. Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων που τον βαρύνουν, καθώς εκτιμά ότι δεν παρήλθε η αποσβεστική προθεσμία από το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής.

«Ο κατηγορούμενος έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί. Με απογοήτευσε η στάση του. Ενας άνδρας με τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, με οικογένεια, με βαρύ βιογραφικό, θα πρέπει να είναι ειλικρινής, να συναισθανθεί αυτό που έκανε και από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη ποτέ δεν εξοντώνει, αλλά προσπαθεί ειδικά σε ανθρώπους που έχουν συναίσθηση να δείχνει μεγαλοσύνη», είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, εδώ φάνηκε, και αυτό λυπεί όλους μας, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας που του επιβάλει η διαδικασία. Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντά του».

Η κ. Δημητρίου απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντάς τους «προφάσεις εν αμαρτίαις». «Οτι η λίστα ήταν μυστική, ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ότι την έχασε. Πιστεύω ότι όλα είναι προφάσεις», είπε υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος που είχε συμφέρον να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του ήταν ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Ο Διώτης δεν είχε κίνητρο να προβεί σε διαγραφή των στοιχείων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου. Αν κάποιος, ο κ. Διώτης, ο κ. Βενιζέλος ή άλλος, ήθελε να τον βλάψει πολιτικά, έπρεπε να αφήσει τα ονόματα στη λίστα, να τους ασκήσει δίωξη για φορολογικά αδικήματα και να διαδώσει στις εφημερίδες ότι είναι συγγενείς του κατηγορουμένου», σημείωσε η κ. Δημητρίου καταλήγοντας ότι «όλοι οι ισχυρισμοί του καταπίπτουν από μόνοι τους. Ο μόνος που είχε συμφέρον ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Είτε για να βοηθήσει τους συγγενείς του είτε για να προστατέψει το δικό του όνομά στην πολιτική, να μη φανεί στην πορεία ότι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή».

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε ποτέ στους συνεργάτες του ούτε να αντιγράψουν το cd ούτε να το φυλάξουν. «Ολα τα έκανε μόνος του», απεφάνθη η κ. Δημητρίου, που αναφέρθηκε και στους κ. Βενιζέλο και Διώτη. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορεί αόριστα τον κ. Διώτη και τον κ. Βενιζέλο, ενώ έχει τις πραγματογνωμοσύνες και ξέρει τι λένε. Ο κ. Διώτης πολλά ξέρει αλλά αρνείται να μιλήσει, ίσως γιατί είναι κι εκείνος κατηγορούμενος. Η καταστροφή του USB από τον Διώτη ευνοούσε μόνο τον κατηγορούμενο. Με την αντιγραφή που κάνει ο Διώτης εξαφανίζεται η ημερομηνία που δημιούργησε το στικάκι ο κατηγορούμενος. Ποιος είχε όφελος; Ο Διώτης;».

Κλείνοντας την αγόρευσή της, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. «Αυτό που λυπεί, είναι τα όσα προέκυψαν για τη λειτουργία του κράτους. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περήφανοι για το κράτος και τη διοίκησή μας. Μου προκαλεί ντροπή η ονομασία της λίστας Λαγκάρντ. Προτιμώ το λίστα Φαλτσιανί. Αισθάνθηκα πολύ άβολα με τις διαδικασίες και το δεύτερο cd που μας απεστάλη από Γαλλία. Μακάρι να είναι το τελευταίο στραβοπάτημα της διοίκησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή