Ερευνάται πιθανός τόπος ταφής του Θερβάντες

Ερευνάται πιθανός τόπος ταφής του Θερβάντες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για μία ανακάλυψη που θα δημιουργήσει έναν ακόμα τόπο προσκυνήματος για τους εραστές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου. Ισπανοί ερευνητές ανακοίνωσαν χθες ότι κατάφεραν να εντοπίσουν μέρος των οστών του Θερβάντες, δημιουργού του «Δον Κιχώτη», ο οποίος επί αιώνες συγκινεί τους ενθουσιασμένους αναγνώστες με τις ιστορίες του ιππότη και του πιστού του υπηρέτη Σάντσο Πάντσα. Πολλοί ειδικοί, άλλωστε, πιστεύουν ότι από την πένα του Θερβάντες γεννήθηκε το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα.

Ο τόπος ταφής

Ο μεγάλος συγγραφέας πέθανε το 1616, την ίδια εβδομάδα με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και είχε ζητήσει να ταφεί σε μοναστήρι της Μαδρίτης. Στο υπέδαφός του οι αρχαιολόγοι προσπάθησαν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να εντοπίσουν τα οστά.

«Ολα μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εδώ βρίσκεται θαμμένος ο Θερβάντες», εξηγεί ο ιατροδικαστής Φρανσίσκο Ετσεμπερία σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια από τα οστά που εντοπίστηκαν ανήκουν στον διάσημο συγγραφέα. H αρχαιολόγος Αλμουδένα Γκαρσία Ρούμπιο τόνισε ότι ήδη πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA, αλλά έως σήμερα δεν έχει υπάρξει επιβεβαιωμένη γενετική αναγνώριση.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι ερευνητές εντόπισαν κομμάτι ξύλου από φέρετρο, πάνω στο οποίο έχουν σχηματιστεί με καρφιά τα αρχικά Μ και C. Το βαφτιστικό όνομα του Θερβάντες ήταν Μιγκουέλ. Ταυτόχρονα οι επιστήμονες σημειώνουν ότι κανένα από τα οστά που εντοπίστηκαν δεν έφερε ίχνη από τα τραύματα που υποτίθεται ότι υπέστη εν ζωή, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, όπως, παραδείγματος χάριν, δύο τραύματα στον βραχίονά του. Ωστόσο, όσον αφορά την αναγνώριση των οστών, οι ειδικοί επισήμαναν ότι ο Θερβάντες είχε μία αδελφή, η οποία ενταφιάστηκε κοντά στη Μαδρίτη, αλλά από το σώμα της παραμένουν μόνο κάποια ελάχιστα θραύσματα οστών.

Οι ειδικοί αγνοούσαν πού ακριβώς βρισκόταν ο τάφος του Θερβάντες μετά την αναστήλωση του μοναστηριού κατά τον 17ο αιώνα. Ο Ετσεμπερία, πάντως, εξήγησε ότι τα θραύσματα των οστών βρέθηκαν στο υπέδαφος της κρύπτης της σημερινής εκκλησίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάμερες υπέρυθρων ακτίνων, τρισδιάστατους ανιχνευτές καθώς και ένα ραντάρ, προκειμένου να αναγνωρίσουν τις 33 εσοχές όπου φυλάσσονταν τα οστά.

Η κρύπτη όπου βρέθηκαν τα οστά πρόκειται να ανοίξει στους επισκέπτες την ερχόμενη χρονιά για πρώτη φορά ύστερα από αιώνες, έτσι ώστε να συμπέσει με την 400ή επέτειο από τον θάνατο του Θερβάντες.

Τέλος, όπως δήλωσε στο BBC ο Πέντρο Κοράλ, επικεφαλής των τομέων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, «Το τέλος του Θερβάντες ήταν αυτό ενός πολύ πτωχού άνδρα, ενός βετεράνου του πολέμου που είχε στο σώμα του τα τραύματα της μάχης». Ο Ισπανός αξιωματούχος επισήμανε ότι η αναζήτηση δεν στόχευε μόνο στον εντοπισμό των οστών του συγγραφέα, αλλά και στην απότιση τιμής στη μνήμη του, καθώς και στην ενθάρρυνση του κόσμου να ασχοληθεί με αυτόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή