Ο εθνικολαϊκισμός στα ΜΜΕ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ξεκίνημα της εκπομπής («Ακραίως», ΣΚΑΪ 15.3.2015) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι αν και έγινε βουλευτής παραμένει δημοσιογράφος. Αποσιώπησε όμως το γεγονός ότι παραμένει και διευθυντής· όχι της «Αυγής» αλλά, ως στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, διευθυντής όλων των Μέσων Ενημέρωσης της χώρας. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθούν οι καταγγελίες και παραινέσεις του, που βρίσκονται στο ίδιο μήκος με εκείνες του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος απείλησε με ανατίναξη κάποιων καναλιών «κοντά στον Πειραιά», όπως είπε.

Η πρώτη φορά ήταν με αφορμή την αποκάλυψη του ΣΚΑΪ για τη διαταγή της ΕΛ.ΑΣ., που έδινε το πράσινο φως για την άμεση απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών. «Ο ΣΚΑΪ να προσέχει λίγο, δεν θέλουμε να ακούμε κινδυνολογίες για τους μετανάστες… Δεν αναφέρομαι στις εκπομπές αλλά στην ειδησεογραφία», ανέφερε ο κ. Φίλης στον ίδιο τον ΣΚΑΪ, αλλά δεν διευκρίνισε πάλι ως τι ακριβώς λαλεί. Ως διευθυντής σύνταξης του σταθμού ή ως μέλος του Πολιτμπιρό του κυβερνώντος κόμματος που ξεκινά με προειδοποιήσεις και έπονται οι «ανατινάξεις» του κ. Καμμένου; Να σημειώσουμε ότι στο αλήστου μνήμης ολοκληρωτικό καθεστώς της ΕΣΣΔ λειτουργούσε επίσημη αρχή λογοτεχνικής λογοκρισίας (Glavlit), η οποία διοριζόταν από το «Κομισαριάτο της Παιδείας, το οποίο όφειλε να ορίζει εκτός απ’ τον διευθυντή του Glavlit δύο βοηθούς του, σε συνεννόηση όμως πάντα με την Επαναστατική Στρατιωτική Επιτροπή και την GPU, τη μυστική αστυνομία» (Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, «Λογοκρισία της ρωσικής λογοτεχνίας», ΑΠΘ, 2004).

Σύμφωνα με τη μελέτη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «μια πρώτη, πολύ συνηθισμένη αιτία λογοκρισίας ήταν οι επιρροές από τον δυτικό, εχθρικό συνήθως, κόσμο καθώς και οι συγκρίσεις με τη Δύση. Και σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να εντοπίσω μια παράδοση, ένα είδος συνέχειας στη Ρωσία και τη Σοβιετική Ενωση: Ο δυτικός κόσμος, η Δύση γενικότερα ήταν σταθερά ένας επικίνδυνος γεωγραφικός προσανατολισμός». Εκεί λοιπόν γίνεται ο συγκερασμός της αγάπης στην κομμουνιστική Ρωσία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αγάπη στην τσαρική Ρωσία που έχουν οι ΑΝΕΛ και γι’ αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δεύτερη «προειδοποίηση» προς τον ΣΚΑΪ (πάλι μέσα από τις συχνότητες του ΣΚΑΪ) να γίνει πιο εθνικολαϊκιστικός: «Ο σταθμός σας είναι σταθμός Σόιμπλε! Ο ΣΚΑΪ παίζει σκληρά Σόιμπλε…», είπε την περασμένη Κυριακή (15.3.2015) στην εκπομπή «Ακραίως». «Δεν συμμετέχει με τις απόψεις του σε μια εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης».

Τα κυβερνητικά πεπραγμένα θα ήταν για γέλια εάν αυτές οι ολοκληρωτικές απόψεις, που θέλουν τα Μέσα Ενημέρωσης δεμένα στο άρμα μιας τάχα μου «εθνικής διαπραγμάτευσης», δεν ήταν επικίνδυνες για την ίδια τη Δημοκρατία. «Ακούω τον ΣΚΑΪ», είπε ο κομισάριος (μέλος της Κ.Ε.) του ΣΥΡΙΖΑ, «και είναι απελπιστικά εκτός της εθνικής αγωνίας», της οποία προφανώς το μονοπώλιο έχει το κόμμα του· άντε και οι εκ δεξιών συνεταίροι του.

Από το «Κούγκι» του κ. Καμμένου μέχρι τον «αέρα με το οποίο θα πληρώνουμε τα δάνεια» του κ. Φλαμπουράρη, η γραφικότητα ξεχειλίζει στον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης. Μόνο που πια αυτή η γραφικότητα έπαψε να είναι κωμική. Γίνεται επικίνδυνη για τον τόπο. Και στο εξωτερικό μέτωπο, και στο εσωτερικό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή