Οι καταληψίες αποχώρησαν ανενόχλητοι από τη Νομική

Οι καταληψίες αποχώρησαν ανενόχλητοι από τη Νομική

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σοβαρές ζημιές στο κτίριο έληξε χθες το μεσημέρι η πενθήμερη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών –Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών, όπως ονομάζεται– από αναρχικούς. Εξοπλισμός κατεστράφη, βιβλία κάηκαν για προσάναμμα, όπως και οι διάδρομοι της σχολής καταστράφηκαν από τις φωτιές που έβαλαν οι αναρχικοί. Ποιος δικαιούται να θριαμβολογεί; Οι 50 αναρχικοί που κατέλαβαν την εμβληματική σχολή και τελικά αποχώρησαν ανενόχλητοι; Ή μήπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, και καθηγητής στο ΕΚΠΑ, ο οποίος χθες το απόγευμα μετέδιδε ότι «πρώτη φορά λύθηκε μια κατάληψη στο Πανεπιστήμιο με ακαδημαϊκό και δημοκρατικό τρόπο»; Ο κ. Πανούσης έχει κοντή μνήμη; Ποτέ έως τώρα δεν υπήρξε επέμβαση των ΜΑΤ σε ΑΕΙ για λήξη κατάληψης. Αλλωστε, ο ίδιος έγινε χθες αποδέκτης έντονης δυσφορίας για τη στάση του τόσο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, όσο και από πανεπιστημιακούς, που μιλούν για πολιτική υποκρισία και υπενθυμίζουν τον ξυλοδαρμό του κ. Πανούση από κουκουλοφόρους το 2009.

Ειδικότερα, σήμερα η Νομική Σχολή θα παραμείνει κλειστή καθώς από νωρίς το πρωί θα μπουν συνεργεία καθαρισμού. Χθες, μετά τη λήξη της κατάληψης, τους χώρους του κτιρίου επισκέφθηκαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και οι κοσμήτορες των δύο σχολών που φιλοξενούνται σε αυτό. Βέβαια, τηρήθηκε άκρα μυστικότητα καθώς δεν επετράπη η είσοδος κάποιου άλλου (και άρα ούτε των ΜΜΕ) στο κτίριο, «για να μην τεθεί θέμα ασύλου» όπως ελέχθη. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Δημόπουλος σε επικοινωνία με τον κ. Πανούση φέρεται να του μετέφερε ότι δεν υπάρχουν σπασμένα μάρμαρα και τουαλέτες, αλλά υπάρχει ένα κάψιμο στο πάτωμα ενώ έχουν αφαιρεθεί κάποια αντικείμενα. Πληροφορίες από πανεπιστημιακούς που μίλησαν με στελέχη των δύο σχολών επιβεβαίωσαν ότι έχουν καεί διάδρομοι, έχουν σπάσει εσωτερικές πόρτες, ενώ σημαντικές ζημιές έγιναν στο γραφείο του κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, που είχε ανακαινισθεί σχετικά πρόσφατα.

Η αποχώρηση των αναρχικών έγινε συντεταγμένα και κατόπιν διαπραγματεύσεων στις οποίες μετείχαν η ηγεσία του ΕΚΠΑ και εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων. Από την πλευρά των καταληψιών, παρίστατο δικηγόρος, μιας και το κύριο αίτημά τους ήταν να αποχωρήσουν χωρίς να συλληφθούν, κάτι που ικανοποιήθηκε. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επικοινώνησε με την ηγεσία της ΓΑΔΑ και ζήτησε να μη γίνουν συλλήψεις, με στόχο την ήρεμη αποχώρηση των καταληψιών.

Στον αντίποδα, πάντως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος διαπίστωνε «αδράνεια» σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάληψη. Η κίνηση του εισαγγελέα δεν ήταν σαφές αν αποτελούσε και εντολή για άμεση παρέμβαση εντός του ΕΚΠΑ. Προφανώς, δηλαδή, ήταν ένα «πινγκ πονγκ» μεταξύ των διωκτικών αρχών και της Δικαιοσύνης. Ιδια ερμηνεία δόθηκε στην οξεία ανακοίνωση του πρυτανικών αρχών, που ανέφεραν ότι «αναμένουμε οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να τερματιστεί μια απαράδεκτη κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο κ. Πανούσης φέρεται να πιστεύει ότι «η πολιτική και η κοινωνία και όχι η αστυνομία πρέπει να λύνει αυτού του είδους τις καταστάσεις». Για να εισπράξει το σχόλιο πανεπιστημιακού-συναδέλφου του, που μίλησε στην «Κ»: «Μήπως από τη θέση του υπουργού ο κ. Πανούσης δικαιολογεί τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι στις 18 Φεβρουαρίου 2009 εισέβαλαν στο κτίριο Κωστή Παλαμά –εκεί γινόταν συνέδριο με θέμα την κοινωνική μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους– και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των φυλακισμένων για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 και κατά των αστυνομικών και της κυβέρνησης, ξυλοκόπησαν με λοστό τον κ. Πανούση;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή