Σφοδρή κριτική διεθνών ΜΜΕ κατά της ελληνικής κυβέρνησης

Σφοδρή κριτική διεθνών ΜΜΕ κατά της ελληνικής κυβέρνησης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχει προκαλέσει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης. Χθες, υπήρξε ομοβροντία δημοσιευμάτων που ασκούσαν κριτική στους χειρισμούς της Αθήνας, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν–Κλοντ Γιουνκέρ, φέρεται να κάλεσε τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα να «βάλει φρένο» στον κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ), οι θεσμοί προειδοποίησαν τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ότι οι τεχνικές συζητήσεις με την Ελλάδα δεν πάνε καλά. Αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα είπε πως «η γραμμή ήταν ότι οι Ελληνες δεν συνεργάζονται», περιγράφοντας την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group (EWG). Μάλιστα, η WSJ υποστηρίζει πως ο Ελληνας εκπρόσωπος στο EWG δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μιλήσει για τα οικονομικά της χώρας με τεχνικούς ειδήμονες και πως θέλει οι ηγέτες της Ε.Ε. να συζητήσουν το θέμα σε σύνοδο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. «Υπήρχε μια γενική αίσθηση πως η ελληνική πλευρά είναι τελείως εκτός πραγματικότητας», σχολίασε αξιωματούχος στη WSJ και εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορέσει να συνεχίσει τις πληρωμές μόνο για λίγες εβδομάδες ακόμη.

Το Bloomberg, επικαλούμενο στελέχη του ΔΝΤ, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι ο λιγότερο συνεργάσιμος δανειολήπτης στην 70ετή ιστορία του Ταμείου. Κατά τη διάρκεια του EWG εκπρόσωποι και των τριών θεσμών παραπονέθηκαν πως η Ελλάδα δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας του Eurogroup, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι σχολίασαν ότι η προσπάθεια να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι σαν να προσπαθείς να ιππεύσεις ένα νεκρό άλογο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στον κ. Βαρουφάκη έστρεψε χθες η γερμανική εφημερίδα Bild τα βέλη της, δημοσιεύοντας άρθρο στο οποίο χαρακτήριζε «ψεύτη» τον Ελληνα υπουργό και την Ελλάδα «προβληματική χώρα με προβληματικό υπουργό». Το Reuters υποστήριζε χθες ότι ο κ. Βαρουφάκης αποτελεί περισσότερο «πρόβλημα» παρά είναι ο άνθρωπος που θα φέρει τη λύση για την Ελλάδα. Μάλιστα, σημείωνε ότι κάποιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κατηγορούν τον κ. Βαρουφάκη για επιδειξιομανία, ασυνέπεια και αδιακρισία, στοιχεία που έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους επενδυτές. Σύμφωνα, δε, με το Reuters, αν και κανείς δεν «ζητεί το κεφάλι του», Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως ο κ. Γιουνκέρ είπε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Βαρουφάκης έπρεπε να χαμηλώσει τους τόνους στη ρητορική του, εάν θέλει να έχει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Δριμεία κριτική ασκεί στον κ. Βαρουφάκη και το Market Watch, με τον αρθρογράφο του να υποστηρίζει ότι είναι ένας υπουργός που όταν δεν γράφει στο blog του ή δεν κάνει αναρτήσεις στο Twitter, φωτογραφίζεται για το Paris Match. Επίσης, για τον κ. Τσίπρα αναφέρει ότι είναι ένας πρωθυπουργός που με αγριωπό ύφος ζητάει από τους Γερμανούς αποζημιώσεις από τα εγκλήματα των ναζί και κάνει μαθήματα Ιστορίας στους Γερμανούς, και προσθέτει ότι οι δύο παραπάνω προσφέρουν άρτο και θεάματα στα παγκόσμια μίντια. «Η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ; Οι κλόουν που κυβερνούν την Ελλάδα», συμπληρώνει.

Οι Financial Times επισήμαιναν χθες ότι από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, η ατίθαση συμπεριφορά των ηγετών του έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των συζητήσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και σημείωναν πως αυτή η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το Grexit είναι λάθος, υποστηρίζοντας πως είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη να κρατήσει την Αθήνα στο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή