«Ρεαλιστική» συμφωνία εντός ευρώ, λένε οι ΗΠΑ

«Ρεαλιστική» συμφωνία εντός ευρώ, λένε οι ΗΠΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα επικοινωνία με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία επανέλαβε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια λύση που θα διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Κατά το χθεσινό τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες επανεξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνίας. Οπως τονίζεται, συζητήθηκαν «οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που να χτίζει πάνω στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης». Με την ανακοίνωση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι οι επιδιώξεις της παραμένουν οι ίδιες: Πρώτον, να υπάρξει μια συμφωνία. Για την Ουάσιγκτον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει ζητούμενο, καθώς αυτή είναι που θα απελευθερώσει τα κεφάλαια που μπορούν να εγγυηθούν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της χώρας.

Δεύτερον, να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις. Τρίτον, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Η επιμονή των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συγκυρία, καθώς έχουν επανέλθει στη δημοσιότητα διάφορα σενάρια για εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκτός, ακόμη και ως ατύχημα. Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει επαναλάβει το τελευταίο διάστημα την επιθυμία του για χαλάρωση της λιτότητας. Στη χθεσινή ανακοίνωση ζητεί πραγματισμό ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- η σύμβουλός του για την οικονομία Κάρολαϊν Ατκινσον επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα με την Αθήνα, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση.

Κανένα βέτο

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτριά μας Ελένη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι «δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και συζητήθηκε μεταξύ των κ. Γιουνκέρ και Τσίπρα». Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι το πρόβλημα για την Κομισιόν εντοπίζεται στο γεγονός πως στο νομοσχέδιο έχει περάσει σειρά ρυθμίσεων που πρώτα απ’ όλα δεν έχουν καμία σχέση με την ελάφρυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεύτερον, δεν έχουν συζητηθεί με τους θεσμούς και, τρίτον, δεν υπάρχει καμία εκτίμηση του δημοσιονομικού αντίκτυπου που έχουν. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικά με τη διοίκηση του κράτους (σύσταση Γ.Γ. για την καταπολέμηση της διαφθοράς που δεν έχει απόλυτη ανεξαρτησία, όπως είχε συμφωνηθεί), με την καταβολή φορολογικών οφειλών, θέματα δημοσίων συμβάσεων και θέματα ΝΕΡΙΤ, ανάμεσα σε μια σειρά άλλων θεμάτων τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και, όπως αποδεικνύεται, δεν είχαν πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς.

Ο κ. Μοσκοβισί θέλησε να τονίσει ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια αλλά αντιθέτως υφίσταται έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή