Συμφωνία Λευκωσίας – Total για έρευνες στο οικόπεδο 11

Συμφωνία Λευκωσίας – Total για έρευνες στο οικόπεδο 11

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε χθες στην υπογραφή νέου συμβολαίου με τη γαλλική ενεργειακή Total για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών στο θαλάσσιο οικόπεδο 11. Η συμφωνία, που εντάσσεται στην υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Total, δίνει τέλος στις αμφιβολίες γύρω από το κατά πόσον θα παραμείνει στην Κύπρο η γαλλική ενεργειακή, η οποία τον Ιανουάριο είχε εκφράσει την πρόθεση να εγκαταλείψει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Το νέο συμβόλαιο με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό έκλεισε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον αντιπρόεδρο της Noble Energy, που αναμένεται εντός των ημερών να χαρακτηρίσει εμπορεύσιμο το κοίτασμα «Αφροδίτη». Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» αναμένεται, άλλωστε, να περιλαμβάνει και η ετήσια έκθεση της ισραηλινής εταιρείας Delek.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η εκτίμηση της αμερικανοϊσραηλινής Noble για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στέλνει μήνυμα προς τους ξένους αγοραστές ότι η νήσος διαθέτει φυσικό αέριο προς πώληση. Ερωτώμενος μάλιστα εάν κάτι τέτοιο συνεπάγεται εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως συνεπάγεται είτε εξαγωγή γενικώς στο εξωτερικό, είτε εκμετάλλευση στην εγχώρια αγορά, είτε ένα συνδυασμό και των δύο, που είναι και η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης. Αναμένονται, άλλωστε, τα αποτελέσματα των ερευνών της ιταλο-κορεατικής κοινοπραξίας Eni-KoGas για το κοίτασμα «Αμαθούσα» στο οικόπεδο 9, για το οποίο όμως οι πρώτες πληροφορίες δεν είναι ενθαρρυντικές.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Kommersant αναφέρεται σε κώλυμα στο ρωσοτουρκικό σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, καθώς έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ανάμεσα στον ρωσικό όμιλο Gazprom και τον τουρκικό Botas σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου και ειδικότερα για την έκπτωση 10% που υποσχέθηκε η Ρωσία τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή