Κατά ποινικοποίησης καταλήψεων η ΟΛΜΕ

Κατά ποινικοποίησης καταλήψεων η ΟΛΜΕ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι μέσα από τις καταλήψεις οι μαθητές «ασκούνται στη δημοκρατία και εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη». Μάλιστα, ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να καταργηθεί η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων, αποσιωπώντας ότι, ουκ ολίγες φορές, κατά τη διάρκεια καταλήψεων έχουν γίνει εκτεταμένες καταστροφές στα σχολεία. Από την άλλη, η ΟΛΜΕ προτείνει το υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει τον εποπτικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού ζητεί ο σύλλογος διδασκόντων σε κάθε σχολείο, και όχι το υπουργείο, να είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την κάλυψη των ωρών.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι «οι μαθητικές καταλήψεις είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στη χρόνια κρίση που μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστημα και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά η χρεοκοπημένη “κοινωνία της αγοράς” και οι πολιτικές που την υπηρετούν» και εκτιμά ότι «κάθε παρέμβαση και επέμβαση στα σχολεία παραγόντων, που δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα (εισαγγελείς, αστυνομία), διαταράσσει με τον χειρότερο τρόπο την εκπαιδευτική λειτουργία». Ετσι, ζητεί να καταργηθεί η νομοθεσία σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών (Ν. 2811/2000) και ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου να αποφασίζει για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.

Τέλος, χθες η Ενωση Αθέων ζητεί την ακύρωση της εγκυκλίου του υπουργείου, βάσει της οποίας οι μαθητές που ζητούν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να εξηγούν τους λόγους του αιτήματός τους. «Η εγκύκλιος παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και αγνοώντας επιδεικτικά την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τις σχετικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως και τις γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη» λέει η Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή