Ο πρωθυπουργός στο ΕΚΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την 25η Μαρτίου. Σε μια κίνηση με πολλές ερμηνείες, η νέα πρυτανική αρχή του Θάνου Δημόπουλου αποφάσισε να προσκαλέσει τον πρωθυπουργό στην πρώτη –μετά την εκλογή Δημόπουλου στις 12 Φεβρουαρίου– και ιδιαίτερα εμβληματική εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια. Κατά την μεταπολιτευτική ιστορία του ΕΚΠΑ δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο πρωθυπουργός να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ιδρύματος ως ομιλητής. Μάλιστα, για τη συμμετοχή Τσίπρα ανετράπη ο αρχικός σχεδιασμός της τελετής, που είχε γίνει προ καιρού. Αντίθετα, με βάση το εθιμοτυπικό, προσκαλείται πάντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι η πρυτανεία ήταν εκείνη που απηύθυνε την πρόσκληση στον πρωθυπουργό. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον κ. Δημόπουλο και κατόπιν ο κ. Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός». Τον πανηγυρικό της ημέρας αποφασίστηκε να τον εκφωνήσει ο νέος αναπληρωτής πρύτανης, καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Ναπολέων Μαραβέγιας. Το θέμα του πανηγυρικού θα είναι «Τα οικονομικά της Επανάστασης του ’21».

Η απόφαση της πρόσκλησης Τσίπρα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ενδεικτικά, πανεπιστημιακοί που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι «αποτελεί τιμή που ο κ. Τσίπρας δέχθηκε και θα παραβρεθεί στην εκδήλωση». Παράλληλα, οι ίδιοι σαφώς θεωρούν ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα προσφέρει την ευκαιρία στον κ. Δημόπουλο να του υποβάλει επισήμως το αίτημα για ενίσχυση του ΕΚΠΑ (κυρίως στο μέτρο που μπορεί να επιστρέψουν στις θέσεις τους όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα).

Βέβαια, υπάρχει και αντίλογος. Η απόφαση Δημόπουλου ερμηνεύεται ως μια κίνηση πολιτικοποίησης της εθνικής εορτής. Παράλληλα, έχει προκαλέσει εντύπωση η επιλογή του κ. Μαραβέγια να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας. Το γνωστικό αντικείμενο του κ. Μαραβέγια είναι Μακροοικονομική Ανάλυση, Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση, ενώ είθισται τον πανηγυρικό της ημέρας να τον εκφωνεί κάποιος ιστορικός του ΕΚΠΑ.

Με βάση την πρόσκληση, το χρονικό όριο προσέλευσης στην τελετή είναι στις 18.45. Eτσι, όσοι πανεπιστημιακοί και φοιτητές το επιθυμούν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και την πρωινή στρατιωτική παρέλαση και το δημοτικό γλέντι που θα ακολουθήσει στην πλατεία Συντάγματος με μπάντες –θα παίξουν εμβατήρια, καθώς και δημοτικά τραγούδια για να χορέψει ο κόσμος– και σωματεία χορού απ’ όλη την Ελλάδα, που θα χορεύουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή