Αφιέρωμα: Tips για τις Κυκλάδες

Αφιέρωμα: Tips για τις Κυκλάδες

14' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΔΡΟΣ

Για γλυκά του κουταλιού

Η Ανδρος έχει δύο γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς, έναν στην Υδρούσσα και άλλον έναν, ονόματι «Αγρομέλισσα», στο Κόρθι. Το φόρτε τους είναι τα γλυκά του κουταλιού. Δύο από τα πιο ασυνήθιστα είναι αφενός το γιγάντιο παμπιλόνι, ένα χοντρόφλουδο «πορτοκάλι» που φύεται στο νησί και έχει μέγεθος που φτάνει το πεπόνι, και αφετέρου ο υπέροχα ντελικάτος ανθός, που γίνεται από τα λευκά και μοσχοβολιστά λουλούδια των εσπεριδοειδών. Αυτά και ένα σωρό άλλα ανδριώτικα και κυκλαδίτικα καλούδια θα βρείτε στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο στη Χώρα (Τ/22820-23.462).

…και για τυριά

Τόσο στο προαναφερθέν Παραδοσιακό Παντοπωλείο όσο και στο πολύ ενημερωμένο Ανδριακόν Παντοπωλείο στο Γαύριο (Τ/22820-71.341) θα βρείτε μια έξοχη συλλογή από τυριά της Ανδρου, από δύο τυροκομεία του νησιού, της οικογένειας Ασούτη και εκείνο της Σταυρούλας Λούβαρη, όπως επίσης και κάποια φοβερά τυριά μικρής οικοτεχνίας. Ζητήστε τους χειροποίητους βιολογικούς κορμούς με μυρωδικά, που φτιάχνονται με φυσική πυτιά.

Καφές και γλυκό

Το πρωινό πάρτε καφεδάκι ελληνικό κάτω από τη σκιά του Πλάτανου (Τ/22820-24.549) στη Χώρα και ύστερα, για να γλυκαθείτε, πηγαίνετε στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Ερμής (Τ/22820-22.233) για μια ρετρό πάστα αμυγδάλου στα τραπεζάκια του στην πλατεία Θεόφιλου Καΐρη ή για ένα ωραιότατο παγωτό χωνάκι στο χέρι. Για έξοχα αμυγδαλωτά περάστε από τον Λάσκαρη (Τ/22820-22.305) και για μυθική νουγκατίνα, κλασικότερη των κλασικών, κάντε στάση στον Λυγίζο (Τ/22820-24.380).

Βόλτες στη φύση

Ακολουθήστε την πανέμορφη διαδρομή στην κατάφυτη πλαγιά του όρους Πετάλου, προς την πηγή Σάριζα και το χωριό Αποίκια, κάντε μια στάση να ξεδιψάσετε με το ιαματικό νερό της πηγής και χαζέψτε τον καταρράκτη στον ποταμό Πιθάρα. Υστερα περιπλανηθείτε στο όμορφο, παραδοσιακό χωριό με τα νεοκλασικά σπίτια και αφήστε το βλέμμα να φτάσει έως τη θάλασσα αλλά και έως τις Στενιές, το πανέμορφο χωριό των καπεταναίων με τα εντυπωσιακά αρχοντόσπιτα – επόμενος προορισμός της βόλτας. Χαθείτε μέσα στα πλακόστρωτα καλντερίμια του και, αφού χορτάσετε εικόνες, κατηφορίστε έως τα Γιάλια για το πρώτο σας μπάνιο (οι θαρραλαίοι) και μετά για φρέσκο, ντόπιο ψαράκι στην ομώνυμη ψαροταβέρνα Τα Γιάλια (Τ/22820-24.650).  

Φουρτάλια στα καλύτερά της

Η φουρτάλια ή φρουτάλια είναι η περίφημη αφράτη ανδριακή ομελέτα που κάνουν οι νοικοκυρές στα σπίτια, αλλά και σε πολλές ταβέρνες του νησιού. Την εμπλουτίζουν με πατάτες και τοπικά λουκάνικα και, ανάλογα με την εποχή, με λαχανικά όπως κουκιά και με βουνίσια μυρωδικά. Καλές εκδοχές θα δοκιμάσετε στου Ζοζέφ στον Πιτροφό (Τ/22820-51.050), στο Μπαλκόνι του Αιγαίου στο Ανω Απρόβατο (Τ/22820-41.020), στα Ασημόλευκα στην Υψηλού (Τ/22820-24.150). Αν πετύχετε και ντόπιο κρέας, μην το προσπεράσετε, αφού το εύφορο νησί φημίζεται για την κτηνοτροφία του, για τα νόστιμα αμνοερίφια, τα γελάδια και τα χοιρινά.   

Δευτέρα του Πάσχα στην Τρομαρχιανή

Οχυρωμένη με ένα ψηλό τείχος και με εντυπωσιακή θέα -χορταίνεις ουρανό και θάλασσα-, η Παναγία η Τρομαρχιανή (Μονή των Τρομαρχιών, που πλέον δεν λειτουργεί ως μοναστήρι) είναι από τις ομορφότερες βυζαντινές εκκλησίες του νησιού, με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ιερό και με περίτεχνες, σκαλιστές μαρμάρινες επιγραφές. Αν βρεθείτε στο νησί, ανηφορίστε στην εκκλησία τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε γίνεται ένα παραδοσιακό πανηγύρι με έντονο couleur locale.  

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΤΗΝΟΣ

Πάσχα στην Παναγιά της Τήνου

Κατάνυξη, μυσταγωγική ατμόσφαιρα αλλά και συνωστισμός. Η μαρμαροστρωμένη λεωφόρος της Μεγαλόχαρης ξεκινά από τη θάλασσα και ανηφορίζει έως την Παναγιά. Καρφίτσα να ρίξεις, δεν πέφτει ανήμερα την Ανάσταση. Τέτοια μέρα είναι μάλλον σχεδόν απίθανο να καταφέρεις να εισέλθεις στην εκκλησία και να προσκυνήσεις τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Αν όμως τα καταφέρεις μία από τις προηγούμενες ή τις επόμενες μέρες, στον εντυπωσιακά μικρό ναό για τη φήμη και το πλήθος των προσκυνητών που συρρέουν εκεί ολοχρονίς, σήκωσε τα μάτια ψηλά να δεις: βροχή οι ευχές, αμέτρητα τα τάματα.

Επιτάφιος στον Αγιο Νικόλα   

Μοναδική και φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή είναι όταν ο Επιτάφιος του ενοριακού ναού Αγίου Νικολάου εισέρχεται μαζί με τον παπά μέσα στη θάλασσα, στην παραλία Βαθύ Κλαδάκι λίγο έξω από το λιμάνι, για να ψαλεί τρισάγιο για τους ναυτικούς που χάθηκαν για πάντα στη θάλασσα.

Στα μονοπάτια του νησιού

Πάνω από 400 χλμ. μονοπάτια διαθέτει η Τήνος. Προσβάσιμα ωστόσο είναι περίπου τα μισά, με 9 σηματοδοτημένες διαδρομές που διατρέχουν όλα τα χωριά του νησιού και φτάνουν σχεδόν σε όλες τις γνωστές παραλίες. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία τώρα την άνοιξη που η φύση ανθίζει, για πεζοπορίες και οργανωμένες περιηγήσεις στα μεσαιωνικά μονοπάτια του νησιού. Μια άκρως απολαυστική εμπειρία για να ανακαλύψει κανείς την πανέμορφη ενδοχώρα, αφού τα συγκεκριμένα μονοπάτια ενώνουν τα χωριά μέσα από ρυάκια, πλατάνια, αρχαίες λιθοδομές και πλακόστρωτα.

> www.islandxtreme.gr και www.tinos-island.info

Οπωσδήποτε αγκιναράκι

Το ημιάγριο αγκιναράκι του νησιού, ένα εκλεκτό προϊόν της τηνιακής γης που ξεκινάει στα μέσα του χειμώνα και κρατάει έως το τέλος της άνοιξης, αποτελεί αφορμή για να στηθεί μια ολόκληρη γιορτή για χάρη του. Η Γιορτή της Αγκινάρας διοργανώνεται το πρώτο Σάββατο του Μαΐου στην κεντρική πλατεία της όμορφης Κώμης, όπου οι γυναίκες του χωριού το μαγειρεύουν παντοιοτρόπως. Ενημερωθείτε για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του από την τοπική κοινότητα (Τ/22830-51.801). Αν δεν συμπέσει η ημερομηνία με αυτήν της επίσκεψής σας, περάστε μια βόλτα από το Ντουλάπι της Γιαγιάς (Τ/22830-22.807 και 6989-284.891), τη μικρή οικοτεχνία στον Τριπόταμο, για ανεφοδιασμό – θα βρείτε αγκιναράκια στο λάδι, πατέ αγκινάρας, ακόμη και ξερά φύλλα για θεραπευτικά ροφήματα. Εναλλακτικά, λίγο πριν μπείτε στο πλοίο, σταματήστε στην άκρη του λιμανιού, στη μικρή λαϊκή αγορά, και ψωνίστε ένα μπουκέτο αγκαθωτές τηνιακές αγκινάρες για να τις μαγειρέψετε στο σπίτι.

Τηνιακό τυράκι

Ολοστρόγγυλο σαν τις Κυκλάδες, το τηνιακό τυράκι ανήκει στη γενικότερη κατηγορία με τα κυκλαδίτικα βολάκια. Τώρα την άνοιξη, που τα ζώα βόσκουν το πλούσιο χλωρό χορτάρι, το γάλα είναι μοσχοβολιστό και το ολόφρεσκο τηνιακό τυράκι πιο νόστιμο από ποτέ. Βουτυράτο, κολλάει στη γλώσσα, νόστιμο, αρμυρούτσικο και με οξύτητα απαλή. Μια πολύ καλή εκδοχή ετοιμάζει ο συνεταιρισμός και θα το βρείτε στο παντοπωλείο του (μαζί με κάμποσα άλλα καλούδια, Τ/22830-23.289) στη Λεωφόρο της Μεγαλόχαρης. Αν ωστόσο πετύχετε τη σπιτική εκδοχή του, ακόμη καλύτερα. Πολλές νοικοκυρές το φτιάχνουν στα σπίτια τους και δεν είναι λίγοι και οι παλιοί ταβερνιάρηδες που ετοιμάζουν αυτή την εποχή τα δικά τους τυράκια.

Θαλασσάκι, Ταρσανάς και άλλα καλά

Οποιον κι αν ρωτήσεις, θα σου συστήσει να πας για φαγητό στο Θαλασσάκι (Τ/22830-31.366). Πράγματι είναι μια πανέμορφη εμπειρία συνετά δημιουργικής τοπικής κουζίνας, με ολόφρεσκες πρώτες ύλες, ακριβώς εκεί όπου σκάει το κύμα. Αν και την άνοιξη τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, καλό είναι να έχετε πάρει ένα τηλέφωνο πριν ξεκινήσετε τη φιδογυριστή κατηφόρα για την παραλία των Υστερνίων. Αυτό που αξίζει εξίσου, όμως, είναι και ένα γεύμα στον Ταρσανά (Τ/22830-24.667) του μερακλή μάγειρα Αντώνη Γκιων. Πριν καθίσετε σε κάποιο από τα τραπέζια με θέα στο μικρό καρνάγιο, περάστε για ψώνια από το αλλαντοποιείο ακριβώς δίπλα (έξοχη λούζα και σκορδάτο λουκάνικο, Τ/22830-29.280). Για μεγάλη ποικιλία από ούζα και νόστιμους μεζέδες πηγαίνετε στον Αγιο Φωκά στο Σαν το Αλάτι (Τ/22830-29.266) και περιμένοντας το πλοίο καθίστε στο σοκάκι στο Κουτούκι της Ελένης (Τ/22830-24.857) για μαμαδίστικες νοστιμιές.   

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΜΥΚΟΝΟΣ

Κοπανιστή, τυροβολιά και άλλα

Επίσκεψη στο τυροκομείο Μυκόνου (Τ/22890-71.813) της οικογένειας Κουκά. Υπέροχη κοπανιστή και φανταστική τυροβολιά, νόστιμο ξινότυρο και καλοφτιαγμένο γιαούρτι. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στο μικρό τυροκομείο του νησιού στο Παλιόκαστρο Ανω Μεράς για ανεφοδιασμό. Μαζί σας στα μπαγκάζια βάλτε απαραιτήτως και ένα μπαστούνι μυκονιάτικη λούζα, που θεωρείται από τις καλύτερες των Κυκλάδων. Θα τη βρείτε αποκλειστικά σε μυκονιάτικα κρεοπωλεία, όπως στου Μενάγια (ζητήστε του και σπιτική κοπανιστή, Τ/22890-28.626), στον Μαρκάρα (Τ/22890-24.033) και στον Μαδούπα (Τ/22890-22.250).

Σπάνιο λευκό κρασί

Μην παραλείψετε επίσης να πάρετε μαζί σας και ένα μπουκάλι από το έξοχο και πολύ, πολύ μικρής παραγωγής λευκό γλυκό κρασί Ταρώ από τον Κήπο του Γιώργου Ξυδάκη. Θα το βρείτε σε λίγα σημεία στο νησί, όπως στην Κάβα Μπρούζου (Τ/22890-23.591) και στο Παντοπωλείο της Μαριέττας Πλουμιστού (Τ/22890-24.405).   

Ρώσικο ή μυκονιάτικο μενού;

Η γαστρονομία της Μυκόνου δεν είναι μόνο λούσα. Εχει και πολλές κρυφές χάρες. Τι θα λέγατε λοιπόν να δοκιμάσετε στη μέση του Αιγαίου αυθεντική ρωσική κουζίνα από την Ουκρανέζα Λούντα Ονουφέρκο στο εστιατόριο Πικάντικη Γωνιά (Τ/22890-27.238) στον Γλάστρο; Αυτή την κουζίνα σπάνια τη βρίσκουμε ακόμη και στην Αθήνα. Επίσης, στο Μαερειό στη Χώρα (Τ/22890-28.825) θα δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές και θα μάθετε και μερικές άγνωστες λέξεις. Χουχουλιοί, προβάσια, απορίχια και άλλα καλά που η μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια συλλέγει από τη μυκονιάτικη ύπαιθρο. Απλώς κάντε ένα τηλέφωνο πριν το επισκεφτείτε.

Με καλή υπογραφή

Το Bill and Coo στη Μεγάλη Αμμο (Τ/22890-26.292-3-4) είναι αισθητικά περισσότερο ταιριαστό στα μυκονιάτικα φαντεζί στερεότυπα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι πως εδώ μαγειρεύει ο ταλαντούχος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος. Φορέστε τα καλά σας και απολαύστε μπροστά στην πισίνα του όμορφου ξενοδοχείου ένα δείπνο αξιώσεων, βασισμένο σε τοπικές πρώτες ύλες μεταμορφωμένες σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας. Μπείτε στο site της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, ψυχή της οποίας είναι ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, για να δείτε τι άλλα γαστρονομικά δρώμενα «τρέχουν» στο νησί (www.mykonosgastronomia.gr).

Αμυγδαλωτό ή παγωτό;

Αν σας έπεσε το ζάχαρο, περάστε για προμήθειες από του Σκαρόπουλου στην Αργύραινα (Τ/22890-25.211), που φημίζεται για τα αμυγδαλωτά του. Κι αν ήρθε η ώρα να απολαύσετε το πρώτο παγωτό της σεζόν, δεν θα βρείτε καλύτερο από την τζελατερία Casa Dolce (Τ/22891-10.714) στην Αργύραινα, που ετοιμάζει παγωτά με ωραία υφή, σε κλασικές αλλά και ανατρεπτικές γεύσεις – βλ. κοπανιστή, wasabi, πεύκο και θάλασσα. Εδώ θα βρείτε και εξαιρετική μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΣΥΡΟΣ

Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα

Η αρμονική συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών κορυφώνεται στη Σύρο το Πάσχα. Ετσι, η μυσταγωγική ατμόσφαιρα είναι πιο έντονη και ζωντανή από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, αφού εδώ το Πάσχα των ορθοδόξων συμπίπτει με εκείνο των καθολικών. Ζήστε το και από τις δύο μεριές. Παρακολουθήστε τις λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες, βάλτε τα καλά σας τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, ακολουθήστε την περιφορά του Επιταφίου και σταθείτε στο πλάι του δρόμου στη συμβολή Ερμού και Πρωτοπαπαδάκη με θέα την πλατεία Μιαούλη, όπου οι Επιτάφιοι σμίγουν και μπροστά στο δημαρχείο ψάλλονται τροπάρια από τη χορωδία του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Παραδοσιακή κουζίνα και μοντέρνα μαγειρική

Ξεκινώντας από το λόφο της Ανω Σύρου, θα κάνετε ταξίδι στο χρόνο με ρεμπέτικα και μεζεδάκια στην ατμοσφαιρική Κατώγα του Λιλή (Τ/22810-88.087) με αύρα από Βαμβακάρη. Κατηφορίζοντας στην πλατεία Μιαούλη, θα δοκιμάσετε μοντέρνους μεζέδες με παραδοσιακά υλικά στο κλασικό Ελληνικό Καφενείο (Τ/22810-89.248) με την αστική αύρα. Λίγο έξω από την Ερμούπολη, στην ταβέρνα του Ταρσανά (Τ/22810-82.805), θα πάτε για τσίπουρα, ούζα και μπουζουκάκι με θέα τα σκαριά στο καρνάγιο. Για ανοιξιάτικο ηλιοβασίλεμα και φαγητό πλάι στο κύμα, θα οδηγήσετε ή θα πάρετε το ΚΤΕΛ μέχρι το Κίνι, στην ταβέρνα Δυο Τζιτζίκια στ’ Αρμυρίκια (Τ/22810-71.151) ή στο εστιατόριο Αλλού Γυαλού (Τ/22810-71.196).

Γλυκάκια για όλους

Για τους γλυκατζήδες επιβάλλεται ένα πέρασμα από το περίφημο ζαχαροπλαστείο του Αθυμαρίτη (Τ/22810-82.261) για τα πιο προχωρημένα και ενισχυμένα με βουτυρόκρεμα αμυγδαλωτά του Αιγαίου, τα λαχταριστά ροδίνια. Βυθιστείτε στη λουκουμόσκονη με τα Λουκούμια του Λειβαδάρα (Τ/2281087031) και απολαύστε τις εξαιρετικές Χαλβαδόπιτες του Κορρέ (Τ/22810-82.037). Επίσης, παγωτό φτιαγμένο με συριανό γάλα και πολλές πρωτότυπες γεύσεις (από λουκούμι μέχρι σύκο) στο Django (Τ/22810-82.801) στα μανάβικa, ενώ απέναντι και διαγωνίως στο Παντοπωλείο του Πρέκα (Τ/22810-87.556), εκτός από αμέτρητες επιλογές σε τοπικά προϊόντα, θα βρείτε και τις φοβερές παστελαριές, που είναι τα γεμιστά και ψητά ξερά σύκα με μπαχαρικά.

Καλούδια για την επιστροφή

Περάστε από το παντοπωλείο Τόπων Γεύσεις (Τ/22810-80.100) στον παραλιακό δρόμο, για κυκλαδίτικα, ιδιαίτερα προϊόντα (από τυριά και αλλαντικά μέχρι βότανα και παξιμάδια), όπου θα βρείτε και μια μικρή συλλογή από εκλεκτά θυμαρόμελα της Απάνω Μεριάς της Σύρου.

Διαμονή με αρχοντιά και στυλ

Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για διαμονή από τα παλιά διατηρητέα αρχοντικά που μετατράπηκαν σε παραμυθένια boutique hotels. Οι Πλόες (Τ/22810-79.360), ο Ξενών Απόλλωνος (Τ/22810-81.387) και το Απολλώνειον Palace (Τ/22810-89.056) βρίσκονται στη σειρά το ένα μετά το άλλο, με τα θεμέλια βυθισμένα στη θάλασσα. Πάντα στην περιοχή Βαπόρια βρίσκεται και το Ερμούπολις (Τ/21068-56.730, 6936-723.104), μέσα στα σοκάκια της πόλης, με 3 έξοχα δωμάτια σε ένα ανάλογου ύφους παλιό αρχοντικό του 19ου αιώνα, με οροφογραφίες και αντικέ έπιπλα, και με μια μπριόζα οικοδέσποινα.   

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Μικρά κυκλαδίτικα…

75 χλμ. μονοπάτια στη Σαντορίνη

Υπέροχες περιπατητικές διαδρομές, χαραγμένες πάνω στο νησιωτικό ανάγλυφο. Τα μονοπάτια της Σαντορίνης μάς φέρνουν πιο κοντά στον αγροτικό πολιτισμό του νησιού, καθώς διασχίζουν μπαξέδες με ξερολιθιές και καλαμοφράχτες, αλώνια και αμπελώνες, ξωκλήσια, καστέλια και ερημικές παραλίες. Περισσότερες από 25 πεζοπορικές διαδρομές προσφέρονται για να ανακαλύψετε ξανά το κοσμοπολίτικο νησί, οι οποίες μάλιστα πρόσφατα σηματοδοτήθηκαν, ενώ τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία πινακίδες με χάρτες. Στον πεζοπορικό χάρτη της Σαντορίνης, από τις εκδόσεις Ανάβαση, θα βρείτε χαρτογραφημένα και τα 75 χιλιόμετρα των διαδρομών.

Ρεβιθάδα στο σιφναίικο τσικάλι

Ενα από τα εμβληματικότερα εδέσματα της Σίφνου είναι η παραδοσιακή ρεβιθάδα. Δεν θα δυσκολευτείτε να τη δοκιμάσετε, αφού είναι πολλές οι ταβερνούλες του νησιού που τη φτιάχνουν και την πετυχαίνουν. Δοκιμάστε ωραίες εκδοχές στον Αρτεμώνα στο Περιβόλι (22840-31.045) και στο Λιοτρίβι του Μαγγανά (22840-32.051) – μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και κατσικάκι μαστέλο το Πάσχα. Αν θέλετε να τολμήσετε τις παραπάνω συνταγές και όταν επιστρέψετε στο σπίτι, τότε είναι απαραίτητο να έχετε το κατάλληλο σκεύος, δηλαδή ένα σιφναίιικο τσικάλι – γάστρα φτιαγμένη από πυρίμαχο πηλό. Περάστε μια βόλτα από την Αγία Αννα στον Αρτεμώνα και το εργαστήρι Sifnos Stoneware της οικογένειας Καλογήρου (Τ/22840-33.090), για να παρακολουθήσετε από κοντά την τέχνη της αγγειοπλαστικής και να προμηθευτείτε κουζινικά εφόδια.  

Ησυχα στη Νάουσα της Πάρου

Μπορεί το καλοκαίρι στη Νάουσα να γίνεται το αδιαχώρητο, όμως την άνοιξη θα απολαύσετε το όμορφο λιμανάκι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Καθίστε για φαγητό, δοκιμάστε δημιουργικές λιχουδιές στη Ματζουράνα (Τ/22847-71.171) και κάντε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο του Χαμηλοθώρη (Τ/22840-51.240) για να πάρετε μια γεύση από ζαχαρομπακλαβά, την ξεσκέπαστη εκδοχή του μπακλαβά που τρώγεται και στα όρθια, αλλά και από τα πολύ νόστιμα τσιμπητά μυζηθροπιτάκια και γεμιστά αμυγδαλωτά. Κοντά στο μεγάλο πάρκινγκ της Νάουσας γίνεται τα πρωινά μια υπαίθρια λαϊκή αγορά. Περάστε από τον πάγκο του βιοκαλλιεργητή Λουκή Αρσένη για πεντανόστιμα κηπευτικά, ελιές, ρόδια και πορτοκάλια.

Για πεζοπορία στην Τζια

Ενα προς ένα τα μονοπάτια της Κέας ανθίζουν μαζί με την άνοιξη. Λιθόστρωτα τα πιο πολλά, καλύπτουν συνολικά απόσταση 36 χλμ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μικρή διαδρομή που ξεκινάει από την Ιουλίδα, περνάει δίπλα από τον αρχαϊκό Λέοντα και καταλήγει στην παραλία του Ορζιά ή εκείνη που καταλήγει στο Ναό της Αρχαίας Καρθαίας (αναλυτικές διαδρομές στη σελίδα www.kea.gr). Τα μονοπάτια της βέβαια είναι απλώς η αφορμή, τα βράδια της Τζιας έχουν σίγουρα ένα άλλο ενδιαφέρον, ενώ για τη διαμονή σας θα αναφέρουμε ενδεικτικά επιλογές όπως τις σουίτες του Aigis (T/22880-21825, www.aigisuites.com) για την αισθητική και την απίθανη θέα τους, το πέτρινο Κέως Κατοικίες (T/22880-21661, www.keos.gr), που «εποπτεύει» το λιμάνι, και την αγροτουριστική φάρμα Red Tractor (T/22880-21346, www.redtractorfarm.com). Β. Κ.

Βόλτες και καλό κρασί στη Σίκινο

Γνήσια και όμορφη η Χώρα της Σικίνου. Την απαρτίζουν τρεις παλιοί οικισμοί, που πλέον έχουν σχεδόν ενωθεί. Ειδικά ένας από αυτούς, το Χωριό, στο οποίο δεν επιτρέπονται καν καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, διατηρεί μια απίθανη πλαστικότητα, με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική του να προστατεύεται με το παραπάνω από Ελληνες και ξένους ιδιοκτήτες. Στα βόρεια του νησιού, οι πλαγιές γράφουν υπέροχα στο φως του Αγαίου, το μάτι απλώνεται στον ορίζοντα και ακουμπάει στα γειτονικά νησιά. Κάντε μια στάση στον μοναδικό Ναό της Επισκοπής πριν καταλήξετε στο φιλόξενο οινοποιείο του Μάναλη για ένα ποτήρι από τον οικολογικό αμπελώνα του και φαγητό στο νέο του εστιατόριο (www.manaliswinery.gr). Β. Κ.

Περπατήματα στην Ανάφη

Ποιες Κυκλάδες και ποιο άγονο τοπίο; Η Ανάφη την άνοιξη (αν έχει βρέξει) ευωδιάζει, πρασινίζει απ’ άκρη σ’ άκρη, γεμίζει αγριολούλουδα που θεριεύουν εντυπωσιακά. Ιδανική εποχή για τα απίθανα περπατήματά της και ειδικά για το μεγάλο της καμάρι, τη διαδρομή έως την Παναγιά την Καλαμιώτισσα πάνω στον εντυπωσιακό βράχο του Κάλαμου, του δεύτερου μεγαλύτερου της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ. Η διαδρομή διαρκεί 1-1½ ώρα και η αίσθηση εκεί πάνω είναι απερίγραπτη. Το ίδιο και η ανατολή του ηλίου. Αν ο καιρός δεν ευνοεί τη διανυκτέρευση στο βράχο με υπνόσακο, επιστρέψτε στη Χώρα και απολαύστε μουσικές, ρακές και εξαιρετικούς μεζέδες στο Αρμενάκι. Αν δεν έχει ανοίξει ακόμη, επιλέξτε το Λιοτρίβι για ολόφρεσκα ψάρια. Ο. Χ.

Πάσχα στη Δονούσα

Οι ψαλμοί του παπα-Κώστα αντιλαλούν όλη τη Μεγάλη Βδομάδα στο χωριό – λιμάνι Σταυρός. Ο Επιτάφιος περνάει από όλα τα σπίτια, έξω από τα οποία ανάβουν μικρές φωτιές και η Ανάσταση γίνεται… φασαριόζικα. Οι ξυλόφουρνοι παίρνουν φωτιά: ψήνονται εκεί για ώρες κατσικάκι γεμιστό, τσουρέκια και «παύλοι» (πασχαλινά ψωμιά) που ζυμώνονται από το χάραμα ευλαβικά. Αυτά θα φαγωθούν την Κυριακή και το απόγευμα θα καεί στην παραλία ο Ιούδας ή πιο σωστά… θα ανατιναχθεί. Παράλληλα με τα πασχαλινά δρώμενα αξίζει να περπατήσετε στα σηματοδοτημένα μονοπάτια που διατρέχουν το ανοιξιάτικο ανάγλυφό της, και κυρίως το μεγάλο μονοπάτι από τον Σταυρό έως την Καλοταρίτισσα. Φροντίστε για το φαγητό σας από πριν, γιατί οι περισσότερες ταβέρνες δεν λειτουργούν αυτές τις μέρες. Αντίθετα, το καφέ – μπαρ Σκαντζόχοιρος είναι πάντα ανοιχτό. Ο. Χ.

Γιόγκα στην Αμοργό

Υπάρχει πάντα ένας καλός λόγος για να πάμε στην Αμοργό. Τη φετινή άνοιξη όμως σημειώστε και μια έξτρα αφορμή, που δεν είναι άλλη από τις εβδομάδες γιόγκα που διοργανώνει το πολυτελές Aegialis Hotel & Spa (Τ/22850-73.393, amorgos-aegialis.com) για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Αναζητήστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο site τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή