Σήματα αποκλιμάκωσης στις Βρυξέλλες

Σήματα αποκλιμάκωσης στις Βρυξέλλες

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όσο το δυνατόν νωρίτερα για να υπάρξει και αντίστοιχα κάποια εκταμίευση έφυγε ο Αλέξης Τσίπρας από το κτίριο του Συμβουλίου στις 3.45 τα ξημερώματα. Το σύντομο κοινό ανακοινωθέν που βγήκε το ξημέρωμα της Παρασκευής ξεκαθαρίζει ότι τις επόμενες μέρες οι εταίροι περιμένουν ολόκληρη τη λίστα (και όχι μέρος της) των ελληνικών δεσμεύσεων  που πρέπει επίσης να είναι συγκεκριμένες. Συγχρόνως  η διαδικασία για το πως θα συνεχίσουν οι συνομιλίες παραμένει η ίδια: οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες ενώ οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Κλείνοντας το ανακοινωθέν αναφέρει ότι “το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Μετά από 3 ώρες εντατικών συζητήσεων ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, κ. Ντράγκι, κ. Ολάντ κ, Μέρκελ, κ. Ντίσελμπλουμ και κ. Τουσκ η Αθήνα φεύγει από την συνάντηση χωρίς να έχει λύσει το θέμα της ρευστότητας όπως αποσκοπούσε ο κ. Τσιπράς ( καθώς δεν προέκυψε απόφαση που θα ανεβάσει το όριο της αγοράς εντόκων γραμματίων ή επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών SMP’s.) Αυτό που πήρε όμως είναι μία επιβεβαίωση ότι υπάρχει η διάθεση  όλες οι πλευρές να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αλλά και σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έπειτα από τη συνάντηση αυτή «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει  υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, ούτε και το μέιλ Χαρδούβελη, αντιθέτως, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα υλοποιήσει». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι «ο πρόεδρος Γιουνκέρ επανέλαβε την πρόθεσή του για υλοποίηση προγραμμάτων που θα εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων έλεγε στην “Κ” ότι οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και οι μεταρρυθμίσεις  που θα προτείνει η ελληνική πλευρά πρέπει να παραμείνουν σε αυτό το πλαίσιο. Πόσο γρήγορα θα καταθέσει η ελληνική πλευρά τις μεταρρυθμίσεις είναι σε συνάρτηση  με το πόσο άμεσα χρειάζεται ρευστότητα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο ο κ. Τσίπρας τόνισε στους υπόλοιπους 6 ότι υπάρχει ρευστότητα μόνο μέχρι τον Απρίλιο και για αυτό ζήτησε να μη καταθέσει τις μεταρρυθμίσεις τέλος Απριλίου όπως είχε συμφωνηθεί στο eurogrop τη 20ης Φεβρουαρίου αλλά νωρίτερα. Ο κ. Νταίσελμπλουμ του απάντησε ό τι έχει χαθεί πολύς χρόνος εξαιτίας των ελληνικών χειρισμών και αν επιταχύνουμε μπορεί να βρεθεί λύση και για εκταμίευση νωρίτερα.

Ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των συζητήσεων στην συζήτηση μετέφερε ότι ειπώθηκαν και σκληρές κουβέντες στο τραπέζι των 6 με τον  κ. Γιουνκέρ να κάνει αναφορά στην άσχημη αντιμετώπιση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αλλά και την αντιευρωπαϊκή ρητορική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, κάτι το οποίο πρέπει να σταματήσει.

Η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε και ανέλαβε την ευθύνη ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αλλαγές και προσαρμογές. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάθε θέληση να παρουσιάσει τον κατάλογο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί αυτό απαιτεί η στιγμή. Παράλληλα, θα υπάρξει και αποτίμηση των πρωτοβουλιών. Πότε θα γίνει αυτό δεν μπορώ να το πω, ωστόσο, όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, για να αρχίσει να κινείται αυτή η διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανιδα καγκελάριος τόνισε για την ανάγκη αυτου του καταλόγου απο την ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως μόνο όταν γίνει αποτίμηση από τους τρεις θεσμούς θα εκταμιευθεί η τελευταία δόση προς την Ελλάδα. Παράλληλα επεσήμανε ότι «μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν έγιναν όλα αυτά που περιμέναμε. Ήταν σημαντικό να ακούσουμε αν όλα αυτά θα γίνουν και το ακούσαμε».

Από την μερία του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε την έλλειψη χρόνου και την ανάγκη και ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή