Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει στο Μέγαρο τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει στο Μέγαρο τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας σπουδαίος συνθέτης και ένα εμβληματικό έργο, σε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πρωταγωνιστούν στο πρόγραμμα της επόμενης Κυριακής 22 Μαρτίου. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, λίγες ημέρες πριν από την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ενα έργο επίκαιρο, καθώς αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα αξιοπρέπειας και ελευθερίας, που εξακολουθούν να μας απασχολούν και στις μέρες μας. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θεωρεί ότι σήμερα το έργο εστιάζεται αφενός σε τρεις σημαίνουσες λέξεις που εκφράζονται ως συλλαλητήριο «Λόγος, Εργο, Νόημα» και αφετέρου «στην εμπέδωση του ορίζοντα της τέχνης ώστε να κρατήσουμε ό,τι είναι ζωντανό και χρήσιμο για να πορευτούμε στο εκσυγχρονισμένο μέλλον». Αυτή η εκτέλεση του έργου που θα ακούσουμε στις 22 Μαρτίου βασίζεται στη νέα ενορχήστρωση που έκανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος τη δεκαετία του ’80 για συμφωνική ορχήστρα με τη συμμετοχή των ελληνικών οργάνων (λαούτο, σαντούρι, νταούλι) αλλά και στη σημερινή, επιμέρους επεξεργασία όλου του μουσικού έργου.

Η επιλογή των στίχων, η τοποθέτηση των τριών ποιητικών σχεδιασμάτων, η επιλογή των κειμένων, οι συνδυασμοί και οι συζεύξεις αποσπασμάτων και ποιητικών φράσεων του ποιητή έγιναν από τον ίδιο τον συνθέτη. Oι ερμηνευτές και η αφηγήτρια στην παράσταση αυτή, γνωστοί και καταξιωμένοι όλοι, θα συναντηθούν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής για να ερμηνεύσουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και τα κείμενα του Διονυσίου Σολωμού. Παίρνουν μέρος ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως αφηγήτρια, η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ.

Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 210-72.82.333.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή